Ford Mondeo 96-2000

31 Lip 2007, 12:51

Witam.

Chciałbym zapytać się o opinię odnośnie eksploatacji Forda Mondeo z rocznika 96-2000 z silnikiem Diesla 1.8, proszę o jakieś szczegółowe opinie posiadaczy owego samochodu oraz jeśli mógłby ktoś zwrócić uwagę podczas opisu na to ile zużywa paliwa, koszty eksploatacji i awaryjność tegoż pojazdu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
HV.
HansVeer
Nowicjusz

31 Lip 2007, 13:45

witam !
posiadam forda z 99 roku.. mam juz ten nowszy silnik z intercoolerem :twisted: samochód wygodny.. duży bagaznik.. silnik hmmm.. dobry dosyc dobrze zadzi sobie z kombiakiem moze troche za malo mocy jak dla mnie.. spalanie bardzo dobre.. 6.5l na mioescie trasa okolo 5 litrów... więc polecam.. w dodatku jesli wybierzesz kombi to masz prawie minivana :D co by jeszcze dodac ..dobry komfort jazdy.. zreszta jak jezdziles tym to wiesz..
Death Angel
Początkujący

31 Lip 2007, 14:26

Mondeo to naprawdę fajna furka, dobrze się trzyma na zakrętach, bo szeroka, w ogóle drogi trzyma się zdecydowanie lepiej niż jakakolwiek Vectra. Ja osobiście wyglądem zewnętrznym wolę MKI ale MKII to w sumie to samo w środku. Jeśli chodzi zaś o silniki klekota, to na priv mogę dać namiary na większą ilość opini użytkowników klekotów :wink: Bo żeby nie było potem że na forum robię reklamę :P
DFireCrow

01 Sie 2007, 13:28

Jak wytrzymałe jest zawieszenie ? Są jakieś mankamenty pracy silnika (Diesla) ? Co się psuje w silniku najczęściej ?

Pozdrawiam
H.
HansVeer
Nowicjusz

01 Sie 2007, 13:42

Zawieszenie z tego co wiem dużo wytrzymalsze niż w Oplach. Z tego co wiem to bardzo dobrze znoszą Polskie drogi. Mój Mondek ma już 12 lat i oryginalne zawieszenie, bez żadnego problemu, tyle że drogi trochę lepsze, ale wiek mówi w tym momencie sam za siebie... A silnik, klekot jak to klekot, to nie jest samochód sportowy, więc trzeba też wiedzieć jak nim jechać :wink:
DFireCrow