Ford Focus mk2 lift czy Honda Civic 8

05 Mar 2017, 11:19

Jak w temacie , rozważam wybór między tymi wozami i tylko tymi. Silnik benzynowy odpowiednio Focus 1.6 lub 1.8 a Honda 1.8
mam kilka pytań:
-które z tych aut jest lepiej wykonane we wnętrzu?
-czy cyfrowy wyświetlacz w Hondzie nie wkurza tak po prostu?
-czy silnik Hondy pije olej?
-czy oba auta mają koło zapasowe(ew dojazdówkę)?
-które z nich bardziej lubi rdza?
-jak z cenami części i eksploatacją?

Do tej pory byłem bardziej za Focusem ale Civic ma ciekawe rozwiązania no i
6 biegową skrzynię co jest wielkim plusem. Obawiam się trochę spalania w Hondzie.
jacek855
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: brak

05 Mar 2017, 12:00

Wszystko kwestia tego czego oczekujesz od samochodu.
Lepsze wrażenie sprawia wnętrze w Civicu - nie tylko sam projekt deski rozdzielczej, ale i faktura materiałów. W Focusie plastiki są gorszej jakości, ale lepiej spasowane - nie rezonują tak na nierównościach jak w Hondzie. Wytrzymałość wnętrz podobna - i tu i tu plastiki łatwo się rysują.
Do cyfrowego wyświetlacza w Civicu łatwo się przyzwyczaisz.
Mi osobiście silnik nie bierze oleju, ale wielu użytkowników na to narzeka - jeśli jeździsz sporo autostradami i z takimi prędkościami albo często kręcisz silnik pod czerwone pole to coś tam z pewnością chlapnie.
W Fordzie miałem seryjną dojazdówkę (wersja Gold X), w Civicu (wersja Sport) zestaw naprawczy.
Większe problemy z rdzą ma Focus, ale nie ma tu aż takiej tragedii jak w I generacji (łączenie tylnego błotnika ze zderzakiem, klapa bagażnika, podwozie). W Civicu najczęściej koroduje dach (przed liftem, za twarda uszczelka między przednią szybą a dachem) i podwozie.
Eksploatacja jest dużo tańsza w przypadku Focusa - w Hondzie psują się głównie drogie rzeczy (maglownica, łożyska w skrzyni biegów, przednie amortyzatory), w Focusie pierdoły. Do Focusa znajdziesz mnóstwo zamienników, w przypadku Hondy jest z tym dużo gorzej.
Miałem Focusa z silnikiem 1.6 115KM i nie polecam tego silnika - nie pozwala wykorzystać potencjału zawieszenia, a pali prawie jak 2.0 (który z całego serca polecam, bezproblemowy silnik).
Civic jest według mnie bardzo przereklamowany - zwróć uwagę, że za cenę skundlonego przedlifta dostaniesz bardzo zadbanego Focusa 2.0 w wersji Ghia. Wygrywa z Focusem (jak i każdym innym kompaktem) w zasadzie tylko na jednym polu - pakowność, jest pod tym względem rewelacyjny.
Focus ma dużo przyjemniejsze zawieszenie - o wiele bardziej komfortowe, cichsze i pozwalające na więcej w zakrętach. Jest też o wiele tańszy w zakupie i utrzymaniu. Owszem, silniki są o wiele mniej oszczędne niż w Hondzie (mi 1.6 palił więcej niż 1.8 w Hondzie), ale spalanie to tylko część kosztów związanych z posiadaniem auta. No i Focusa nikt Ci nie ukradnie nawet jak zostawisz go z otwartymi drzwiami, a w Civicu AC obowiązkowe, bo to wciąż chodliwy towar.
Osobiście wybrałbym Focusa, ale w bogatej wersji i minimum 2.0 :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Mar 2017, 12:06

Spalanie w Hondzie 1.8 140 koni miałem niższe niż w Maździe 3 1.6 105 koni, ewentualnie takie samo - jeśli komputer Hondy trochę zaniżał. Znajomy jechał trasę 1000km - autostradą - ale spokonym tempem - ok. 120 km/h ... to komputer pokazał spalanie z trasy 6,5l/100km.
Zapasówki / dojazdówki w Civicu nie było.
Cyfrowy wyświetlacz w Civicu - super sprawa, sam byłem kiedyś uprzedzony (zanim spróbowałem), teraz bym wybrał takie rozwiązanie (dokładniejsze, szybsze).
Civic ma zabezpieczone nadkola plastikowymi wstawkami, także tam rdzy raczej nie będzie. Miałem auto z 2009 roku i ani grama rdzy na nadwoziu. Podwozie jest praktycznie całe zakryte plastikowymi osłonami.

Generalnie musisz do auta wsiąść i się przejechać, Civic jest sztywny - sportowy. Mnie takie coś odpowiada i mi się super nim jeździło, także niska pozycja za kierownicą mi odpowiadała. No i auto naprawdę spore (dużo miejsca w środku).
Aczkolwiek specyficzny silnik - mocy nie czuć od dołu, przy mocniejszym kręceniu (by czuć moc) apetyt na paliwo bardziej rośnie.
tomekdk

05 Mar 2017, 15:27

Dziękuję za obszerne odpowiedzi. :piwo: Mocno rozjaśniły mi sytuację i obecnie jednak będę szukał Focusa ale dla ciekawości gdyby tak do porównania dorzucić jeszcze Corolle e12, Golfa 6 i Volvo s40? Wszystkie z silnikami 1.6
jacek855
Nowicjusz

05 Mar 2017, 16:46

Corolla E12 1.6 to "zwykły" samochód, poza bezawaryjnością (mowa o wersjach poliftowych, przedlifty brały olej) nie wyróżnia się absolutnie niczym - przeciętnie się prowadzi, przeciętnie tłumi nierówności, ma przeciętnie spasowane i wykończone wnętrze, nie jest specjalnie obszerna, ma przeciętne osiągi. Auto, które znudziłoby mi się po tygodniu użytkowania.
Golf VI 1.6 - z tym silnikiem nadaje się wyłącznie do miasta i to pod warunkiem montażu LPG. Ogólnie wyróżniający się samochód pod wieloma względami, ale silnikowo nie ma tu w czym wybierać.
Volvo s40 - Focus z bardziej prestiżowym znaczkiem, co przekłada się na koszty utrzymania. Godny uwagi tylko i wyłącznie wtedy, kiedy rozważasz silniki 2.4 (spore spalanie, bardzo wysoka trwałość) albo 2.5 T, które są świetne. Trudno o zadbany egzemplarz, mało aut krajowych.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Mar 2017, 19:16

Nie będę czarował. Golf 6 bardzo mi się podoba, klasyczna buda bez udziwnień. Ten 1.6 dla mnie byłby wystarczający

Dzięki za pomoc ! Będę wybierał między Golfem a Focusem
jacek855
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...

20 Mar 2017, 21:34

przepraszam że odświeżam temat ale chce jeszcze dopytać. Co sądzicie o Mazda 3 bk po lifcie? Jak wypada na tle Focusa?
jacek855
Nowicjusz

20 Mar 2017, 22:58

Przesiaduję na forum Mazdy (jest dział, gdzie ludzie wrzucają ogłoszenia do oceny) ... ogrom ulepów (chociaż to pewnie taka specyfika polskiego rynku).
No i rdza je lubi.
tomekdk