REKLAMA
Witajcie
Chcę kupić tarcze i klocki na przód do Forda Mondeo Mk1 1.8TD kombi
4 śruby, średnica 260mm, grubość 24mm. Klocki długość: 156 mm
Jakich firm kupić zestaw do ok. 300zł ?
Czytam od kilku tygodni różne fora i z opinii wynika, że tarcze/klocki: ATE, TRW, Brembo, Zimmermann, Bosch, Optimal, Delphi u niektórych się krzywią, piszczą, pylą, słabo hamują i nie wiem już co myśleć. Wpadł mi w oko zestaw tarcz Rotinger z klockami Ferodo Premier - te tarcze jeszcze nikomu się nie skrzywiły, a klocki są polecane. Na jednym z forum znalazłem post osoby, która pokonuje częste trasy za granicę (jeden wyjazd ponad 2tys km) i użytkownik twierdził, że krzywiły mu się tarcze ATE, TRW i Brembo po 1 wyjeździe, a gdy zastosował tarcze ROTINGER z klockami Steinhof po kilku wyjazdach są proste jak nowe. Jednak klocki Steinhof podobno czasem pękają po kilkudziesięcu/kilkunastu tysiącach i czasem troszkę popiskują
Znalazłem ankietę ponad 900 osób i najczęściej kupują tarcze ATE 178 osób BREMBO 99 osób TRW 77 osób i inne, klocki ATE 182 TRW 109 FERODO 77 i inne
Osobiście miałem kiedyś TRW przód + tył klocki i tarcze i hamowały super, ale przednie szybko się skrzywiły, a pył z klocków był bardzo ciężko zmywalny. Klocki Delphi podczas montażu odkleiła się okładzina - zwróciłem do sklepu oddali kasę.
Myślę nad zestawem ATE + ATE (322zł) lub ROTINGER + FERODO PREMIER (239zł)
Jakie jest Wasze zdanie?