Ford orion 1.8D 91r katalizator

01 Wrz 2007, 15:52

witam, chce ściągnąć katalizator i w sprawie tego mam parę pytań.
czy w ten sposób podniosę moc silnika i czy przy badaniach technicznych nie będę miał problemu z podbiciem dowodu???
rusex1
Nowicjusz

• 01 Wrz 2007, 16:57

:D Mocy na pewno nie podniesiesz, za to z przeglądem problem pewny. :wink:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

04 Wrz 2007, 08:03

Dodatkowo czeka cię problem ze sterowaniem silnika - ECM będzie miał złe odczyty sondy lambda i bedzie przełączał się w tryb awaryjny.Powodem tego będzie to,że spaliny będą za szybko opuszczać miejsce,w którym jest zamocowana sonda.No i wydłuży się czas jej nagrzewania,czyli jej włączenia.A to z kolei może spowodować,że ECM będzie głupiał z powodu czujnika temperatury płynu,który bedzie podawał odpowiednią temp. płynu,a sonda bedzie za zimna.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Wrz 2007, 09:42

ja mam silnik z forda oriona 1.8D z 91 rocznika i nie ma tam zadnej sady. tak tylko mi sie wydaje. to jest prosty silnik bez komputera
    rusex1
    Nowicjusz

05 Wrz 2007, 10:29

a czy ta sonda to jest ten grzybek przy kolektorze, prz silniku, bo wiem ze mam to odłączone jest w moim aucie tylko na paradę.
    rusex1
    Nowicjusz

06 Wrz 2007, 20:49

Nie kojarzę tak na szybko tego modelu silnika,ale skoro nie ma komputera,to nie ma sondy.Ale mimo to,po zdemontowaniu katalizatora,możesz mieć problemy z analizą spalin na przeglądzie.A jak diagnosta dopatrzy się braku katalizatora,to nie podbije dowodu.
    Po zdemontowaniu katalizatora wzrost mocy bedzie nieco większy,ale to naprawdę jest tylko "nieco".Nie wiem,czy to nawet odczujesz.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2007, 19:02

wlasnie zdemontowalem katalizator zalorzylem za niego zwykla rurke, i mam wielkie odczucie ze auto jest inne bo lepiej sie zbiera, i nie dymi tak strasznie jak byl katalizator. a najleprze jest do ze lepiej silnik brzmi
    rusex1
    Nowicjusz