Ford Mondeo Mk4 co myślicie o tym ogloszeniu ?

01 Mar 2017, 15:47

[link do oferty na Allegro wygasł]
Witam w najbliższej przyszłości planuje zakup Mondeo Mk4 w wersji kombi.
Znalazłem takie ogłoszenie i chciałbym poradzić się co o nim sądzicie na podstawie zdjęć i opisu.Czy waszym zdaniem auto jest warte swojej ceny.Zdaje sobie sprawę ze ciężko jest cos wywnioskować ze zdjęć ale komuś może się uda wyłapać jakiś szczegół świadczący o tym ze auto może być powypadkowe. Chciałbym poznać najpierw wasza opinie ponieważ aby obejrzeć auto osobiście musiał bym jechać 400km.
pajak580
Nowicjusz

Miejscowość: Jarocin

01 Mar 2017, 16:33

Zobacz sobie spasowanie maski nad reflektorami i szpary nad światłami z przodu, różnej szerokości ze strony lewej i prawej.
tomekdk

01 Mar 2017, 17:55

Dzięki Tomek za odpowiedź.Twoim zdaniem powinienem zrezygnować z tego auta czy może warto zainwestować w pomiar punktow bazowych i sprawdzić lakier. Te szpary to mogla spowodować jakaś mała stłuczka czy raczej brać pod uwagę poważny wypadek.Wiem ze te pytania to bardziej do wróżki ale ja jestem zielony w tych sprawach.normalnie pewnie bym zrezygnował ale ciężko dostac mondeo w takiej skórze.
pajak580
Nowicjusz

01 Mar 2017, 18:02

Nie skreslaj auta tylko dlatego bo był gdzieś lakierowany czy tam nawet lekko uderzony, ważne jak to było zrobione. Ale przy wiedzy że na 100% było coś robione powinna się zapalić lapka w głowie żeby bardziej się przyjrzeć autu i sprawdzić jego historie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Mar 2017, 18:27

Tak tak Kao, handlarz opowie Tobie o wszystkim, uczciwie powie co było.
I oczywiście naprawiał zgodnie z technologią producenta, jeśli były wystrzelone poduszki ... to montował nowe, które kosztują grube tysiące złotych? :D
A nie, poczekaj, w ogłoszeniu napisane:
"bezwypadkowy"
"Samochód świeżutko sprowadzony na własnych kołach z Włoch"
Czyli te nierówne szpary to złudzenie optyczne! :naughty:

pajak580 napisał(a):.normalnie pewnie bym zrezygnował ale ciężko dostac mondeo w takiej skórze.

- niestety tak to działa, rozum w takich momentach odchodzi na dalszy plan. Wczoraj dosyć rozumny użytkownik forum Mazdy wkleił link do 6-tki z 2011, z przebiegiem 80 000 km, za 39900zł ... sam nie wierzył w ofertę, ale jednak, była nadzieja ... co się okazało? - no Anglik, po przekładce (ale o tym żadnej wzmianki w ogłoszeniu), kraj pochodzenia wyszedł po sprawdzeniu numeru VIN, a samochód to jeden wielki składak (elementy z przedlifta jak i polifta).
Żeby zachować chłodną głowę polecam obejrzeć parę odcinków:
http://player.pl/programy-online/turbo- ... ?atpl#play
Ewentualnie uzbroić się w miernik grubości lakieru, tester diagnostyczny, a najpierw nauczyć się jak sprawdzić auto , albo na oględziny brać fachowca (praktycznie zawsze mają swój miernik i komputer), który prześwietli auto kompletnie, skoro jesteś zielony w tych sprawach. Inaczej możesz dokonać wtopy życia, kupując używane auto od handlarza (okazję cenową - wyposażeniową).
tomekdk

01 Mar 2017, 18:50

pajak580 napisał(a):.Zdaje sobie sprawę ze ciężko jest cos wywnioskować ze zdjęć ale komuś może się uda wyłapać jakiś szczegół świadczący o tym ze auto może być powypadkowe
polskim handlarzom nie opłaca się sprowadzać aut w całości, a więc istnieje prawdopodobieństwo niemal przy każdym sprowadzonym aucie, że było uszkodzone blacharsko albo mechanicznie. W sumie ciężko określić co jest mniejszym złem...
Widzę, że jesteś z Jarocina, a więc kawałek. Najrozsądniej będzie wynająć kogoś z firmy specjalizującej się w sprawdzaniu aut.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...
    Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
    Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...

01 Mar 2017, 18:59

tomekdk napisał(a):Tak tak Kao, handlarz opowie Tobie o wszystkim, uczciwie powie co było.
nie chodziło mi o pytanie handlarza tylko sprawdzanie na własną rękę historii auta. Poza tym co handlarz może Ci powiedzieć o historii auta jak sam jej nie zna.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Mar 2017, 19:03

Poza tym zobacz sobie ile takie auta kosztują:
[link do mobile.de wygasł]
(oferty od osób prywatnych, czyli "taniej się nie da", jeśli chodzi o pewniejsze auto - bo handlarze zagraniczni (pewni) mają zawsze wyższe ceny).
Jest jedno tańsze ... ale coś za coś, bo widać, że ma sporo mankamentów lakierniczych.
A żadne z nich to Titanium X, przecież to auto jako nowe kosztowało ok. 35000 EUR i ktoś sprzedał za 8500 - 9000 EUR 5-letnie auto?
Za granicą wyszukiwarki szukają po dacie pierwszej rejestracji, a to Mondeo pewnie ma 2012.
Do tego jeszcze kwestia prawdziwości przebiegu.

A dla mnie to jest zawsze test na uczciwość handlarza ... ma w tekście napisane:
"Data produkcji: 27.12.2011r"
Może ktoś wie dlaczego w ogłoszeniu zaznaczył:
"rok produkcji: 2012"
Bo ja czegoś nie rozumiem, wie, że rok produkcji jest 2011 (sorry, takie życie, grudzień 2011 to ciągle 2011) ... a zaznacza 2012 :D
tomekdk

01 Mar 2017, 19:24

tomekdk napisał(a):A dla mnie to jest zawsze test na uczciwość handlarza ... ma w tekście napisane:
"Data produkcji: 27.12.2011r"
Może ktoś wie dlaczego w ogłoszeniu zaznaczył:
"rok produkcji: 2012"
Bo ja czegoś nie rozumiem, wie, że rok produkcji jest 2011 (sorry, takie życie, grudzień 2011 to ciągle 2011) ... a zaznacza 2012
teraz to już szukasz w dvpie mózgu. Czepiasz się o 4 dni a w zasadzie i tak nikogo nie oszukuje bo wyraźnie dużymi literami wpisał dane produkcji.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Mar 2017, 19:31

Czyli jak auto jest z roku produkcji 2011 ... a on wystawiając ogłoszenie wpisuje rok produkcji: 2012 ... to dla Ciebie jest wszystko ok?

No widzisz, dla mnie to test na uczciwość, dla Ciebie ... czepianie się, każdy ma swoje podejście, ale jedno jest pewne, skoro rok produkcji jest 2011 ... to logiczne i uczciwe jest wpisanie takiego roku w rubrykę "rok produkcji".
A w pierwszej linijce można napisać "Data produkcji 27-12-2011".

A teksty typu ...
Kao napisał(a):teraz to już szukasz w dvpie mózgu
zachowaj dla siebie, albo dla osób, których taki poziom rozmowy interesuje.
tomekdk

01 Mar 2017, 19:50

Auto z końcówki tego nieszczęsnego grudnia 2011 jest tak samo z 2011 jak to z początku 2012, bo komponenty do jego budowy nie powstały raczej w '12 :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2017, 20:38

Tomek auta które podałeś z mobile.de mają dużo niższy przebieg to i cena sporo wyższa.W tym egzemplarzu liczę ze przebieg ma pewnie około 300tys, wiec cena nie wydaje mi się jakoś niska.
pajak580
Nowicjusz

01 Mar 2017, 20:41

pajak580 - handlarze wręcz pozabijaliby się o takich klientów jak Ty ;)
tomekdk