Ford Maverick - brak mocy

13 Gru 2007, 19:19

witam. Mam Mavericka z 95rok z silnikiem 2.7 TD. Od pewnego czasu z autem dzieje sie dziwna rzecz. Silnik nie wkreca sie powyzej 2000obr/min przy tym strasznie dymi na bialo. po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu jest juz wszystko ok. Autko ladnie sie wkreca az do odciecia i nie dymi. Ale po przejechaniu ok. 6km sytuacja sie powtaza. Znowu sie nie wkreca i dymi. Wymienilem w nim filtr paliwa, przeczyscilem wtryskiwacze. Turbina jest sprawna i prawidlowo tloczy powietrze przynajmnie na tyle na ile moge to sprawdzic. Prawdopodobnie pompa wtrysowa tez jest sprawna tak mowil specjalista od pomp. Prosze o pomoc. Dzieki.
bolo71
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Gru 2007, 10:28

sprawdź sobie odpowietrznik baku. Jeśli jest przytkany - takie właśnie występują objawy...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

15 Gru 2007, 16:10

mialem taki problem z terrano 1 2.7td. jezeli zmieniasz filtr lub ingerujesz w uklad zasilania paliwem to bardzo latwo zapowietrzyc uklad paliwowy, a zapowietrzajacy sie uklad takie efekty przynosi.
virus1979
Nowicjusz

16 Gru 2007, 15:56

Tam przy wlewie do baku pod nadkolem jest taki niby filtr. Znajduje sie on na cienkim przewodzie od wlewu do baku. Czy on moze miec na to wplyw? A jesli uklad paliwowy jest zapowietrzony to jak najlepiej i najdokladniej go odpowietrzyc? Bo ja to robie zawsze przez przewody przy wtryskach. A jak poradziles sobie z tym problemem w terrano?
bolo71
Nowicjusz

03 Sty 2008, 23:57

Może coś z przepływomieżem.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

07 Sty 2008, 18:08

Mogę ci na 100% powiedzieć że to POMPA WTRYSKOWA już to przerabiałem silnik się nie wkręcał powyżej 1700obr/m najwyższa prędkość to była 30-40km/h. Moja pompa była w regeneracji. Po regeneracji wszystko chodziło jak trzeba.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...
    Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...

09 Sty 2008, 10:32

slowik93 napisał(a):Mogę ci na 100% powiedzieć że ...

Na 100% mogę powiedzieć, że umrę...

Kiedyś biedziłem się z takim samym problemem. Wymiana filtrów - nic... Rozrząd - nic... Remont pompy - dalej było to samo! Dopiero "stary" mechanik mi powiedział o odpowietrzniku... I pomogło!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

09 Sty 2008, 17:29

jezeli kopci na biało i nie ma mocy to na bank łapie lewe powietrze sprawdź czy jak wymieniałes filter paliwa to wszystko jest szczelne przewody itd.
maverick
Nowicjusz

27 Sty 2008, 17:02

Dlugo nie odpisywale. Sorry. Na 100% powiem ze umre i na 100% powiem ze to POMPA. Zawiozlem do specjalisty od pomp i po dwoch dnach moglem sie cieszyc z jazdy. Dzieki wszystkim za pomoc.
bolo71
Nowicjusz

30 Sty 2008, 10:42

bolo71 napisał(a):Dlugo nie odpisywale. Sorry. Na 100% powiem ze umre i na 100% powiem ze to POMPA. Zawiozlem do specjalisty od pomp i po dwoch dnach moglem sie cieszyc z jazdy. Dzieki wszystkim za pomoc.

Pompa wtryskowa???
To dobrze mówiłem!!!!!!!!!! :twisted:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

22 Sie 2008, 18:43

Mam podobny problem a mianowicie:
- mam problemy z odpaleniem - trzeba troche pokręcić,
- na wolnych obrotach gaśnie.

Po tym wymieniłem olej, filtry- jest teraz jeszcze troche zapowietrzony bo czasami w poszczególnych cylindrach nie ma zapłonu no i tym samym czasami dymi na biało.
Nie patrzyłem czy odpowietrznik baku jest zapchany ale jak był uruchomiony to otworzyłem wlew paliwa i problem się powtarza.

Czy to pompa czy coś jeszcze może być?

Za wszelką pomoc dziękuje
tomitex
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

22 Sie 2008, 18:51

tomitex napisał(a):Mam podobny problem a mianowicie:
- mam problemy z odpaleniem - trzeba troche pokręcić,
- na wolnych obrotach gaśnie.

Po tym wymieniłem olej, filtry- jest teraz jeszcze troche zapowietrzony bo czasami w poszczególnych cylindrach nie ma zapłonu no i tym samym czasami dymi na biało.
Nie patrzyłem czy odpowietrznik baku jest zapchany ale jak był uruchomiony to otworzyłem wlew paliwa i problem się powtarza.

Czy to pompa czy coś jeszcze może być?
Samochód ford maverick 94, silnik nissana 2,7td

Za wszelką pomoc dziękuje
tomitex
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia