Ford Focus - płyn chłodnicy

06 Wrz 2010, 14:53

Witam,

Jestem dość początkującym użytkownikiem samochodu.
Mój pojazd to Ford Focus 1.8 diesel, rok produkcji 1999r. Niedawno zakupiony :)
Mam takie pytanie. W ciągu najbliższych dni będę musiał uzupełnić płyn chłodnicy. Jaki mam kupić płyn? Czy to musi być jakiś specjalny dla diesela?

Dzięki za pomoc :)
meteor1988
Nowicjusz

Miejscowość: drohiczyn

06 Wrz 2010, 21:06

To, czy to silnik Diesla czy benzyna nie ma żadnego znaczenia. Jedynie znaczenie ma to, czy chłodnica jest zwykła czy aluminiowa - nie wszystkie płyny są do chłodnic aluminiowych.
Jeżeli chodzi o dolewkę, to oczywiście najlepiej by było, jakbyś nalał taki sam, jakim jest zalany układ. Ale z tego co widzę, to nie wiesz jaki to jest...
Dlatego też musisz szukac płynu, który może być mieszalny z innymi. Taki płynem jest np. Prestone. Można go mieszać z każdym innym płynem ( na bazie glikolu etylenowego ) i wlewać do każdego typu chłodnicy. Oczywiście Prestone to nie jedyna firma, która produkuje takie płyny do chłodnic. To jest tylko przykład.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Szklana pułapka 5": Klasa G, Sprinter, Unimog i Zetros
    "Szklana pułapka 5" trafi do polskich kin 14 lutego br. Mercedes-Benz ma w filmie silną reprezentację, a auta spod znaku trójramiennej gwiazdy będą obsługiwały jego premierowe pokazy w Londynie i Berlinie. John McClane ...
    Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...