Ford Focus z 2003 za 8000zł. Nie za mało?

24 Lut 2014, 18:52

Witam. Jestem zainteresowany kupnem tego Focusa z 2003. I mam do Was pytania.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
1.Czy cena jest nie za mała?
2.Co powiecie o silniku?
3.Czy polecacie Focusa,ewentualnie coś innego do 8000.
marcinbycek
Obserwowany

Auto: nie mam

24 Lut 2014, 18:57

za 8k to focus z poczatku produkcji moze sie znajdzie, 98/99 rok.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Lut 2014, 19:11

Dokładnie tak jak napisał Dominik. Odpuść.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lut 2014, 19:26

Do 8k w miare swieze auto to np. Laguna I, wyrwiesz taka z 2001 roku z klimatyzacja i pelna elektryka w bardzo dobrym stanie.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

24 Lut 2014, 21:14

TDCI ma kiepskie opinie,lepiej szukać TDDI.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lut 2014, 12:38

Znajomy znajomego juz od kilku miesiecy sprzedaje podobny samochod, tyle ze '04 i z duzo nizszym przebiegiem. Cena? na dzien dzisiejszy juz tylko 8900, ale i tak sprzeda taniej jak bedzie mial okazje. Auto z PL salonu z historia!

Powod? "Focusow nikt nie chce, a szczegolnie w dieslu".

Wiec nie piszcie o poczatku produkcji, bo moze tak powinno byc, ale tylko w teorii.
W praktyce ceny ustala rynek - gra popytu i podazy. A ze jest taka dysproporcja miedzy popytem a podaza, to albo ktos sprzeda swoja foke bardzo tanio, albo nie sprzeda, bedzie sie nia bujal a pozniej sprzeda jeszcze taniej.

Choc faktycznie jak ktos wystawia za 7900 (czyli dostanie kilka stow mniej) to albo jest w desperacji albo faktycznie cos z autem jest nie tak. Ale tak jak napisalem powyzej - w dzisiejszych czasach cena czesto nijak ma sie do stanu auta, wiec nie warto z automatu czegos odrzucac, bo za tanie.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nowy silnik LPG w nowym Renault Clio i nowym Capturze
    Nowa jednostka ma zdecydowanie lepsze osiągi, a jednocześnie znacznie niższe zużycie paliwa i emisję CO2. Jest zasilana benzyną oraz gazem LPG i wykorzystuje sprawdzone rozwiązania fabryczne, jest łatwa w obsłudze, przystępna ...

25 Lut 2014, 13:17

Focusa nikt nie chce? :lol: Weź nie pisz głupot.. To ze znajomy nie może sprzedać to już jego problem.. A cena za Focusa z początku produkcji to 8k i taka jest prawda.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Lut 2014, 15:47

sprzedałam w tym roku focusa z 2003r. Stan był naprawdę idealny, auto zadbane, zgazowane, wszelkie naprawy były wykonywane solidnie przez mojego brata mechanika. Niestety za 10000tys nikt go nie chciał, wiec sprzedałam go za 8500zł;/ Nigdy nie wiesz na kogo trafisz.....
karinabyk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 07 2009
Auto: opel astra
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Lut 2014, 15:53

Jak taki super to po co go sprzedałeś.. Nie piszcie tu takich głupot bo potem ludzie kupują auta po zaniżonych cenach i powstają hasła typu " Ford g.... wort"
Koniu
Forumowicz VIP

25 Lut 2014, 16:01

bo wolałam auto o nowocześniejszym wyglądzie czy to dziwne?
karinabyk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 07 2009
Auto: opel astra
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Lut 2014, 16:04

Auto o nowocześniejszym wyglądzie - Astra :mrgreen:
Akurat siedzę w temacie Fordów i wiem jakie są ceny..
Teraz koniec dyskusji bo autor odpowiedz już zna.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Lut 2014, 20:25

Yankee sprawdzcie pierwszy lepszy auto komis.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lut 2014, 23:41

Ale po co mam sprawdzac komis?
Kto normalny kupuje w komisie? Zaplaci wiecej i duza szansa ze problemy zostaly dobrze zatuszowane. Moze w komisie sa focusy '99 za 8000, ale to tylko świadczy o tym ze komis go kupil za 6-6,5 tysiaca, wiec chyba wszystko sie zgadza? :)

Piszecie o teorii i cenach komisowych, a ja podaje przyklad z praktyki, ktory za chwile ktos potwierdzil. Kon jak ktos podchodzi do sprzedazy tak, ze sprzedam za tyle ile chce, albo bede jezdzil dalej, to moze nie opuszczac ceny. Ale wiekszosc, ktorych stac na duzo lepsze auto nie bedzie jezdzic w nieskonczonosc starym samochodem (zamiany focusa na rok mlodsza astre nie do konca rozumiem, to nie jest jakis mega skok, o ile w ogole).
Takze glupoty to akurat ktos inny tu probuje pisac :)

ps zeby nie bylo nieporozumien - focus za 10k statystycznie na pewno bedzie lepszy od focusa za 8, ale w przypadku pojedynczych egzemplarzy juz pewnosci nie ma. A pisanie "nie kupisz dobrego auta X za cene Y" dosc czeste na tym forum, dosc czesto jest wlasnie glupota.
Yankee
Aktywny

25 Lut 2014, 23:52

Ceny ustala rynek i popyt. Akurat ludzie chcą Focusa i taka prawda że te z początku produkcji to wydatek 8k. A komisy kupują i po 4k totalne złomy, odpicuja i sprzedają, tylko ze te się do niczego nie nadają :)
Koniu
Forumowicz VIP

26 Lut 2014, 00:52

kon146 napisał(a):Akurat ludzie chcą Focusa

Powiedz to tym, ktorzy nie moga go sprzedac, na pewno chetnie poznaja tych ludzi :) Co do reszty sie zgadzamy.
Yankee
Aktywny