Ford Mondeo MK5 czy warto?

13 Lis 2020, 16:51

Witam zastanawiam się nad zakupem Mondeo 2.0 tdci 150km powershift z przebiegiem ok 200.000.
Chcialbym poznać wasze opinie na temat skrzyni, silnika i ogólne wasze zdanie czy warto wogole i z takim przebiegiem?

Dodam że 90% moich samochodów które miałem to Vw 2.0 tdi Dsg bądź Skoda też 2.0 Dsg.
Nigdy nie miałem Forda stąd moje pytanie i wogole czy z takim przebiegiem jest sens, auto będę użytkował max do 2 lat i zrobię jakieś 40tys km.
Dzieki Wielkie jak ktos będzie mógł coś doradzić. Pozdrawiam
Rapicoco
Obserwowany

18 Lis 2020, 13:24

Rapicoco napisał(a):zastanawiam się nad zakupem Mondeo 2.0 tdci 150km powershift z przebiegiem ok 200.000.
MK5 to dosyć młode jeszcze auto bo ma do 6 lat mając to na uwadze to przebieg wychodzi dosyć sporty na rok, a to może oznaczać ze auto jeździło raczej w większości w trasy.

Widać że masz doświadczenie w jeździe automatem więc tu na pewno warto sprawdzić czy serwis skrzyni był wykonywany na czas chodzi mi o wymianę oleju. W tym przypadku myślę że dwa razy powinien być zmieniany. PowerShift to również skrzynia dwusprzęgłowa jak DSG z którymi miałeś do czynienia. Jednak jej konstrukcja jest znacznie inna. Przy sprawnej skrzyni możesz wyczuć jedynie zmianę z 1 na 2 później już nie pisze tu o bardzo dynamicznym ruszeniu i w pełni rozgrzanej skrzyni. Ogólnie przy kupnie warto sprawdzić tą skrzynię gdzieś w serwisie czy nie ma błędów bo zwykły komputer może ich nie odczytać.
Ewentualne koszty napraw PowerShift podobne będą do DSG ogólnie nie są tanie.

Jeżeli chodzi o samochód to auto jest warte zainteresowania. Jest bardzo dobrze wyciszone i chyba tu nie ma konkurencji w segmencie D. Prowadzi się dobrze i samo wykończenie wnętrza też jest na plus oraz wygoda podróżowania. Cena zakupu jest konkurencyjna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

O czym kierowca powinien pamiętać wiosną?
    Wyższe temperatury, zmiana warunków atmosferycznych, stanu nawierzchni i samopoczucia kierowców to symptomy panującej wiosny. To również czas przeglądów po zimie, wymiany opon i coraz większej ...