Ford Mondeo - albo coś podobnego :)

20 Kwi 2010, 13:19

W związku z tym, że to mój pierwszy wpis na forum - witam wszystkich serdecznie :)

Jak każdy w tym dziale, szukam samochodu. Będzie to mój pierwszy samochód i potrzebuję pomocy, bo nie mam nikogo znajomego, kto znałby się na motoryzacji, choćby w stopniu minimalnym. Ja też zresztą wiedzą na ten temat nie mogę się pochwalić, więc z góry dziękuję za proste i jasne tłumaczenie mi, o co chodzi :)

Zastanawiam się nad fordem mondeo, podoba mi się wizualnie i z tego, co się orientuje można go kupić w rozsądnej cenie. Chcę na samochód przeznaczyć około 7, 10 tysięcy.
Auto będzie służyło głównie do jazdy po dużym mieście, aczkolwiek zdarza się wyjazd poza miasto, w wakacje dosyć często. Co chyba jest ważne, mamy dużego psa i fajnie by było, żeby mieścił się z tyłu. Z tego też względu ważne jest, żeby autko miało drzwi 4/5 a nie 2/3.

Czy ktoś mógłby mi poradzić, czy mondeo to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę?
Z góry bardzo pięknie dziękuję :)
sz.
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

20 Kwi 2010, 15:08

Mondeo to dobry wybór jeśli znajdziesz zadbany egzemplarz. Oglądając samochód szczególną uwagę zwracaj na rdzę. Korozja w starszych modelach Forda to niestety częsty problem. Oprócz Mondeo możesz zainteresować się też Hondą Civic, Nissanem Primera oraz Mazdą 626.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

20 Kwi 2010, 15:29

A jeśli chodzi o naprawy, koszta części - które z tych aut byłoby najbardziej ekonomiczne?
Bardzo dziękuję za propozycję, rozejrzę się na pewno :) Właśnie o ten typ samochodów mi chodzi.
sz.
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Kwi 2010, 16:11

Witam.
Posiadałem kilka lat temu taki samochód (dokładnie to Mondeo MKII 1.8 TD.)
Co do awaryjności to sam silnik kłopotów raczej nie sprawia, jest ekonomiczny, wystarczająco dynamiczny (180 km/h max), 90 - konne A4/Passaty brałem nim, silnik spala na trasie w przybliżeniu 6l/100 km po mieście nieco więcej (7-8/100km), i tutaj mogło by być nieco lepiej.
Dla mnie największą zaletą tego samochodu było bardzo dobre zawieszenie, (jadąc po nierównościach na naszych drogach słychać było tylko stukot i czuć lekkie kołysanie).
No i jak na ten rocznik i te pieniądze ma również bardzo ładne wnętrze, raczej ciężko o równie ładne za te pieniądze w tym roczniku. Awarie:
Zdarza się że wydmucha uszczelkę pod głowicą ( mi osobiście dwa razy się to przydarzyło) ale ona sama kosztuje grosze a wymiana jest do zrobienia we własnym zakresie z racji prostej budowy silnika i tego, że wszystko jest bardzo łatwo dostępne - na wierzchu jednym zdaniem ;) Do tego nawet w lato bardzo ciężko jest ten silnik przegrzać - ciężko osiągnąć 90-100*C nieraz ostro jechałem i nawet wiatraki się nie włączyły (wszystko było sprawne) tak że to także plus auta. W zimie za to szybko da się rozgrzać wnętrze, które jest wygodne i ma sporo miejsca.
Kolejnym mankamentem jest rdza - tak mówią, ja bynajmniej nie miałem dopóki mnie nie zagięli na parkingu. Po tym incydencie plus parking w zimie pod chmurką i po pół roku ruda była na nadkolu z prawej strony. Łożyska osi tylnej mogłyby więcej wytrzymywać, ale za to są tanie. Podobnie przednie zawieszenie.
Raz wymieniałem skrzynie ale to już przy przebiegu ponad 300 tyś - kupiłem używaną z rozbitego auta - kosztowała 400 zł :razz:
Zrobiłem nim prawie 400 tyś i sprzedałem ze zdrową turbiną.
Polecam ten samochód, bardzo przyjemnie się nim jeździ, jak trafisz zadbany model to spokojnie przejedziesz tyle co ja bez większych kłopotów.
Koszta mają się następująco:
350 zł kompletny rozrząd wraz z pompą wody (osobiście wymieniałem ją raz bo nie było konieczności wymieniać) A co do żywotności samego paska to zgadzam się z opiniami, że zrywał się przedwcześnie jednak po 97r ta bolączka została wyeliminowana nową serią pasków o większej wytrzymałości - okres między wymianami wydłużono do 90 tyś jednak ja i tak po 55 tyś wymieniałem.
Tarcze i klocki - 345 zł z tego co pamiętam płaciłem za zestaw Lucasa na przód i 200 zł za klocki Denckermany na tył i tarcze wentylowane bodajże firmy Delphi Lockheed jeśli dobrze pamiętam oczywiście bez czujników zużycia.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Kwi 2010, 16:56

sz. napisał(a):czy mondeo to dobry wybór?
Myślę że tak.
Miałem kiedyś Mondeo 1.6 z 95r. sprawował się bardzo dobrze.

Możesz też poszukać Vectry B, auto zbliżone do Mondeo pod wieloma względami.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Kwi 2010, 07:37

Bardzo dziękuję,
a czy jest szansa znaleźć jakieś podobne wyglądem auto w odrobinie niższym pułapie cenowym? 6,7 tysięcy? To jednak pierwszy samochód i nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, przede wszystkim chcę żeby prowadziło się przyjemnie i było bezpieczne.
Co nie zmienia faktu, że jakoś tak z głowy nie chce mi wyjść ten ford mondeo... z drugiej strony, nie chcę się głupio przy nim upierać i przegapić czegoś fajniejszego ;)

I czy może moglibyście polecić jakąś książkę o motoryzacji napisaną przystępnym dla zupełnego laika językiem?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, jest naprawdę mocno przydatna :)
sz.
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe: siła i estetyka w najczystszej formie
    Na salonie NAIAS 2013 w Detroit BMW M przedstawi premierowy trzeci wariant nadwoziowy BMW M6, wysokiej klasy samochodu sportowego. Nowy BMW M6 Gran Coupe łączy charakterystyczne dla aut spod znaku M osiągi z wyjątkowymi walorami ...
    Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...

21 Kwi 2010, 07:56

sz. napisał(a):a czy jest szansa znaleźć jakieś podobne wyglądem auto w odrobinie niższym pułapie cenowym? 6,7 tysięcy?
Będzie nieco mniejsze ale za to tańsze, czyli w tej samej cenie dostaniesz młodszy rocznik. Myślę tutaj o Lanosie w wersji sedan.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin