Ford Mondeo MK3, wariująca elektryka latem

11 Cze 2017, 11:27

Witam :)
Mam dosyć uciążliwy problem. Kiedy temperatura na dworze podnosi się, elektryka w aucie zaczyna wariować. Problem ten tylko pojawia się latem. Kontrolka z pasów ciągle świeci i oczywiście pojawia się sygnał dźwiękowy, który po jakimś czasie milknie. Czasami wystarczy kilka razy wpiąć pasy w klamrę, ale kiedy na dworze jest naprawdę ciepło, nie pomaga nic. Następnie przestaje świecić prawa lampa mijania (przód), zazwyczaj po kilkukrotnej próbie zaskakuje i świeci normalnie. Ostatnio przestają także świecić lampy pozycyjne (przód). Lampa, która znajduje się w środku w odsufitce
miga lub w ogóle nie świeci.W zeszłym roku była taka sama sytuacja i wszystkie żarówki zostały wymienione. Oczywiście nie podziałało. Przednie drzwi pasażera nie otwierają się od strony zewnętrznej, trzeba je otworzyć od środka. Nie dawno także ni stąd ni, zowąd radio, przestało się włączać. Mechanik stwierdził, że prawdopodobnie się spaliło.
Tak jak pisałam, wszystkie wyżej wymienione rzeczy, dzieją się tylko latem :shock: Mondeo MK3 mam od 2 lat, więc jest to już drugi raz, także jestem pewna, że dzieje się to tylko latem.
Czy ktoś z Was mógłby mi coś podpowiedzieć w tym temacie? Zaznaczam, iż nie posiadam jakieś super wiedzy samochodowej :D
Iggy22
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo MK3
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

13 Cze 2017, 13:19

Tu trzeba by zacząć od sprawdzenia bezpieczników w skrzynce. Następnie trzeba by posprawdzać wszystkie masy czy są ok jeżeli tu będzie wszystko dobrze to problemem może być komputer pokładowy który przegrzewa się i dzieją się przez to dziwne rzeczy. Warto posprawdzać jego podłączenia oglądając też piny wtyczek w jakim są stanie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

13 Cze 2017, 18:55

Dziękuję za podpowiedź. Kiedy będę miała chwilę wolnego czasu to od razu się za to zabieram.
Iggy22
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo MK3
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 V generacji
    W 2019 roku doczekaliśmy się również premiery piątej odsłony modelu, którym 25 lat temu Toyota zrewolucjonizowała motoryzację i utworzyła rynek SUV-ów. Mowa oczywiście o modelu RAV4. Auto zmieniło się ...