Ford Mustang V6 212 km - Kabriolet czy Coupe?

02 Kwi 2018, 09:32

Witam serdecznie, zbliżam się do momentu zakupu nowego auta. Mam odłożone środki i jestem zdecydowany na zakup Forda Mustanga V z silnikiem V6, 212km, automat.
Do tej pory jeździłem zwykłym "dachowcem" i teraz przy zmianie auta zacząłem zastanawiać się nad kupnem kabrioletu. Słyszałem od ich posiadaczy że są nieocenione latem, zimą też da się jeździć. Jednak mimo to czeka mnie spory wydatek i muszę ostatecznie zdecydować się na wersję samochodu.
Jaką polecacie? Mustanga Coupe czy Kabrio? Jakie są wasze doświadczenia, opinie?

Pozdrawiam
Mateusz
mks70
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 04 2018
Auto: Nie mam

02 Kwi 2018, 11:11

Musisz się zastanowić co lubisz, czego potrzebujesz, gdzie jeździsz itd.generalnie potrzebny jest marketing mix :ok:
Ogólnie to takie słodkie gadanie o "nieocenionych" letnich wartościach kabrio jest z grubsza mitem a często kitem.
Jak kochasz uczucie jazdy kabrio albo jak uwielbiasz lansatorkę to jestem " za" ale bierz pod uwagę iż brudne drogi dadzą Ci tak popalić że często będziesz wolał jechać z zamkniętym dachem niż czuć piasek w zębach, podczas upałów gdzie wydaje się że jest ekstra palenie w czoło słoneczka potrafi zmęczyć, do tego o szmaciany dach trzeba więcej dbać, jest więcej głupot które mogą spłatać figla np: uszczelki, mechanizmy podn.dachu, dociskania go...itp. A jak zanidbasz to to albo będą przecieki albo przewiewy albo odgłosy trzęsienia się wszystkiego...
Ogólnie nie jest tak miodowo. Zresztą po doświadczeniach z cabrio szmacianym wybrałem wersje auta hard top :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Kwi 2018, 16:46

Kupowanie kabrioletu w kraju, w którym pełne słoneczne dni zmieszczą się w jednym miesiącu (będzie ich 30?), a praktycznie cały sezon letni leje jest... kiepskim pomysłem. To już raczej fanaberia i chęć posiadania cabrio, nie przemawia za tym żaden argument. Taki mamy klimat. Do tego potencjalne awarie i przecieki, gdzie jak mówię ponownie ciągle leje.

W Kalifornii jak najbardziej, ale nie w Polsce.

Pomijając praktyczność, to Coupe jest generalnie zawsze ładniejsze i łatwiej je odsprzedać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Kwi 2018, 17:04

Galakty bardzo ostro podchodzisz do tematu :mrgreen:
Ja nie jestem aź takim ostrym zawodnikem i mam czasami taką zajawkę podróży z d..a franc bez powodu i wtedy fajnie to zrobić bez dachu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Kwi 2018, 17:14

szybki napisał(a):Galakty bardzo ostro podchodzisz do tematu

Bo "normalnego" punktu widzenia to nie ma żadnego sensu. Jeśli autor chce cabrio, to powinien je kupić bez pytania. Podoba mu się, chce, pożąda - kupuje. Skoro pyta, to jednak nie potrzebuje aż tak bardzo.

Wiadomo, czasem by się chciało pojeździć bez dachu, ale ile masz takich dni u nas? Bardzo mało ;)

Do tego pozostaje fakt, że cabrio trudniej sprzedać. No i gorzej się prowadzi, bo tego nie przeskoczymy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Kwi 2018, 17:22

galakty napisał(a): No i gorzej się prowadzi
Chyba się zatrzymałeś w czasach astry F czy golfa III, przecież zwykły szary Kowalski nie jest w stanie dostrzec różnicy w tych czasach
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...