Ford mustang - zakup

09 Maj 2013, 00:26

Witam wszystkich, mam zamiar zakupić forda mustanga z rocznika do 1975 roku. Cena 20-30 tysięcy, +/- 2 000. Znalazłem parę ofert, co myślicie? I czy warto w ogóle myśleć o tym samochodzie jako pierwszy samochód? Narazie jeżdżę samochodem ojca i mam zamiar zakupić pierwszy samochód, jestem zagorzałym fanem klasyków i najbardziej do gustu mi przypadł właśnie mustang. Zbieram na niego od paru ładnych lat :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do AutoScout24 wygasł]

Oczywiście odrestaurowaniem od zewnątrz lub ponownym lakierowaniem będę musiał zająć się samemu ;]

Jeszcze z racji tego, że te samochody spalają mnóstwo benzyny, mam zamiar na przyszłość dorobić LPG, czy to dobry pomysł? Będzie ciężko wszystko zrobić, jednak dla chcącego nic trudnego! Już jednego volkswagena T3 odrestaurowałem z kolegą, kiedy byłem nastolatkiem :)

Z góry dzięki za pomoc !
Rajlor
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 09 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

09 Maj 2013, 00:32

Pali to jak smok. Części trzeba raczej ze stanów ściągać. Najlepiej takiego mustanga to z USA Ściągnąć. Podstawowe pytanie. Stać Cię na to? Jeżeli uważasz że stać Cię na to aby to był Twój pierwszy samochód to czemu nie? Zwłaszcza że tak bardzo lubisz klasyki :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

22 Maj 2013, 12:21

wow ... taki mustang własnie pozostaje w sferze moich marzeń :) ale może kiedyś uda się zrealizować ... I właśnie mniej więcej taki rocznik by mnie interesował ...

Ale tak prawdę mówiąc kupowanie go jako "pierwszy samochód" nie jest chyba najlepszym pomysłem. Początki w prowadzeniu samochodów są trudniejsze więc byłby narazony na uszkodzenia ... Na twoim miejscu kupiłbym jakieś małe, starsze autko do "obstukania" przez kilka miesięcy , a mustanga do garażu, żeby go sobie zrobić i po paru miesiącach przesiąść się do niego :)
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1985

14 Cze 2013, 10:25

auto wspaniałe, ale zgadzam się z przedmówcą. lepiej kup sobie najpierw coś małego, trochę pozbieraj jeszcze na dobre odrestaurowanie i benzynę żeby później już na super gotowca się przesiąść :D jak będziesz miał tylko to jedno auto to będzie cię na maksa ciągnęło żeby wszędzie nim jeździć ;p;p
automarco
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 2006
Auto: Audi A4

11 Lip 2013, 09:22

Co z tego, że kupisz mustanga za 25tyś, jak drugie tyle od ręki będziesz musiał w niego wsadzić?
Nie liczysz się z wydatkami :roll:, sam zakup klasyka to nic, koszta dopiero wzrastają gdy myśli się o doprowadzeniu go do perfekcji i eksploatacji, bo spalanie na poziomie załadowanego tira też wchodzi w grę i trzeba się z tym liczyć. Części tylko w USA znajdziesz, a tanie to one nie są + opłaty za shipping. Podłoga na bank do wymiany, są tego typu części dostępne nowe. Tylko, że ten silnik to żaden silnik w Mustangu a przerabianie na gaz klasyka to taki obciach, że ludzie na stacji posikają się ze śmiechu :lol:. I jak koniecznie chcesz muscle cara to tylko z topowym motorem V8 bo tylko te wersje są najbardziej pożądane. I tu też pojawia się problem, bo jak rozbijesz (a mocny silnik ZAWSZE kusi żeby przycisnąć) i nie musisz jechać szybko, wystarczy, że wpakujesz się w betonowy murek i auta nie ma. Bo nie dość, że te auta przy wypadku od zawsze składały się jak papier to lata też robią swoje.

Musisz sobie zadać podstawowe pytanie: czy naprawdę Cię stać na taki samochód, teraz gdy przybliżyłem Ci ile to kosztuje, bo 25k to stanowczo za mało, na prawdę.
kompresor
Nowicjusz

Auto: turbostang

11 Lip 2013, 09:22

Co z tego, że kupisz mustanga za 25tyś, jak drugie tyle od ręki będziesz musiał w niego wsadzić?
Nie liczysz się z wydatkami :roll:, sam zakup klasyka to nic, koszta dopiero wzrastają gdy myśli się o doprowadzeniu go do perfekcji i eksploatacji, bo spalanie na poziomie załadowanego tira też wchodzi w grę i trzeba się z tym liczyć. Części tylko w USA znajdziesz, a tanie to one nie są + opłaty za shipping. Podłoga na bank do wymiany, są tego typu części dostępne nowe. Tylko, że ten silnik to żaden silnik w Mustangu a przerabianie na gaz klasyka to taki obciach, że ludzie na stacji posikają się ze śmiechu :lol:. I jak koniecznie chcesz muscle cara to tylko z topowym motorem V8 bo tylko te wersje są najbardziej pożądane. I tu też pojawia się problem, bo jak rozbijesz (a mocny silnik ZAWSZE kusi żeby przycisnąć) i nie musisz jechać szybko, wystarczy, że wpakujesz się w betonowy murek i auta nie ma. Bo nie dość, że te auta przy wypadku od zawsze składały się jak papier to lata też robią swoje.

Musisz sobie zadać podstawowe pytanie: czy naprawdę Cię stać na taki samochód, teraz gdy przybliżyłem Ci ile to kosztuje, bo 25k to stanowczo za mało, na prawdę.
kompresor
Nowicjusz

Auto: turbostang
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

11 Lip 2013, 10:03

Za 25k poszukaj lepiej jakiegoś fajnego klasyka ale z aut DE, JDM ponieważ Twój budżet jest na styk do samego zakupu auta na serwis raczej nie starczy.
Co do LPG wszystko zależy ile jeździsz...
O bezpieczeństwo o tyle nie martwiłbym się że wybrałeś silnikowe kupy które nie jadą więc fajerwerków nie będzie.
Sądze że nawet z V8 poradziłbyś sobie bo są bardzo łagodne w oddawaniu mocy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Sie 2013, 21:53

Zdjęcie
auto wygląda zajebiście :sly: Pasowały by do niego naklejki na samochód :)
olszynski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 05 1979
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Warszawa

03 Wrz 2013, 10:11

wow, extra wygląda, fakt :)
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009