Ford Maverick 3.0 V6, jaki olej silnikowy?

25 Wrz 2021, 15:45

Witam! Jestem szczęśliwym użytkownikiem Mavericka z 2007 roku i silnikiem 3.0 V6. Zbliża się wymiana oleju no i mam zagwostkę.. Dedykowany olej to 5W-..., ale sprzedający powiedział, że w moim samochodzie wlany jest 10W-..., ponieważ ten silnik jest bardzo ciasno spasowany itp.itd. Sam myślę, że jeżeli producent przewiduję wlewać olej 5w to wlewa się 5w, wychodząc naprzeciw 'starym szkołom'. Jednak może być coś o czym nie wiem i faktycznie sprzedający ma rację? Dodam że samochód jeździ już dłuższy czas na gazie (wstawiona druga butla). Spowrotem wlac tam 5w, czy dalej 10w - 40?
Maciej95
Nowicjusz

26 Wrz 2021, 08:08

Jak wygląda u Ciebie spalanie oleju? Zawsze najlepiej szukać takiego który zaleca producent.

Jaki silnik ciasno spasowany to dlaczego gęstszy olej? Przecież on wtedy przy rozruchu będzie miał większe problemy z dotarciem we wszystkie miejsca żeby je nasmarować.

Podobny temat był już jakiś czas temu na forum też z silnikiem o większej pojemności V6 bez doładowania i tam w rezultacie poszedł olej 5W40. Zresztą poczytaj sobie tu olej-mopar-10w30-vs-mopar-5w30-porownanie-vt110877.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Wrz 2021, 08:29

Spalanie oleju około 1 litra na 5 - 6 tys kilometrów..
Maciej95
Nowicjusz

26 Wrz 2021, 13:42

Producent wskazuje, że ma to być olej 5W30 i taki proponuje wlewać. Wymiana co 15 tyś albo co 12 miesięcy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Paź 2021, 19:11

Ja myślę,że w tym wypadku zastosowano 40 tkę by ograniczyć zużycie oleju,w przypadku silnika 1.4 w Mażdzie 3 brata ,która żarła olej sumiennie,zero dymu(ciekawe) poszedłem po bandzie,już dwa tygodnie i stan max,poza tym przestała szarpać przy ruszaniu,przy szybkiej jeżdzie po autostradzie spalała ok.200 ml na 100 km,nie będę pisał jaki olej zastosowałem ale zdecydowanie odbiegający od zaleceń Mazdy,ja osobiscie w tym silniku V6 zastosowałbym inny olej,gdyby to było moje auto.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...