Ford Mondeo - albo coś podobnego :)

20 Kwi 2010, 13:19

W związku z tym, że to mój pierwszy wpis na forum - witam wszystkich serdecznie :)

Jak każdy w tym dziale, szukam samochodu. Będzie to mój pierwszy samochód i potrzebuję pomocy, bo nie mam nikogo znajomego, kto znałby się na motoryzacji, choćby w stopniu minimalnym. Ja też zresztą wiedzą na ten temat nie mogę się pochwalić, więc z góry dziękuję za proste i jasne tłumaczenie mi, o co chodzi :)

Zastanawiam się nad fordem mondeo, podoba mi się wizualnie i z tego, co się orientuje można go kupić w rozsądnej cenie. Chcę na samochód przeznaczyć około 7, 10 tysięcy.
Auto będzie służyło głównie do jazdy po dużym mieście, aczkolwiek zdarza się wyjazd poza miasto, w wakacje dosyć często. Co chyba jest ważne, mamy dużego psa i fajnie by było, żeby mieścił się z tyłu. Z tego też względu ważne jest, żeby autko miało drzwi 4/5 a nie 2/3.

Czy ktoś mógłby mi poradzić, czy mondeo to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę?
Z góry bardzo pięknie dziękuję :)
sz.
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

20 Kwi 2010, 15:08

Mondeo to dobry wybór jeśli znajdziesz zadbany egzemplarz. Oglądając samochód szczególną uwagę zwracaj na rdzę. Korozja w starszych modelach Forda to niestety częsty problem. Oprócz Mondeo możesz zainteresować się też Hondą Civic, Nissanem Primera oraz Mazdą 626.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

20 Kwi 2010, 15:29

A jeśli chodzi o naprawy, koszta części - które z tych aut byłoby najbardziej ekonomiczne?
Bardzo dziękuję za propozycję, rozejrzę się na pewno :) Właśnie o ten typ samochodów mi chodzi.
sz.
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Kwi 2010, 16:11

Witam.
Posiadałem kilka lat temu taki samochód (dokładnie to Mondeo MKII 1.8 TD.)
Co do awaryjności to sam silnik kłopotów raczej nie sprawia, jest ekonomiczny, wystarczająco dynamiczny (180 km/h max), 90 - konne A4/Passaty brałem nim, silnik spala na trasie w przybliżeniu 6l/100 km po mieście nieco więcej (7-8/100km), i tutaj mogło by być nieco lepiej.
Dla mnie największą zaletą tego samochodu było bardzo dobre zawieszenie, (jadąc po nierównościach na naszych drogach słychać było tylko stukot i czuć lekkie kołysanie).
No i jak na ten rocznik i te pieniądze ma również bardzo ładne wnętrze, raczej ciężko o równie ładne za te pieniądze w tym roczniku. Awarie:
Zdarza się że wydmucha uszczelkę pod głowicą ( mi osobiście dwa razy się to przydarzyło) ale ona sama kosztuje grosze a wymiana jest do zrobienia we własnym zakresie z racji prostej budowy silnika i tego, że wszystko jest bardzo łatwo dostępne - na wierzchu jednym zdaniem ;) Do tego nawet w lato bardzo ciężko jest ten silnik przegrzać - ciężko osiągnąć 90-100*C nieraz ostro jechałem i nawet wiatraki się nie włączyły (wszystko było sprawne) tak że to także plus auta. W zimie za to szybko da się rozgrzać wnętrze, które jest wygodne i ma sporo miejsca.
Kolejnym mankamentem jest rdza - tak mówią, ja bynajmniej nie miałem dopóki mnie nie zagięli na parkingu. Po tym incydencie plus parking w zimie pod chmurką i po pół roku ruda była na nadkolu z prawej strony. Łożyska osi tylnej mogłyby więcej wytrzymywać, ale za to są tanie. Podobnie przednie zawieszenie.
Raz wymieniałem skrzynie ale to już przy przebiegu ponad 300 tyś - kupiłem używaną z rozbitego auta - kosztowała 400 zł :razz:
Zrobiłem nim prawie 400 tyś i sprzedałem ze zdrową turbiną.
Polecam ten samochód, bardzo przyjemnie się nim jeździ, jak trafisz zadbany model to spokojnie przejedziesz tyle co ja bez większych kłopotów.
Koszta mają się następująco:
350 zł kompletny rozrząd wraz z pompą wody (osobiście wymieniałem ją raz bo nie było konieczności wymieniać) A co do żywotności samego paska to zgadzam się z opiniami, że zrywał się przedwcześnie jednak po 97r ta bolączka została wyeliminowana nową serią pasków o większej wytrzymałości - okres między wymianami wydłużono do 90 tyś jednak ja i tak po 55 tyś wymieniałem.
Tarcze i klocki - 345 zł z tego co pamiętam płaciłem za zestaw Lucasa na przód i 200 zł za klocki Denckermany na tył i tarcze wentylowane bodajże firmy Delphi Lockheed jeśli dobrze pamiętam oczywiście bez czujników zużycia.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Kwi 2010, 16:56

sz. napisał(a):czy mondeo to dobry wybór?
Myślę że tak.
Miałem kiedyś Mondeo 1.6 z 95r. sprawował się bardzo dobrze.

Możesz też poszukać Vectry B, auto zbliżone do Mondeo pod wieloma względami.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Kwi 2010, 07:37

Bardzo dziękuję,
a czy jest szansa znaleźć jakieś podobne wyglądem auto w odrobinie niższym pułapie cenowym? 6,7 tysięcy? To jednak pierwszy samochód i nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, przede wszystkim chcę żeby prowadziło się przyjemnie i było bezpieczne.
Co nie zmienia faktu, że jakoś tak z głowy nie chce mi wyjść ten ford mondeo... z drugiej strony, nie chcę się głupio przy nim upierać i przegapić czegoś fajniejszego ;)

I czy może moglibyście polecić jakąś książkę o motoryzacji napisaną przystępnym dla zupełnego laika językiem?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, jest naprawdę mocno przydatna :)
sz.
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

21 Kwi 2010, 07:56

sz. napisał(a):a czy jest szansa znaleźć jakieś podobne wyglądem auto w odrobinie niższym pułapie cenowym? 6,7 tysięcy?
Będzie nieco mniejsze ale za to tańsze, czyli w tej samej cenie dostaniesz młodszy rocznik. Myślę tutaj o Lanosie w wersji sedan.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin