FORD KA, PROBLEM Z BIEGAMI

04 Sty 2011, 22:43

Witam :) autko zepsuło mi się właściwie chwilę temu, więc do mechanika już dzisiaj nie pojadę, chcę zorientować się tutaj co to mniej więcej może być i jakich kosztów naprawy się spodziewać, z racji tego, że jestem kobietą nie wiele wiem.. :)

no więc.. cofając sobie z parkingu, po wybiciu biegu wstecznego ( sprawiło mi to juz dość duże trudności ) chciałam wbić jedynkę, bezskutecznie. nie mogłam kompletnie nic zrobić.. słychać było tylko zgrzytanie. kiedy zgasiłam auto, mogłam wbić każdy bieg, bez wciskania sprzęgła. po zapaleniu auta, znowu nic.. ktoś zdiagnozuje ?
karinczys
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

04 Sty 2011, 22:53

Jeżeli biegi na zgaszonym silniku wchodzą normalnie a na odpalonym zgrzytają i nie można żadnego włączyć to wygląda na sprzęgło, A próbowałaś odpalić na wciśniętym sprzęgle i na biegu?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Sty 2011, 22:59

hmm odpaliłam albo na wstecznym albo na luzie, nie jestem teraz pewna szczerze mówiąc, ale auto strasznie głośno chodziło ( zgrzytało, ciężko określić ) więc szybko zgasiłam i już nie próbowałam nic robić..
karinczys
Nowicjusz

04 Sty 2011, 23:08

Możliwe że rozleciało się sprzęgło, ale to musi potwierdzić mechanik.
Na szybką próbę możesz wrzucić bieg ,wcisnąć sprzęgło i wówczas najlepiej jeżeli ktoś popchnie auto. jak normalnie będzie się toczył to może być coś ze skrzynią biegów, jeżeli będzie hamował silnikiem to na 100% nie wysprzęgla.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Sty 2011, 23:16

hmm no dziękuję, zawsze to jakaś informacja :) a cena takiej naprawy ?
karinczys
Nowicjusz

11 Sty 2011, 19:41

łożysko oporowe wpadło przez docisk.Częsta usterka w tym aucie.Kompletne sprzęgło do wymiany,koszt z robocizną ca 600zł.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...