Ford Orion - auto gasnie na gazie

25 Mar 2008, 16:06

Witam,jestem tu nowy ale problem mam stary.Od czterech lat bylem szczesliwym posiadaczem instalacji ale auto zaczelo duzo palic i bylo slabe,wiec odwiedzilem warsztat w ktorym montowalem gaz.Po podlaczeniu do komputera mechanik stwierdzil ze parownik jest zalewany i trzeba wymienic w nim uszczelki.Niestety po wymianie tych wszystkich uszczelek odwiedzilem warsztat juz piec razy i dalej to samo.Auto odpalam na benzynie,po jakims czasie na gaz auto jedzie,lecz po jakims czasie czuje juz ze przestaje isc prycha no i oczywiscie gasnie.Po ktoryms razie zobaczylem ze parownik jest az zamarzniety,mechanik stwierdzil ze on zrobil wszystko ok ze to wina ukladu chlodzenia.Wczoraj zrobilem probe,uzupelnilem plyn na full,pojechalem w trase,oczywiscie przelaczyl na gaz jechal jakis czas i zgasl. Przewody wodne ktore dochodza do parownika gorace,parownik od dolu cieply ale tyl i cala gora zimna.Czy ktos mial moze podobny problem bo mechanik mnie juz zbywa,nie mam juz sil,zona jezdzi autem i jest przerazona,prosze o pomoc,z gory dziekuje.
miki66
Nowicjusz

Miejscowość: Walbrzych

25 Mar 2008, 22:44

Ja na twoim miejscu,jeżeli zapłaciłeś temu gazownikowi za naprawę tego parownika i masz na to rachunek,to na początek postraszyłbym go sądem konsumenckim.Bo tak naprawdę robił coś i to spie...ył i jeszcze wziął kasę za to.A tak wogóle to jakiś chyba szmaciarz,a nie gazownik.
A jak to nie pomoże,to idz do rzecznika praw konsumenta i jak sprawa znajdzie się w sądzie,to masz ją wygraną.I jak ten niby gazownik nie naprawi ci tego(a musi za darmo,bo idziesz do niego z reklamacją),to jedz poprostu do innego gazownika i weź rachunek za naprawę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2008, 23:49

Może filtr do wymiany?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Mar 2008, 17:12

W nawiazaniu na pewno jutro odwiedze tego fachowca,dzis wymienilem filtr powietrza tak jak kolega radzil,wymienilem tez pod filtrem ten przewod ssacy bo byl caly podziurawiony,no i oczywiscie wymienilem plyn i odpowietrzylem dalej uklad.Zrobilem przejazdzke i jest zdecydowanie lepiej ale jeszcze raz mi zgasl.Czy jest jeszcze cos co mozna zrobic we wlasnym zakresie,zanim pojade do tego fachowca????? Pozdrowienia i dzieki.
miki66
Nowicjusz

26 Mar 2008, 18:51

Filtr raczej nie ma tu nic do rzeczy,ani nawet ten przewód ssący,ale jego wymiana była jednak konieczna ze względu na jego stan.
Cały problem leży w ukladzie chłodzenia,który jest zarazem układem ogrzewania reduktora.Reduktor nie może być zimny,a oba przewody jednakowo ciepłe,tak jak w całym układzie chłodzenia.Przyczyna zimnego reduktora może leżeć najprawdopodobniej w nim samym - być może mechanik źle go poskładał.Jeżeli znasz się coś na tym,to możesz ten reduktor rozebrać i posprawdzac.Nie zapomnij wcześniej zakręcić zaworu gazu na butli i wypalić gaz pozostały w układzie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 20:41

Dzieki,tylko mnie upewniles w moich domyslach,jutro sprobuje jeszcze wywalczyc cos na warsztacie a jesli nie to sprobuje zabrac sie za to osobiscie.Jeszcze raz dzieki,pozdrawiam.
miki66
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...

31 Mar 2008, 16:59

Witam. Niestety po jeszcze jednych odwiedzinach w warsztacie i regulacjach,ustawieniach auto ma taki feler. Podczas jazdy po miescie wszystko ok,lapie temperature,parownik cieply. W sobote wyskoczylem na narty do Czech i niespodzianka. Podczas jazdy temperatura spada,parownik zimny u gory,auto gasnie na gazie. Jeszcze jedno pytanko,zauwazylem ze z tylu parownika jest miejsce na jakas srube czy zaslepke a ja tam nie mam nic,czy to moze miec jakies znaczenie????? Pozdrawiam.
miki66
Nowicjusz

31 Mar 2008, 22:26

Skoro parownik jest zimny,to nadal jest problem w układzie chłodzenia,albo w samym parowniku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika