Ford Fokus MK11.8 TDCI rok 2003

15 Wrz 2013, 20:34

Witam,

Rozgladam sie za nowym autkiem. Zależy mi na aucie jak najtańszym w utrzymaniu/użytkowaniu. DO tej pory rozglądałem sie raczej za jakimś Civiciem/Accordem B+G, ewentualnie astra II. Trafia mi sie jednak okazja odkupienia pewnego auto od rodziny w dobrych pieniądazch, chodzitu o tytułowego fokusa 1.8 TDCI z 2003 roku z przebiegiem 105 000 od pierwszego właściciela który dbał o to autko. Nigdy nie miałem diesla ponieważ zawsze bałem sie kosztów ewentualnych napraw, w tym modelu chyba wtryski i dwumas są dość drogie.
Czy ktoś z was miał doświadczenie z tym autem/silnikiem i może sie podzielić opinią. Głównie chodzi mi o awaryjność.

Pozdrawiam.
xanavi
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Wrz 2013, 20:38

1.8TDCI nie należy do udanych ale jeżeli auto pewne to czemu nie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Wrz 2013, 21:02

Z tego co wyczytałem silnik ten cierpi na dwie główne usterki. Naprawa koła dwumasowego to koszt sięgający nawet 3000PLN (z oryginalnymi częściami), jak dla mnie to kwota astronomiczna, w takim civicu/accordzie za mniejsze pieniądze cały silnik mozna chyba wymienić:) Druga to wtryski, wymiana kompletu również nie najtańsza bo ok 2000PLN. I w tym momencie to nawet chyba nie jest kwestia tego czy auto jest pewne czy nie, bo w każdym silniku taka awaria może sie pojawić.
xanavi
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 21:08

Co do wtryskow jak paliwo było dobrej jakości to nie trzeba będzie wymieniac. A co do dwumasy to w każdym nowszym dieslu praktycznie jest
Koniu
Forumowicz VIP

15 Wrz 2013, 21:19

Czy wiesz może jak często psuje sie dwumas i od czego to zależy?
xanavi
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 21:21

Wszystko zależy od kierowcy i od tego jak traktuje auto.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...

15 Wrz 2013, 23:55

Do niedawna miałem Focusa z silnikiem 1.8 TDCI i też z rocznika 2003. Mój miał przebieg 340tyś km i dwumas był wymieniany tylko raz przy przebiegu 210tyś km.

Jeśli przebieg oryginalny o co ciężko w tych czasach a właściciel nie jest starym prykiem który rusza przez 100m na półsprzęgle to pojeździsz jeszcze sporo.

A wymiana dwumasu za 3tyś zł jak ktoś pisał to w autoryzowanym serwisie i na oryginalnym częściach. Normalnie da się zmieścić w połowie tej kwoty, wiem bo wymieniałem.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

16 Wrz 2013, 07:40

Dokładnie jesli autko jest pewne to warto się nim zainteresować. Silniki 1.8 TDci nie są jakimiś złymi jednostkami, bolączki ma jak każdy inny diesel, i był montowany także w Mondeo MK4, więc szmelcu by tam nie pchali 8) . A dwumas należy już traktować jako część eksploatacyjną, i co niektóre silniki benzynowe też juz dawno je posiadają.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

16 Wrz 2013, 21:23

A co powiecie o awaryjności wtrysków. Z tego co wiem to kwestia lania dobrego paliwa. Jak z ceną ich wymiany/regeneracji? Auto które moge kupić było nabyte we włoskim salonie i jeździło i jeździ do tej pory tylko we Włoszech. Myśle że jakość paliwa jeżeli nie taka sama to pewnie nawet lepsza niż w Polsce.
xanavi
Nowicjusz

17 Wrz 2013, 13:49

A Tym autem we Włoszech jeździ ktoś kogo znasz czy po prostu handlarz zaproponował Ci przywiezienie takiego auta. Zapomnij że ten samochód będzie miał 105000 km.
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2013, 18:29

Autem jeździ mąż mojej ciotki która tam mieszka, przebieg oryginalny 105 000 jest pewny jak w banku:)
xanavi
Nowicjusz

17 Wrz 2013, 19:50

No jeżeli tak to warto brać. Co do paliwa to rzeczywiście lepsze niż w Polsce
Koniu
Forumowicz VIP