Ford KA - silnik gaśnie nawet na prostej drodze

27 Gru 2013, 21:32

Pogoda wcale nie zimowa a mój KA fiksuje. Odpala normalnie, jedzie jak zawsze, ale od czasu do czasu gaśnie. Najczęściej przy dojeździe do skrzyżowania, gdy przechodzi z dużych obrotów na mniejsze. Ostatnio zgasł na prostej drodze - było ograniczenie prędkości i hamowałam silniekiem. Po prostu w pewnym momencie zgasł. Zapaliły się kontrolki . Szybko przekręciłam kluczyk i samochód tocząc się odpalił na nowo, ale to ryzykowny manewr. NIgdy nie wiem, kiedy zgaśnie. Są dni, że nie gaśnie wcale. Są takie, że gaśnie. Co to może być..?
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

27 Gru 2013, 23:19

Gdzie tankujesz paliwo do niego? Jak na jakiejś niemarkowej stacji, to wyjeździj to paliwo co masz tak żeby było około 5 litrów w baku i zatankuj na markowej stacji np. Orlen czy BP.
Jeżeli jednak to nie wina paliwa, to proponuję zacząć od kontroli i ewentualnej wymiany filtra powietrza oraz wymiany filtra paliwa. To najtańsze rzeczy, które możesz zrobić sama.
Kolejna rzecz to podłączenie auta pod komputer i sprawdzić, czy nie pokazuje się jakiś błąd - udaj się do jakiegoś dobrego diagnosty, kóry po podłączeniu się pod kompa sprawdzi nie tylko błędy, ale również parametry poszczególnych podzespołów podczas pracy silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2014, 16:10

Dzięki Albercik, na Ciebie można liczyć:) No tankuję na takiej nieco szemranej zwykłej stacji paliw. Teraz wyjeżdżam paliwo i pojadę na BP. Potem zobaczymy. Nadal to samo - gasnie w najmniej spodziewanym momencie, jednak nie codziennie. Czasami jadę i jest ok, ale wpatruje się w te kontrolki czy się nie zapalają znienacka - to frustrujące. Po 6 stycznia oddam go pewnie do mechanika, bo ja sama to tylko potrafię przekręcić kluczyk i jechać:) Dzięki.
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

02 Sty 2014, 21:52

Po zmianie stacji warto wymienić filtr paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault Supercinq Baccara
    Baccara to superwyrafinowana wersja Renault Supercinq: skórzana tapicerka i kierownica pokryta skórą, dopasowane wnętrze w beżowych tonacjach, gałka dźwigni zmiany biegów pokryta czarną skórą, ...