Ford ignorowanie błędu przez system

10 Lip 2023, 14:22

Cześć, posiadam Mondeo mk3 z 2005 roku, wtryskiwacze sprawne lecz samochód wariuje gdy poziom paliwa spadnie poniżej 1/2 baku, układ paliwowy jest zasyfiony i wyskakuje błąd żółtej sprężynki. Utrudnia to jazdę, bo samochód przechodzi w tryb awaryjny i gaśnie po chwili. Wpadłem na pomysł aby zaprogramować system w Fordzie żeby ignorował ten błąd przez co nie wchodził by w tryb awaryjny. Niestety nie wiem jak to zrobić, prosiłbym o wyjaśnienie jak i od czego zacząć
mondeo
Obserwowany

• 10 Lip 2023, 14:34

mondeo napisał(a):układ paliwowy jest zasyfiony i wyskakuje błąd żółtej sprężynki
    Masz dokładny kod tego błędu?

Filtr paliwa czyściłeś?

mondeo napisał(a):Wpadłem na pomysł aby zaprogramować system w Fordzie żeby ignorował ten błąd przez co nie wchodził by w tryb awaryjny.
    No ale może jest jakiś problem faktycznie jak masz mniej paliwa w baku i co wtedy? Błąd się nie pojawi a auto będzie reagował tak samo? Bez sensu takie manewry. Trzeba ustalić o co dokładnie chodzi.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Lip 2023, 14:43

Auto jeździ dobrze pod warunkiem spokojnej jazdy, gdy chcę dodać trochę gazu wyskakuje błąd i przechodzi w tryb awaryjny (poniżej 1/2 baku). Próbowałem tak zrobić że jechałem i skasowałem ten błąd przez obd od razu moc wróciła i lepiej chodził. Jeśli da się sprawić żeby system ignorował ten błąd z automatu byłbym wdzięczny za udzielenie takiej odpowiedzi
    mondeo
    Obserwowany

10 Lip 2023, 16:38

Żeby coś poradzić trzeba wiedzieć z czym mamy się zmierzyć . Błąd jaki ? Numer?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
      Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...