Ford mondeo czy renault laguna ?

28 Wrz 2010, 09:59

Witam mam zamiar kupić auto, wybieram z pośród dwóch ford mondeo 2001 r. pojemność 2.0 TDDi 115 km a renault laguna 2003r. pojemność 1.9 dCi 130 km. Oba auta są w podobnej cenie i z podobnym wyposażeniem. Proszę o pomoc które auto wybrać, chodzi mi o awaryjność tych aut, dostępność części i ogólnie koszty związane z eksploatacją. Z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam.
new_man
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

28 Wrz 2010, 11:22

Laguna to loteria,polecane silniki dCi dopiero weszły w życie od 2005 r,do tego czasu były nieprzewidywalne,nagłe i niespodziewane awarie,nietrwałe turbiny itd.Ja bym sobie ją darował,chociaż bywają użytkownicy zadowoleni.Mondeo podobnie jak Focus to jedne z najlepszych aut w swojej klasie,pytasz o silnik 2.0 TDDI?! Trudno jest znaleźć to auto z tym silnikiem(krótka seria),podobnie jak 90 konny,który w ofercie na nasz rynek się nie znalazł.Patrz na korozję dolnych rantów drzwi.Bardzo ciężko jest mi wymienić typowy słaby punkt tego auta z tym silnikiem,może gdybym myślał z miesiąc non stop to bym coś znalazł albo i nie!

[ Dodano: 28 Wrzesień 2010, 12:27 ]
Sprzęgło komplet np.kosztuje od 530 zł(ASO 930 zł),części zamienniki porządnych firm jak patrzę,są tańsze niż np.do mojej 190-tki,nie jest źle.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Wrz 2010, 15:20

Tak jak kolega wyżej wybrałbym Mondeo. Laguna II słynie wręcz ze swojej awaryjności ;)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

28 Wrz 2010, 15:27

No co Wy przecież Laguna to wspaniałe auto a królem lawet jestem ja :lol:

A poważnie to jak koledzy - głos na Mondzioła chyba, że bardzo przeszkadza Ci ta korozja na rantach drzwi.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Wrz 2010, 15:45

Zdecydowanie Mondziak , dci ,paskudna rzecz ;)
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

28 Wrz 2010, 16:44

Lagunę masz ocynkowaną... Jak nie była bita to nie powinna rdzewieć :P Ja stawiam na Lagunkę :D Wszystko zależy od tego czy się trafi niezajeżdżony zadbany model :)
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

29 Wrz 2010, 12:05

Ja mam Mondeło z 2000, rdzy nie ma do tej pory, silnik 1.8, i muszę przyznać że nie kupiłbym go drugi raz - co dzień dojeżdżam zza miasta do pracy/na studia, i widać jak benzyna leci w oczach. Wziałbym mniejszy silnik. Sam komfort jazdy jest ok, auto dobrze się zbiera, trzyma się drogi, klima, szybki i radio działają ciągle sprawnie. Zdaje sobie sprawę, że mniejszy silnik ograniczyłby nieco komfort jazdy, ale więcej pieniędzy zostałoby w portfelu.
kolens
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

29 Wrz 2010, 12:28

Kolens,znasz takie powiedzenie,czego nie zostawisz na stacji ,zostawisz u mechanika.Jeździsz drożej, ale ?! wiesz o co chodzi.Olej nap.za darmo też nie jest,myślisz że 1.6 dużo mniej pali?!Znajomy ma instalkę LPG ,nie narzeka.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Wrz 2010, 12:38

Dwóch kolegów ma Mondeo III. Jeden ma TDDI drugi TDCI. Śmigają na razie bez najmniejszego problemu. W TDDI padł dwumas. Brat ma Lagunę 2004r. 1.9 dCi 120km, i powiem szczerze że tylko części eksploatacyjne, ( no może poza sprężynami z przedniego zawieszenia). Silnik dynamiczny, porównywalny z Mondeo, spalanie podobne, wykonanie również. W Lagunie więcej miejsca, lepsze "blachy" ( przednie błotniki plastikowe). Zaletą laguny jest to że można ją dorwać w bardzo bogatej wersji wyposażeniowej na rynku wtórnym, przy czym za podobne wyposażone mondeo, z podobnego rocznika trzeba dać nie co więcej.

Jak dla mnie trudny wybór.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

29 Wrz 2010, 13:00

Chodzi ci chyba o Forda Mondeo II,trójka pojawiła się w 2007 r.Dwu mas kosztuje ok.780 zł(LUK Germany),nie jest więc tak źle.Laguna II im była dłużej produkowana, tym była lepsza,to też trzeba brać pod uwagę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Wrz 2010, 13:32

PhantomASA1 napisał(a):Forda Mondeo II,trójka pojawiła się w 2007

A Ty dalej swoje? Nawet Ford numeruje tak jak my :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Wrz 2010, 13:46

Pisaliśmy o tym,facelifting nie powoduje pojawienia się nowej generacji auta.To nie jest tak,że ja się upieram przy swojej racji.Jeśli Ford stoi przy takim założeniu ,to ja wcale się mu nie dziwię.Przyślecie mi tych przedstawicieli Forda ,którzy tak klasyfikują swe samochody, to im udowodnię,że wciskają ciemnotę z czysto marketingowego powodu.Muszą mi tylko pokazać, jakich różnic dokonali w obrębie Mondeo I ,który pojawił się w 93 r a zakończył w 2000, w 96r. przeszedł tylko modernizację modelu czyli zmiana wyglądu reflektorów oraz unowocześnienie silników1.6,2.0 i 1.8TD.Przysyłajcie mi tych przedstawicieli Forda pozbawię ich złudzeń i błędnego przekonania! :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Wrz 2010, 13:52

Jak sobie chcesz ale jesteś sam z tą numeracją :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Wrz 2010, 14:57

Nie Bracie! Poszukałem i znalazłem :grin:Grzegorz Kubiak z ASO FORDA,f-ma--Lipski BS---Cytuję :grin: Mondeo I,to jeden z bardziej udanych modeli firmy.Warte polecenia są szczególnie egzemplarze po modernizacji w 1996r.Natomiast gdzieś indziej pisze z nutkę ironii,że Ford auto po modernizacji zaliczył do II generacji,mechanicy Forda sami z tym się nie zgadzają,zresztą wymiarowo te auta są identyczne.Mondeo II jest autem większym ,wystarczy tylko zobaczyć na wnętrze i wszystko staje się jasne! :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Wrz 2010, 01:12

No oczywiście że tak.

Ale fakt jest taki, że Mondeo I fl, jest nazwane Mondeo II, i żeby nie zaburzać harmonii, przyjmijmy to co ogólnie panuje.

Chyba że.....

Viva Revolucion :D
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko