Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI

22 Lis 2009, 20:43

Hei!

Rozglądam się za autem, pierwsze na ogien poszły Audi A6 (ale silnik 1.9TDI, 2.5 podobno szmelc), A4 (1.9TDI), Passat B5 (1.9TDI lub, jeśli to inny silnik niż w audi 2.5TDI - może ktoś wie? ), no i teraz widzę Mondeo 2.0TDCI Mk3. Pewnie jest tyle samo miłośników tej marki co i przeciwników, ale chciałbym zapytać, czy warto inwestować ca 20k w to autko? Zastanawiam się, bo za tę samą cenę co A6 kupiłbym młodsze o 3 lata auto, tylko czy to się jakoś ima do jakości?
Ostatnio edytowany przez slukas, 23 Lis 2009, 17:43, edytowano w sumie 1 raz
slukas
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

22 Lis 2009, 21:13

No cóz miałem forda nie jestem ani zapalencem forda ani przeciwnikiem nie polecam tego silnika poniewaz jest awaryjny , cennt czesci zamiennych tez nie najtansze plus za wielkosc
greyt
Początkujący

22 Lis 2009, 21:44

W tej cenie to i tak cięzko by było znaleźć polecam tddi jest o wiele wytrzymalszy i zdaniem innych lepszy od tdi vw
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

30 Paź 2011, 12:13

Polecam TDDI zamiast TDCI gdyż jest mniej wrażliwy na paliwo i tańszy w eksploatacji, ma lepszy moment obrotowy od podobnych mocowo silników TDI VW więć moim zdaniem też jest od nich lepszy, choć 1,9TDI pali minimalnie mniej ropy. Za cenę między 15-20 tys (czasem taniej) można znaleźć TDDI w roczniku np. 2001-2003, od 2003 wzwyż już same TDCI produkowali. Ajeśli chodzi o Audi A6 to za 20tys byłoby dobre ale raczej starsze - np. z roku 2000-2001, bo z 2003 i nowsze to droższe (dobre 25-30tysPLN). Passata nie polecam ze względu na drogie zawieszenie wielowahaczowe z przodu co w spotkaniach z polskimi drogami przekłada się na większe koszty eksploatacji.
autoporady
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KM

30 Paź 2011, 13:17

ford mondeo mk3 po liftingu.2.0 tddi.Sam mam tdci od 4 lat i nie narzekam ale z tdci to jest tak.Jak trafisz na dobry egzemplarz i tankujesz dobre paliwo to pojezdzisz.Tak więc żeby cie nie naciągnąć to wez lepiej tddi.Ogółem polecam samochód, wygodny, dobrze się prowadzi,nie psuje się często(pod warunkiem że dbasz).
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Udoskonalone manualne i automatyczne skrzynie biegów Opla
    Dzięki licznym poprawkom w konstrukcji wewnętrznej i mechanizmach dźwigni druga generacja pięcio- i sześciobiegowych skrzyń Opla w porównaniu z konkurencją uzyskała doskonałe wyniki w zakresie jakości zmiany biegów. ...