Ford Maverick 2.7 TDI - Remont Ogół

07 Lip 2010, 20:27

Witajcie, myślę że będziecie mnie wspierać podaczas remontu mojego wozu który teraz stoi na "kołkach" :( . Mam pare pytań związanych z silnikiem i pare jeżeli chodzi o wygląd itp.
Mam prawie 16 lat i postanowiłem Sobię zacząć robić Mavericka na 18-tkę ;) Muszę go zrobić przed zimą, ponieważ tata jeszcze ma zamiar nim przejeździć zimę, bo potrzebny jest mu samochód 4x4 gdyż jest leśniczym i myśliwym. Pierwszy mój problem polega na tym, że coś stuka w silniku - zawory wyregulowane , proszę chociaż obstawiajcie co to może być, ale i tak tym zajmuję się tata, ja robie wygląd ;) i mam pytanie chodzi mi jak samemu wyczyścić tapicerkę, nie chce jej wozić nigdzie do pralni tylko sam jakoś chcę ją wyczyścić, powiedzcie czego użyć aby była czysta? Narazie to tyle, temat będę toczył aż Maverick będzie jeździł tak jak prędzej. Pozdrawiam.
stepien0601
Nowicjusz

Miejscowość: GBY/GCZ

08 Lip 2010, 07:58

za dużo jest możliwości, żeby wirtualnie określić co Ci stuka w silniku.

do czyszczenia plastików znakomity jest cillit (wymieszany z wodą oczywiście - 1/2 szklanki na 3l wody), do tego szczoteczka i do dzieła. jeśli brud jest mocno wżarty to żrący Dimer (ale też trzeba go wymieszać w wodzie). z Dimerem trza uważać bo mocny jest i jeśli za długo będzie na powierzchni to ją spali, zniekształci zepsuje, dlatego po użyciu szybko należy go zmyć i zetrzeć.

dywaniki na początek należy solidnie wytrzepać, następnie użyć odplamiacza do dywanów wg instrukcji. jeśli dywaniki są zafaflunione mocno, użyć Dimera i ostrej, ryżowej szczotki.
po szczotkowaniu spłukać obficie wodą i dywanik zostawić do wysuszenia.
oczywiście wszystkie dywaniki muszą być wyjęte z samochodu!
praca z Dimerem wymaga użycia rękawic gumowych. po łokcie :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...