Ford focus mk2, problem ze zgaszeniem auta, po wyjęciu kluczyka.

06 Lis 2023, 20:02

Dzień dobry, spotkał mnie pewien problem. Mianowicie, po zakończonej jeździe chciałem wyłączyć silnik, niestety nie zgasł, mogłem przekręcać kluczyk, nawet go wyjąć, a auto nadal pracowało. Wyłączyłem go za pomocą 5 biegu, jednak wtedy samochód zostawał na zapłonie oraz świeciły się kontrolki . Pomogło dopiero wyjecie klemy z akumulatora. Później było okej, wczoraj ten sam problem i znów ten sam zabieg. Na ten moment jest okej. Pytałem na forum, dostałem jedną odpowiedź, że jest to kostka stacyjki i że również występowały te same objawy. Dodam tylko, że zauważyłem iż światło postojowe nie świeci, nie wiem czy to przypadek czy nie, jednak czytalem, że ktoś miał podobny problem, że względu na to, że miał ustawione automatyczne włączanie się świateł po przekręceniu zapłonu. Dlatego chciałem się zapytać czy ktoś z forum miał może podobny problem, bo dostałem tylko jedną odpowiedź, dzięki i pozdrawiam.
Piterq1
Obserwowany

06 Lis 2023, 20:20

Jak ci się takie coś stanie, to odepnij kostkę stacyjki i zmierz miernikiem styki stacyjki przy wyjętym kluczyku. Będziesz miał pewność że to kostka stacyjki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
    Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...