Ford Focus mk2 - proszę Was bardzo o opinię i poradę

16 Maj 2010, 21:34

Witam!
Jestem zainteresowany kupnem Forda Focusa mk2 z 2006 roku. Silnik 1.6 TDCI 109km.

Przebieg (UWAGA) niecałe 25 000 km(udokumentowany książką serwisową). I tutaj proszę Was o poradę.
Czy ten przebieg może być wiarygodny? Jak go dokładnie sprawdzić?
Po przejechaniu się tym samochodem i ogólnym obejrzeniu auta odnoszę wrażenie jakby wyjechał dopiero co z salony. W środku jak nowy, zero śladów zużycia.
Samochód odpala na dotyk i nie wydobywa się żaden dym(leciutki niebieski dymek przy starcie).
Podczas jazdy nie występują żadne wibracje. Nie dusi/dławi się. Podczas szybkiego przyspieszania nie kopci.
Silnik nie myty, lekko zakurzony. Nie widać wycieków.

Samochód jest, a raczej był klepany. Zaliczył kontakt z betonową barierką(zderzak nowy, maska była podniesiona, ale została sprostowana, nadkole uszkodzone, ale dobrze spasowane i pomalowane). Sprzedający sam mi powiedział o tym zdarzeniu, nic nie ukrywał i zaproponował sprawdzenie auta w dowolnym serwisie.
Samochód po wypadku nie był używany przez 1,5-roku( czy to wpłynęło negatywnie na diesla?). Został sprowadzony z Niemiec.

Proszę o jakieś porady i opinie na temat tego auta. Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

P.S- oferta sprzedaży nie jest zamieszczona w internecie dlatego nie dam odnośnika.
Scorpio
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

16 Maj 2010, 22:34

Scorpio napisał(a):Jak go dokładnie sprawdzić?

Tylko w serwisie jezeli samochód byl serwisowany...
Scorpio napisał(a):Samochód po wypadku nie był używany przez 1,5-roku

To co mówi sprzedający mozna zawsze lub prawie zawsze włozyc na półkę pomiędzy
bajki.Na ten akurat temat moge duzo powiedzieć i wiem/auto-handel :grin: /
Scorpio napisał(a):leciutki niebieski dymek przy starcie).

To akurat jest normalne...
Scorpio napisał(a):zaproponował sprawdzenie auta w dowolnym serwisie.

Sprawdz geometrię pojazdu na urządzeniu komputerowym/pomiar wszystkich kół
względem siebie/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Maj 2010, 22:51

Migi60 napisał(a):
To co mówi sprzedający mozna zawsze lub prawie zawsze włozyc na półkę pomiędzy
bajki.Na ten akurat temat moge duzo powiedzieć i wiem/auto-handel :grin:

osoba sprzedająca po trochu zna mojego ojca....mała miejscowość itp. więc myślę, że raczej on mówi prawdę tylko nie wiadomo jaką ściemę mu w niemczech sprzedali^^
A zakładając, że to jest prawda to czy przez to ucierpiał silnik? Podobno diesel niszczy się bardziej gdy stoi niż jeździ^^

Migi60 napisał(a): Sprawdz geometrię pojazdu na urządzeniu komputerowym/pomiar wszystkich kół
względem siebie/...

dobra..sprawdzę to, mam przeznaczone ok 500zł na sprawdzenie samochodu w serwisie. Co jeszcze wchodziło by w skład "przeglądu" w serwisie? Jak już będzie podpięty pod kompa to co mi muszą sprawdzić? Pod jakim kątem?
SOrka za tyle pytań, ale w tym temacie jestem całkowicie zielony i nie chcę by zrobili mi przegląd na "odczepnego"
Scorpio
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Celica Supra
    Toyota Celica Supra została wyprodukowana w 1983 roku. Wielu uznaje, że jest to jeden z najlepszych modeli sportowego auta, który wyszedł spod szyldu Toyoty. Samochód ten zdobył wiele nagród i wyróżnień ...