Ford Focus Mk3 + szacowane koszty serwisu

27 Maj 2019, 21:59

Cześć,
Miałbym 2 takie nietypowe pytania (zwłaszcza pierwsze) - będę wdzięczny za opinie i odpowiedzi :)

1. Cena wykupu
A więc tak, mam możliwość wykupu autka z najmu długoterminowego (pomijamy firmę) za kwotę (brutto) 40 000zł. Krótka specyfikacja:
- Hatchback FL 2015
- wersja wyposażenia najniższa (poza radiem USB serio tam nic nie ma :P )
- 1.0 EcoBoost 100KM, 70k przebiegu
- szyba czołowa nieoryginalna ("czołówka" ze żwirem w trasie)
- malowana klapa bagażnika (przerysowane gwoździem albo kluczem, sklasyfikowane jako "szkoda parkingowa")
- 4 wpisy w książce serwisowej - wszystko same przeglądy, nic kompletnie się z autkiem nie dzieje
Co Wy na tą cenę? Na mój gust jest ona trochę za wysoka

2. Koszty serwisu
Na forum znalazłem wątek o Mk3 (c4-ii-1-6-focus-mk3-1-6-astra-j-1-6-auris-i-1-33-golf-vi-1-6-vt98616.htm) ale z 1.6.
Czy koszty serwisowania ww. auta będą podobne?
vertisan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

28 Maj 2019, 09:37

vertisan napisał(a):1. Cena wykupu
Nie podałeś jeszcze jaki tam jest przebieg ale z racji przeglądów myślę że może być w granicach 100-120tkm. Cena nie jest niska jak na auto z takim wyposażeniem i szkodami które miało. Myślę że za tą cenę kupisz lepiej wyposażony egzemplarz z tego samego roku. Oczywiście możesz jeszcze zapytać czy cena podlega negocjacji :) ale tu trzeba by było utargować około 4-5 koła.

Jest tam może drugi komplet opon?

vertisan napisał(a):2. Koszty serwisu
Pewnie będą przybliżone do tego co znalazłeś na tej stronie. Takiego auta już nie musisz serwisować w ASO ale warto mieć jakiego zaufanego mechanika który ogarnie podstawowe rzeczy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Maj 2019, 09:42

Kacper napisał(a):Nie podałeś jeszcze jaki tam jest przebieg ale z racji przeglądów myślę że może być w granicach 100-120tkm. Cena nie jest niska jak na auto z takim wyposażeniem i szkodami które miało. Myślę że za tą cenę kupisz lepiej wyposażony egzemplarz z tego samego roku. Oczywiście możesz jeszcze zapytać czy cena podlega negocjacji ale tu trzeba by było utargować około 4-5 koła.

Jest tam może drugi komplet opon?

O, fakt, wybacz :) Przebieg to 70k, niestety auto dostaję tylko na oponach, na których stoi i nie ma możliwosci targowania się niestety :/

Kacper napisał(a):Pewnie będą przybliżone do tego co znalazłeś na tej stronie. Takiego auta już nie musisz serwisować w ASO ale warto mieć jakiego zaufanego mechanika który ogarnie podstawowe rzeczy.

Na pewno będę chciał znaleźć kogoś kto własnie będzie mi "pilnował" tego auta na zasadzie: coś się dzieje, to dzwonię do niego i mówi mi co mam robić.
vertisan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam