Ford mondeo 1.8td 97r

13 Kwi 2009, 11:07

Witam wszystkich mam zamiar kupic Mondeo 1.8td kombi od 97 do 99r na co zwrucic uwage przy zakupie takiego samochodu?za każdą rade bede wdzięczny pozdrawiam.
adriankrzyzyk
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 11:13

rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

13 Kwi 2009, 12:06

dzięki za link jednakże proszę o wiecej opinji może ktoś użytkuje taki samochód z góry dziękuje.
adriankrzyzyk
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 12:14

ja taki mam z 95 roku nie narzekam,wszystko ladnie mam ustawione to mi maks 6,5 w trybie mieszanym pali nie licz na mniej w tej budzie.sprawdz elementy mocujace tylni zderzak lubia korodowac.czy po przekreceniu kluczyka slychac od razu pod maska takie trykanie,czy na zimnym silniku linka sprzegla podciagnieta.czy nie ma duzych wyciekow w okolicy fliltra oleju.najlepiej jakby wyciagnac filtr paliwa i w jego podstawie sprawdzic czy nie ma w ropie opilkow metalu jak sa to lozyska w pompie wtryskowej do wymiany.czy przypadkiem kontrolka od poduszek nie gasnie razem z oleju.duzo mozna by tak wymieniac.trzeba sprawdzic progi,nadkola czy turbiuna nie wali bardzo olejem a najlepiej jakbys podjechal gdzies zeby sprawdzili sprezanie bo jak zle to w zimie go nie zapalisz
rustin
Aktywny

13 Kwi 2009, 12:45

dzięki a jak go kupowałeś podjechałeś na stacje diagnostyczną go sprawdzic?
adriankrzyzyk
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 12:48

Z reguły tak się robi,że sprawdza się samochód na stacji no chyba, że żal Ci 200 zł i kupujesz kota w worku (samochód od 50 letniej dziewicy, która jeździła w tygodniu po bułki, a w niedziele do kościoła)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...

13 Kwi 2009, 12:52

podjechalem ale nie sprawdzalem sprezania bo jeszcze sie nie znalem tak i nie zorientowalem co trzeba sprawdzic ale na szczescie u mnie jest ok w miare.moja rada to jedz na inna stacje niz sprzedajacy by chcial
rustin
Aktywny

13 Kwi 2009, 13:54

Też miałem takiego tylko nie kombi a sedana.
Spalanie rzeczywiście mniejsze niż 6 litrów jest dość trudno osiągnąć ale silnik jest dynamiczny, kupiłem go jak miał 150 tyś na liczniku, na żadnej stacji nie byłem choć powinienem ale udało mi się bo cały silnik jak i turbina dotrwały do 378 tyś i dopiero padła pompa i pierścienie już zaczynały okazywać zużycie.
Na samochód jednak nie mogłem narzekać, wtedy gdy miał być to był, odpalał przy -20 po podgrzaniu świec za pierwszym razem.
Jedyne co mnie pociągnęło po kieszeni to wymiana skrzyni biegów bo w tamtej padł główny wałek ale skrzynie sam kupiłem założyłem ( 400zł)
później nie było większych awarii, raz termostat i raz pompka hamulcowa to wszystko.
Rdza... Hmm było jedno małe ognisko na prawym progu przy drzwiach pasażera z tyłu. Więcej nie zauważyłem nigdzie.
Generalnie na samochód nie mogłem narzekać, dla mnie był wystarczający zarówno pod względem komfortu jak i spalania i dynamiki.
stasiowski121

14 Kwi 2009, 22:14

Dzięki serdeczne za wasze opinie pozdrawiam.
adriankrzyzyk
Nowicjusz