Ford Focus Turnier 1.6 - Toczenie z wciśniętym sprzęgłem

21 Maj 2016, 23:07

Czołem, mam problem z moim samochodem. Nie mam go długo, i jestem również początkujący. Gdy startuję z jedynki, przejadę parę metrów i znów się zatrzymuję, wciskając sprzęgło, jest wszystko okej. Jednak gdy już się zatrzymam, okazuje się, że nie mogę zmienić biegu - drążek blokuje się. Również gdy stoję chwilę, silnik zachowuje się, jakby sprzęgło było powoli popuszczane, aż w końcu gaśnie. W tym samym momencie nie jestem w stanie zrzucić biegu, ponieważ drążek jest zablokowany. To samo dzieje się, gdy wrzucę wsteczny - stanie z wrzuconym innym biegiem z wciśniętym sprzęgłem nie powoduje żadnych problemów.

Co może być tego przyczyną? Wcześniej pojazd funkcjonował bez żadnych problemów. Właśnie zrobiłem jazdę próbną, i cały czas pojawiał się ten sam problem. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny, mam tylko nadzieję, że nie jest konieczna naprawa skrzyni biegów.
Modeller
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus Turnier 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Maj 2016, 18:45

Pojeździłem dziś znowu, i wypróbowałem parę innych taktyk. Przy hamowaniu do skrzyżowania, i wrzucaniu neutralnego biegu, nie ma najmniejszego problemu z wrzuceniem jedynki i sprawną jazdą.

Gdy cofam, i jeszcze w czasie toczenia wrzucę neutralny, puszczę sprzęgło i wcisnę jeszcze raz, nie mam żadnych problemów. Jednak jeśli tego nie zrobię, skrzynia cały czas próbuje pchnąć mnie do tyłu. Generalnie, problemy pojawiają się tylko podczas stania z wrzuconym biegiem, gdy próbuję ruszyć.
Modeller
Nowicjusz

23 Maj 2016, 15:44

Modeller napisał(a):Jednak gdy już się zatrzymam, okazuje się, że nie mogę zmienić biegu - drążek blokuje się. Również gdy stoję chwilę, silnik zachowuje się, jakby sprzęgło było powoli popuszczane, aż w końcu gaśnie. W tym samym momencie nie jestem w stanie zrzucić biegu, ponieważ drążek jest zablokowany
Czy w tym czasie wciskanie i puszczanie pedału sprzęgła nic nie daje? Próbowałeś tak robić?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Maj 2016, 23:23

Gdy wciąż się toczę, jestem w stanie zrzucić bieg, ale gdy już się zatrzymam, bieg jest zablokowany.
Modeller
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...