Ford Mondeo 1,8 TDI vs Opel Vectra B 2,0Tdi.Co wybrac?Pilne!

21 Sty 2009, 22:01

Witam !
Niestety moje autko zostało zniszczone podczas wypadku i czas na nowe.
Już wypatrzyłem 2 autka jednak nie mam pojęcia, które wybrać. Zastanawiam się nad Fordem Mondeo a Oplem Vectrą B . Oto linki do nich[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] oraz [link do oferty na Allegro wygasł].
Proszę o informację na temat tych dwóch aut. Ich zalety jak i wady.
pozdrawiam
i oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Roverek75
Nowicjusz

22 Sty 2009, 18:00

Witaj.
To mondeo fajne ale podejrzane troszke.
Nie podany przebieg dokładnie i w ogóle wygląda że typowo wypucowane żeby się go pozbyć.
Z własnego doświadczenia ci powiem tak: Silnik wbrew opiniom i pozorom kopa ma niezłego a spalanie 5-6 l/100km. jeśli nie jest zajechany na śmierć.
350 tys i do remontu na pewno. mój wytrzymał 345 tyś i padł : pierścienie, blok do szlifu, wał też, turbosprężarka o dziwo nie padła.
Ale po remoncie zrobiłem nim jeszcze 100000 i żałuje że wepchałem w remont kase.
Wybór należy oczywiście do Ciebie.
Ta Vectra nawet nawet ale osobiście nigdy nie kupił bym opla, nigdy.
Ale to tylko moje zdanie.
stasiowski121

22 Sty 2009, 18:19

w tej vectrze było cos z przodem grzebane, a mondeo jest od handlarzy i picerow z Gostynina, takze odpusc

ja bym jednak szukał jakies mondeo 1.8 tddi do 11-12k znajdziesz cos niezłego

mam ten silnik 1.8 tddi w focusie i jak pisał wczesniej kolega jak na 90 koni auto sie naprawde dosyc niezle zbiera :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

22 Sty 2009, 21:11

Tak, kolega wyżej ma rację.
Poszukaj raczej od kogoś pewnego a najlepiej prywatnego, nie handlarza.
A co do silnika to też jak kolega wyżej, potrafi dużo więcej niż piszą niektórzy i spala niewiele.
stasiowski121

22 Sty 2009, 21:28

stasiowski121 napisał(a):Witaj.
To mondeo fajne ale podejrzane troszke.
Nie podany przebieg dokładnie i w ogóle wygląda że typowo wypucowane żeby się go pozbyć.
Z własnego doświadczenia ci powiem tak: Silnik wbrew opiniom i pozorom kopa ma niezłego a spalanie 5-6 l/100km. jeśli nie jest zajechany na śmierć.
350 tys i do remontu na pewno. mój wytrzymał 345 tyś i padł : pierścienie, blok do szlifu, wał też, turbosprężarka o dziwo nie padła.
Ale po remoncie zrobiłem nim jeszcze 100000 i żałuje że wepchałem w remont kase.
Wybór należy oczywiście do Ciebie.
Ta Vectra nawet nawet ale osobiście nigdy nie kupił bym opla, nigdy.
Ale to tylko moje zdanie.

Mój kolega ma mondeo kombi 96r. kupil go przy przebiegu 318000 teraz ma 478000 cały czas jeździ na opale, oleju prawie wcale nie bierze tylko raz pompe i wtryski wymienial na uzywane :D
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

23 Sty 2009, 11:40

Mi się bardziej vectra podoba ale troche ludzie narzekają na te ich diesle, kumpel ma za to mondeo z takim silnikiem 1,8td i całkiem nieźle to chodzi. Tak więc chyba lepiej się rozglądaj za mondeo ale na pewno nie tym odpicowanym, silnik po myciu a w środku tyle plaku na desce że aż po oczach bije.
pirlo333
Początkujący