Ford mondeo mk4 lub coś innego... do 20k

27 Paź 2021, 20:19

Witam,
po kilku latach od zakupu vectry gts 1.8 (polecone z tego forum) nadszedł czas na zmianę. Opel ogólnie okazał się ok dlatego tu wracam. Miałem jednak małą stłuczkę i silnik zaczyna na poważnie pobierać olej (ok 3 litry na 10k)
Szukam czegoś taniego w eksploatacji, bezawaryjnego. Przejeżdżam ok 20k rocznie. Interesuje mnie raczej diesel bo od tego paliwa mogę odliczyć akcyzę. Po oględnym przeglądzie forum widzę, że przewija się mondeo mk4 i w coś takiego bym celował (nie wykluczam innych podobnych aut, nie musi być koniecznie mondeo. Czego jeszcze warto szukać z moimi wymaganiami?) Jestem z Suwałk, jeśli warto, mogę podjechać do 100km aby coś obejrzeć. Preferuję kolor srebrny ale to ma bardzo małe znaczenie. Tak wstępnie znalazłem coś takiego
[link do oferty na Olx wygasł]

Jak pojadę oglądać te auta to na co zwrócić uwagę i o co pytać sprzedawcę? Warto robić te płatne sprawdzanie samochodu po VIN w internecie?
Budżet to od 15 do 20k (jeśli auto naprawdę będzie warte dopłaty 1 tyś lub 2 to dopłacę powyżej 20k)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc :wink:
Alandil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

27 Paź 2021, 21:13

Mondeo do 20k to śliski temat. Raczej egzemplarze z burzliwą przeszłością i sporym przebiegiem. Jedno i drugie niekoniecznie zapewnia bezawaryjną eksploatację. Egzemplarzy za 15k nawet bym nie oglądał (chyba, że liczysz się z wydaniem kolejnych 5-10 na starcie), 2012r za 23 też średnio wróży, do tego dolicz oleje, rejestrację, ubezpieczenie, pewnie jakieś opony i 26 pęknie
Z tych roczników i ze sprawdzonym dieslem łatwiej będzie kupić trzymającą się kupy lagunę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Paź 2021, 21:18

Uszkodzone mk4 w rajhu można kupić juz za 1000 euro, przyjeżdża do pl wjeżdża drugi silnik i jest owa sztuka za 15k :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Paź 2021, 23:11

Dzięki za odpowiedzi. Jedyna sensowna laguna jaką znalazłem w mojej okolicy to ta
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę wybiega za budżet i w sumie dość daleko po nią jechać ale jeśli warto to w sumie dlaczego nie. Co myślicie? Na co zwracać uwagę jak pojadę oglądać?
Alandil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

27 Paź 2021, 23:35

Odpuść lagune
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...
    Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...