Ford Focus MK3 1.6 diesel - jaką moc wybrać 95KM czy 115KM?

12 Mar 2021, 17:27

Witam,proszę i porady,opinie ,co do Forda Focusa MK3
1,6 diesel i tu są dwie wersje 95 km i 115 km (w grę wchodzi kombi) roczniki ok.2011
Czym one się różnią który jest mniej awaryjny
Może jakieś inne propozycje,mile widziane też benzyna z możliwością zamontowania LPG
Kwota 20tys z niewielką dokładka .
KingCar
Początkujący

12 Mar 2021, 20:35

Różnica wyłącznie w programie

KingCar napisał(a):Kwota 20tys z niewielką dokładka .

taki sobie budżet na to auto, te 25 warto mieć żeby kupić coś co się zaraz nie rozpadnie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2021, 21:52

Warte polecenia te focusy,czy lepiej poszukać coś typu mondeo,C5 2.0 140
KingCar
Początkujący

12 Mar 2021, 22:18

Przecież to zupełnie inne auta. Wiesz jaka jest różnica w wielkości pomiędzy focusem a mondeo?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Mar 2021, 17:27

Wiem,mondeo, C5 klasa średnia, mondeo w kombi jest nawet w mojej rodzinie,spory wóz,
Nie koniecznie taki potrzebuje ale głównie chodzi mi tu o bezawaryjność auta,niższe koszty utrzymania. A to czy to będzie auto ,większe mniejsze,mało ma znaczenie.
KingCar
Początkujący

14 Mar 2021, 10:04

Te wszystkie silniki są udane,HDI, więc inaczej być nie może,te silniki to nie DOHC ,tylko OHC,nie ma awaryjnego łańcucha spinajacego wałki rozrządu,jeden z braci kupił VOLVO C30 z jednym z tych silników,przebieg ok.300 tyś .km,żadnego wrażenia na tym silniku nie zrobił,silnik nie wymagał wstępnej inwestycji jakiejkolwiek,zero,auto z tym silnikiem b.łatwo było mu sprzedać,na kupca czekał ze 3 dni,jest tylko jedno ale,historia wymian oleju,w przypadku tych silników ważna sprawa,nie lubią zaniedbań w tym względzieCzy Ford Focus tej generacji to dobry pomysł? To lepsze auto od poprzednika,a nawet I ki,która była lepsza od II ki,bardziej dopracowane a przypominam,moja jedynka ma 21 lat i powolutku zaczynam wymieniać w nim tylko pierdoły mocowane do budy oryginalnie(wszystko ze znaczkiem Forda)Jest jeszcze ważne to,iż autkiem się swietnie jeżdzi,po prostu coś wspaniałego,gdy tylko podchodzę do tego żywiutkiego jeszcze całkiem trupa przyśpieszam kroku by móc jak najszybciej ruszyć.Silniki do lpg? Seryjnie montowano w nim LPG,nadają się do tego silnik 1.6 z pośrednim wtryskiem,oznaczenia nie pamiętam ale jest drugi mocniejszy z bezpośrednim,ten odpada.Ten z pośrednim to prosta,trwała konstrukcja,pozbawiona wad podobnie jak wszystkie silniki zastosowane w tym modelu.Polecam szczerze,nawt b.dobrze zabezpieczone przed korozją.Jedyne wady wymieniane,to,mnóstwo wyeksploatowanych trupów(poflotowe),ładnie wyglądających,usterki radioodtwarzaczy:) oraz awayjne skrzynie power shift,i tylko tyle.Plusy,brak słabych ogniw w silnikach,czyli Audi,BMW,Mercedes może mu opony lizać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)