Ford Maverick radio i radio CB się nie włącza.

03 Maj 2015, 13:03

Witam.
Mam problem, mianowicie ostatnio wyciagałem akumlator na zime z wozu, włożyłem go z powrotem i wtedy auto nie chciało zapalić. Mój ojciec przez przypadek cos tam szturchnął przy dyżych bezpiecznikach pod kierownicą i auto zapaliło i chyba został wymieniony na nowy. Lecz od tego czasu nie działa w moim Mavericku radio ani radio CB. Wie ktos co mogło się stać? Po prostu nic nie reaguje, klikam i cisza jak do Jowisza. Bezpiecznik audio w porządku, na razie nie dobierałem się do radia, bo nie wiem gdzie moze byc usterka, jak oba radia nie działają, a nie wiem dokąd prowadzą ich kabelki :(
Wengosz
Nowicjusz

Auto: Ford Maverick
Silnik: 2.7 TDI GL 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

06 Maj 2015, 10:45

Skoro był problem z uruchomieniem silnika, a po grzebaniu w skrzynce propblem zniknął, to tam szukałbym w pierwszej kolejności przczyny braku napięcia na radiach. Mogą być jakieś luźne lub zaśniedziałe przewody. A rozumiem, że przez zimę auto stało? Posprawdzaj wszystkie bezxpieczniki, sprawdz, czy na bezpiecznik od radia i zapalniczki przychodzi napięcie ( CB zazwyczaj podłącza się właśnie pod zapalniczkę ). No i na końcu sprawdz napięcie na złączu samego radia jednego i drugiego. A potem w zależności od sytuacji trzeba szukać przerwy w obwodzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] 147 GTA / S3 8L / Impreza GD WRX / Golf IV R32
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment C - silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Alfa Romeo 147 3.2 GTA - 250KM - Audi S3 ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...