Ford Maverick - problem z silnikiem

26 Lis 2011, 15:25

Witam Was mam problem z moim maverickiem, objawy są takie że nie wkręca sie na obroty i przerywa. Jak jest zimny to wydaje sie byc ok ale po przejechaniu kilku km wszystko wraca. Temu wszysttkiemu towarzyszy bialy dym. Stan oleju jest w normie plyn chlodniczy tez, turbina gwiżdże. Podejrzewam ze to jest wina pompy wtryskowej ale czy ktos sie spotkal z takim problemem? wymieniłem filtr paliwa i przeczyscilem przewody paliwowe ze zbiornika wraz ze zbiornikiem. Pomaga mu jedynie podpompowanie paliwa pompką ręczna tą nad filtrem. Proszę o pomoc bo zima idzie a na wieś taki samochod to skarb.
piosza24
Nowicjusz

27 Lis 2011, 22:53

piosza24 napisał(a):Pomaga mu jedynie podpompowanie paliwa pompką ręczna tą nad filtrem

jeśli po tym zabiegu jest ok, to problem jest w źle odpowietrzonym ukłądzie paliwowym, albo zapowietrzającym się ciągle, możliwe że też świece nie działają,
prosto to sprawdzić, wężyk z pompy (nowy) wkładasz do butelki z ropą, odpowietrzasz, odpalasz syfa i gazujesz, jak działa dobrze to znaczy że masz gdzieś nieszczelność :wink:
w samej pompie powinno byc jeszcze dodatkowe siteczko, może ono się zapchało
świece sprawdzasz wykręcając
istnieje jeszcze jedna możliwość, nie ruszałeś rozrządu??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Lis 2011, 23:52

Maveriki mają bardzo dobre japońskie pompy Kiki na licencji Boscha.
Pompa wtryskowa ma wewnątrz rotacyjną pompkę zasilającą plus zaworek redukcyjny (dostęp z zewnątrz) i na wyjściu śrubę OUT z zaworkiem. Te trzy elementy są odpowiedzialne za ciśnienie wewnątrz pompy. Aby pompa pracowała poprawnie musi mieć właściwe ciśnienie wewnętrzne .
Zacznij tak jak radzi @pocieszny od podłączenia pompy do zewnętrznego zbiornika z pominięciem filtra paliwa.
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Lis 2011, 07:19

andrzej_124 napisał(a):Maveriki mają bardzo dobre japońskie pompy Kiki na licencji Boscha.
Maveric to nic innego jak Terrano 2 :wink:
zdarzają się pompy 3 producentów, ale nie różnią się zbytnio miedzy sobą
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?