Ford Focus mk2 - Problem z głośnikami

02 Lip 2018, 18:00

Witam. Jestem posiadaczem Foki mk2 2005 w kombi z radiem 6000CD. Chodzi o odtwarzanie dźwięku. Mianowicie, radio wygląda na dobre, jednak czasem nie działają głośniki w lewym i prawym przodzie ( zaznaczam, że z tyłu radio w ogóle ich nie wykrywa - brak opcji FADER, nie przeskakuje). Kiedy jest chłodno, zimno, grają mi tylko same cykacze. Kiedy zrobi się trochę cieplej, zaczyna grać głośnik przedni w drzwiach od strony pasażera, a kiedy jest gorąco to grają i cykacze i przednie głośniki w drzwiach. O tyle nie wspominam, bo prawdopodobnie są wypięte ( tak myslę, aczkolwiek mogę się mylić ). Próbowałem już wiele rzeczy, poprzez sprawdzanie na krótko, resety radia, sprawdzanie na płytach CD czy też przez FMTransmiter i dalej nie wiem o co chodzi. Czy to może być problem radia? Proszę o pomoc, gdyż muzyka odgrywa dużą rolę w aucie, a na cykaczach nie ma tego samego efektu i brzmi to co najmniej słabo. Pozdrawiam!
olajoro
Obserwowany

12 Lip 2018, 16:55

olajoro napisał(a):zaznaczam, że z tyłu radio w ogóle ich nie wykrywa - brak opcji FADER, nie przeskakuje
Może po prostu tam nie ma głośników z tyłu :) sprawdzałeś to?

olajoro napisał(a):Kiedy jest chłodno, zimno, grają mi tylko same cykacze. Kiedy zrobi się trochę cieplej, zaczyna grać głośnik przedni w drzwiach od strony pasażera, a kiedy jest gorąco to grają i cykacze i przednie głośniki w drzwiach
Musi coś nie kontaktować jeżeli radio jest sprawne to będzie wina gdzieś na kablach lub w samych głośnikach.

Jak to sprawdzić hm.. skombinuj jakiś głośnik samochodowy i wyciągnij radio następnie podłącz ten głośnik pod prawe wyjście i sprawdź poźniej pod lewe i tez sprawdź jak tu będzie wszystko ok to znaczy że problem będzie na linii kable głośniki :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...