Ford mondeo mk1

28 Sty 2011, 23:26

Mondeo to wiadomo że ma słabe diesle szczególnie 1.8 TD i 1.6, a passat B4 to niedługo będzie już troche leciwym samochodem i z raczej dużym przebiegiem
mr.samochodzik
Początkujący

Miejscowość: Biłgoraj

28 Sty 2011, 23:33

mr.samochodzik napisał(a):Mondeo to wiadomo że ma słabe diesle szczególnie 1.8 TD i 1.6, a passat B4 to niedługo będzie już troche leciwym samochodem i z raczej dużym przebiegiem

Ten 1.8 TD jest całkiem dobry ale po poprawkach jakie wprowadzono końcem 96r, dla pewności zawsze podaję 97. Poprawiono wówczas największy problem - mikropęknięcia głowicy oraz wydłużono okres między wymianami paska (100 tyś km) ja jednak wolałem nie sprawdzać czy tyle wytrzyma :mrgreen: 80 tyś i wymiana. Wiadome, że nie tak wytrzymały jak 1.9 TDI z VW ale i tak jak na Forda to całkiem niezły.
Passat B4 to wiadome, starszy, przebieg większy, ale plus jest taki, że jest ich tyle na rynku, że można coś sensownego jeszcze trafić. Natomiast do niewątpliwych plusów Mondeo zaliczyć należy:
Bogate wyposażenie, dobre zawieszenie, przede wszystkim tanie, dobre silniki benzynowe, ładne, w mało którym aucie za te pieniądze spotykane, wnętrze.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2011, 23:45

myślę że jak bym kupił te mondeo to pojeździł bym nim tak do końca roku

a co byście polecili oszczędnego w benzynie?
daros
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

29 Sty 2011, 14:32

A zależy czy chcesz jakiś samochód do miasta czy trochę większy
mr.samochodzik
Początkujący

29 Sty 2011, 15:15

raczej trochę większy :wink: dlatego wolałbym diesla mimo wszystko, bo będzie znacznie tańszy niż benzyna

zastanawiam się właśnie pomiędzy mondeo mk1 a mk2 z tym ze do drugiej musiałbym trochę dorzucić...
daros
Nowicjusz

29 Sty 2011, 15:25

No już za 6k możesz całkiem fajną m2 kupić, ale mk2 nie polecam w dieslu jak tak bardzo chcesz, ale uważam że w twoim przypadku diesel jest bez sensu
mr.samochodzik
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Toyota planuje następcę MR2?
    Toyota od dawna zapowiada, że jej gama sportowych samochodów będzie składała się z trzech modeli. Obecnie na rynku jest oferowana Toyota GT86, a jeszcze w tym roku do pierwszych odbiorców trafi nowa Supra. Na ...

29 Sty 2011, 15:28

to z jakim silnikiem polecasz?
daros
Nowicjusz

29 Sty 2011, 15:30

mk2 poleciłbym Ci z silnikiem 1.8 16V, a odradzałbym 1.6 bo jest za słaby i mułowaty, a 2.016V jest za duży na miasto i takie przebiegi

[ Dodano: 29 Styczeń 2011, 14:33 ]
np. taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[ Dodano: 29 Styczeń 2011, 14:34 ]
mondeo mk2 nie będziesz musiał zmieniać po końcu ponieważ jeśli będziesz o ten samochód dbał to Ci długo posłuży i da dużo frajdy z jazdy

[ Dodano: 29 Styczeń 2011, 14:35 ]
Sam coś o nim wiem bo zastanawiam się nad kupnem mondeo mk2 i czytam o nim wszystko co jest możliwe
mr.samochodzik
Początkujący

29 Sty 2011, 15:41

a co powiesz o tym

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

przebieg na pewno mało wiarygodny, wydaje mi się że jest wypicowany pod sprzedasz

ale ten wygląda ciekawie

[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko też ten przebieg, no i cena może być trochę wyższa niż te 6k
daros
Nowicjusz

29 Sty 2011, 15:47

Ten pierwszy to bym raczej ominął bo jakiś podejrzany jest, a co do pierwszego to też bym podchodził z dużym odstępem bo niewiadomo ile na tym haku ciągnął, ale chociaż przebieg bardziej wiarygodny.

Ale i tak bardzo trudno znaleźć samochód który nie miał kręconego przebiegu, nawet powiedziałbym że to jest prawie niemożliwe
mr.samochodzik
Początkujący

31 Sty 2011, 16:18

a co powiecie o tych

i jeszcze znalazłem coś takiego :wink:

daros
Nowicjusz

31 Sty 2011, 16:28

Mondeo mk1 omijaj szerokim lukiem, lubia gnic(progi,podloga,nadkola) w dodatku w dieslu jest strasznie mulowaty a do tego duzo pali. Lepiej za 5000pln szukaj lanosa z lpg, dobrze to smiga choc zanim sie nie przekonalem to watpilem , a do tego bedzie duzo mlodszy i z mniejszeym przebiegiem , nawet mysle ze mozna by go bylo kupic z nie kreconym przebiegiem , bo mondeo mk1 z mniej jak 300tys to raczej nie kupisz :mrgreen:

Pomysl nad golfem trojka w dieslu, z tym ze ich ze swieczka szukac w stanie "do jazdy" ale moze trafisz :cool:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

31 Sty 2011, 17:15

znalazłem takie oto 2 lanosy, myślicie że warto jechać je obejrzeć?

daros
Nowicjusz

31 Sty 2011, 17:37

Dosyc fanjny samochod, szczegolnie z silnikiem 1.8 16V
Ostatnio edytowany przez atis700, 01 Lut 2011, 00:54, edytowano w sumie 1 raz
atis700

31 Sty 2011, 17:42

Daros jesli masz blisko to przyjzyj sie im, byc moze to bedzie to. Polecam dolozyc ewentualnie i wziasc z lpg , lanosy lubia gaz.
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie