Ford Mondeo mk2 sedan - dobry wybór???

06 Sty 2011, 01:28

Witam,
chcę kupić niedrogiego (do 10tys) rodzinnego sedana. Zainteresował mnie ford mondeo mk2 (roczniki 97-2000) z klimą. Proszę o opinie nt tych samochodów. Na jakie silniki należy zwrócić uwagę? Interesuje mnie benz+lpg, no i tak, żeby była przyjemność z jazdy;) oczywiście biorąc pod uwagę spalanie w granicach rozsądku;)Proszę o opinie o tych autach, o ich awaryjności itd.
Pozdrawiam
danczak
Nowicjusz

Miejscowość: Łowicz

06 Sty 2011, 08:02

Przejeździłem tym samochodem kilka ładnych lat. Silnik 1.8 TD ponoć jakiś wybitnie awaryjny, u mnie po kilku latach jazdy padł termostat, raz pompka hamulcowa, uszczelka pod głowicą. Najlepszym motorem w tych samochodach jest 1.8 16V 115 KM oraz 2.5 V6 który dzięki praktycznie płaskim przebiegu momentu daje dość przyzwoite osiągi.
Ale jeśli do normalnej jazdy to takie 2.0 136 KM wystarczy w zupełności.
Z innych samochodów z dobrym wyposażeniem w tej cenie to może Leganza?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Sty 2011, 11:51

mam takiedo forda mondeo dwa lata wersja Ghia i nierobiłem w nim nic oprócz wymiany łacznikow stabilizatorów i wymiana hamulców. mam silnik 2.0 136 KM i naprawde auto godne polecenia,wygodne,spalanie jest w miare. naprwade polecam
cyc
Początkujący

Miejscowość: rybnik
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 nowej generacji już w 2019 roku
    Toyota potwierdziła, że pracuje nad drugą generacją swojego sportowego coupe. Jego premiery możemy się spodziewać na przełomie 2018 i 2019 roku. Tylnonapędowe coupe Toyoty o mocy 200 KM powstało z myślą o fanach szybkiej ...
    Renault MORPHOZ - elektryczny samochód przyszłości
    Renault jak zawsze proponuje samochód, który wręcz fizycznie dostosowuje się do różnych potrzeb rodziny. Elektryczny - zaprojektowany na nowej platformie modułowej CMF-EV, opracowanej przez Alians, która ...