Ford Probe 2.5 v6 vs Mazda MX3 1.8 v6 co kupić?

27 Lut 2009, 12:57

Witam bo dość długich zastanowieniach wytypowałem te 2 autka i chyba już zostanę przy nich, proszę was o to abyście poradzili mi który byłby lepszy a chodzi mi przede wszystkim o:

Awaryjność
Spalanie / ekonomiczność
Ceny części / zamienników
Komfort

Za mazdą przemawia wygląd, silnik no i piękny dźwięk v6, sporo części pasuje z mazdy 323 BG ale części silnika niestety nie. Za Fordem przemawia tak samo wygląd no i też v6 a poza tym to mazda, także bardzo dużo części pasuje od mazdy 626 / mx6.

Które z tych aut górowało by w moich wymaganiach? Bardzo proszę osoby które nie mają pojęcia o nie zabieranie głosu w temacie gdyż to wybór na długie lata. I proszę nie mówić np "mazda, gdyż ford g...o wort" - co jest absurdem gdyż Ford probe jest to w 99% mazda mx6 o której również myślałem. Dziękuje i pozdrawiam.
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 13:20

Juz zasiegnalem opinii na temat Forda Probe,masz racje to Mazda w 99%No wiesz prawie 5 gwiazdek na 6 :shock: Tego sie nie spodziewalem!Jest blizniakiem Mazdy MX-6.Rozczarowywuja silniki,2.0 jest slaby 115KM natomiast V6 awaryjny i paliwożerny,podwozie od Mazdy 626,jest zbyt miekkie,jedynie zmiana charakterystyki amortyzatorow moglaby cos zmienic na plus!Ogolnie to jest Mazda wiec nie mozna nic zlego na ten samochod powiedzieć.Pytasz o Mazdę MX-3?Moj kuzyn kupil sobie to ustrojstwo,przejechalem sie tym,spodziewalem sie po wygladzie czegos wiecej,wiele wiecej,wyszedlem z tego samochodu bez żalu.Moja stara jak swiat 190-tka bije ten samochod na leb na szyje pod wzgledem komfortu,prowadzenia,trzymania sie drogi,wchodzenia w zakret z duza predkoscia!Ta Mazda jest o polowe mniej sportowa od 190-tki z 84 roku :shock: Jesli Ford Mazda Probe jest taki sam lub podobny ,nie kupilbym ani jednego ani drugiego modelu.Patrzysz na samochod,jego agresywna sylwetke,wsiadasz ruszasz a on sie buja jak Mazda 626,mam porownanie ,gdyz kolega miał te Mazde 626! :wink: Ja jestem rozczarowany ta Mazda do tego stopnia,że nie chcialbym jej darmo,pisze to szczerze!Jesli cos bierz Forda!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Lut 2009, 13:26

ja bym rozejrzal sie na Twoim miejscu za

HJundajem COUPe.... samochod lepszy...cieszy sie dobra opinią (sprawdz auto centrum) oraz silnik 2,0 16v 140 kucy daje rade...no i jest ladniejszy od Twoich propozycji

no ale jesli bys sie upieral przy swoim to zdecydowanie MAZDa bo Ford mi tandetą zalatuje...
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

27 Lut 2009, 13:35

Tyle że za kwotę około 8 tysięcy nie kupie dobrego hyundaia coupe (co prawda gdybym miał więcej to bardzo prawdopodobne że bym się na niego skusił, jest piękny) ledwo co kupie te co wpisałem temat, ale dobrze poszukam to i znajdę. Powiedźcie czy po samochód za tę cenę warto jechać do Niemiec? Moim zdaniem nie, euro jest strasznie drogie a ceny na mobile.de i stronach podobnych wcale nie są atrakcyjne tak jak kiedyś.
Myślałem także nad tańszymi samochodami, także szybkimi i dobrymi jak np
Nissan 100nx w 2.0 litrowym silniku ma 143KM, Toyota Celica - ale ten już nie taki tani jak Nissan, VW Corrado ten także drogi i ponoć silniki dość awaryjne np 1.8 G60, VR6 PONOĆ częściej się psują ale to inna cena...
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 14:07

Może znacie jakieś inne auta w tej cenie, najlepiej gdyby były z silnikiem v6
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 14:27

Piotr przeoczylem twe wymagania,tylko nie kupuj z silnikiem V6,moge cie tylko przestrzec,popieram przedmowce ,hyundai Coupe to bylby najlepszy wybor,lepiej doskladac kasy i poczekać trochę,ja tez uwazam szczegolnie te MAZDY za tandetne jak ch...a!Masz 2L benzyne i 140 Koni,nie starczy to tobie?V6 kosztowne w utrzymaniu,awaryjne i żreja jak kilka wawelskich smokow razem w zaprzegu!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...

27 Lut 2009, 14:48

Masz racje, rozmarzyłem się trochę, to będzie mój pierwszy samochód w życiu także na pewno starczy. Tak naprawdę to chciałbym silnik v6 ze względu na ten piękny dźwięk (w normalnym silniku nigdy takiego nie ma :) ).
1. A mogę wiedzieć skąd wiesz że v6 są awaryjne? Czytając opinie na forach itp dowiedziałem że są to trwałe autka ( szczególnie japońce).

2. W jakiej cenie można się już spokojnie spodziewać Hyundai'a Coupe w dobrym stanie?

3. Czy może poza nim są jeszcze jakieś fajne autka takie podobne do sportowych:)?
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 18:21

ja bym na Twoim miejscu i swoim ( bo sprzedaje swoja astre i dokladam kase ) dozbierał jeszcze z 1-2 tyś

bo za 10-11 tyś mozesz miec zadbanego Hjundaja lub nawet Toyote Celice (tą nowsza 2 gen rocznik 95-97)

a jesli chcesz zaryzykowac to mozesz kupic Alfe Romeo lub Alfe GTV z silnikiem 2,5 V6 i dopiero bedzie szpan ...ale alfy nie maja dobrej opini...jak trafisz na dobry to pojezdzisz...a jak nei to bedzie bulic kasę....

a myslales o zadbanym BMW 325 w coupe...tez lansersko sie prezentuje....a powinienes juz kupic za te 8-9 tyś

Lub tez Opel Vectra 2,5 V6 :) łądny potwór i polansowac sie mozna

no ale jesli uparłes sie na auto z zacieciem sportowym to dobrze radzę....dozbieraj 2 tyś na Hjundaja lub dozbieraz z 3 tyśna CElice 2 gen
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 18:51

hemp
Nie mam szans żeby mieć więcej kasy, to moje 8.000 jest sporo naciąganie, gdyż zależy to od tego ile zarobie na wakacje, no i od kwoty którą babcia weźmie kredyt:), obliczyłem że najprawdopodobniej będzie to 8.000 chodź może być mniej...

Chyba Ci sie generacje pomyliły, to na zdjęciu jest II gen hehe, ten rocznik co podałeś to też źle, pewnie chodziło Ci o VI gen 1993-1999
Zdjęcie

Co do alfy to nie chce, dlatego że to nie są samochody trwałe - mimo że piękne. Poza tym nie ma alfy GTV z silnikiem 2.5 V6 / v6 to tylko takie
2.0 V6
3.0 V6
3.2 V6

Czy ja wiem czy oplem taki lansik? Wygląda jak "wszystkie" samochody, taki przeciętniak których pełno na ulicach.
mimo to dziękuje za odpowiedź
---------------------------------------------------------------------------------
Chyba jednak zastanowię się nad tą mazdą 1.8 v6 jeżeli nie ta to kupie 1.6. Zastanowię się jeszcze nad Toyotą celicą V gen, Nissanem 100nx'em,
Hondą CRX (nie del sol) , tym Fordem Probe 2.5 V6 albo też 2.0..., może zza granicą będę pracował to wtedy się pomyśli nad czymś droższym...
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 18:59

chodzilo mi o taka celice :D
[link do oferty na Allegro wygasł]

na Twoim miejscu nie pakowalbym sie w V6 za 8 tysi niecale :)

no ale Twój wybor....ja radze dozbierac 1-2 tyś

a Vectra to piekne auto...takie srebrne i zadbane potrafi przyciagnac wzrok....a za 8-9 tyś mialbys swoje upragnione V6 170kucy :)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 19:13

Ta Celica to właśnie VI generacja, nie II.

Ten Opel mi sie nie podoba, poza tym większość cen na allegro jest większa niż 8-10 tyś. A za tą cenę to mam MX3 w IDEALNYM stanie.
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 21:58

Widzę że wspomniałeś coś o Hondzie CRX ,osobiście mam takie autko już drugi rok,jeździ się tym dość wygodnie,oczywiście na przednich fotelach :lol: Silnik 1.6 16V 130 KM jest dość zadowalający,jest dynamiczny i przy tym oszczędny,na trasie przy jeździe około 130km/h wystarczy 5 góra 6 litrów.Autko bezawaryjne,ja wymieniłem tylko płyny ustrojowe,filtry i klocki z konieczności.Wadą może okazać się pojawiająca się rdza na tylnich nadkolach chodź nie jest to konieczne.Nie wiem dlaczego tak bardzo chcesz V6, na pewno jest droższe w utrzymaniu i w naprawie również.Za 8 tyś znalazł byś na pewno zadbanego CRX'a może nawet VTEC'a 160 KM!!!Autka te bardzo szybko i łatwo wzbijają się na wysokie obroty i duże prędkości!!
sebacrx3

27 Lut 2009, 22:14

Crx jest super, tyle mocy w takim małym aucie i nie jest taki brzydki, ale słyszałem że zadbany model trafić to tak jak wygrać w totka, jesteś pewny że za tę cenę kupie w dość dobrym stanie CRX'a?

( Poza tym crx jest zbudowany na podstawie Hondy Civic 4 gen więc z częściami byłoby bardzo dobrze gdyż nie są aż takie drogie)

P.S Dlaczego tak bardzo chce V6?, (a szczególnie Mazdę MX3 1.8 V6). No to posłuchaj jak chodzi najmniejsze na świecie v6, coś wspaniałego, chyba sie zakochałem :)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OR0rJF_Ce0s[/youtube]
Piotr18
Nowicjusz

27 Lut 2009, 22:42

Znajdziesz na pewno za te pieniądze,tylko unikaj takich podwórkowych tuningów bo to na pewno będzie miało wymieszane aż żal i patrz na przebieg.Ja mam '91 rok i miał 170 000 i coś takiego warto kupić.Z tym zakochaniem mogę zrozumieć bo miałem to samo z CRX'em :D V6 ładnie brzmi to fakt,ale na upartego z dobrym wydechem rzędówka też Ci dobrze zagra.Oczywiście nie namawiam,to Twój wybór.A co do części to wcale nie są takie drogie jak to się czasami słyszy,wiem bo pracowałem w sklepie z częściami.Jeśli chcesz coś wiedzieć jeszcze o tym autku to wal.
sebacrx3

27 Lut 2009, 23:20

Kurcze tak naczytałem się wszędzie że MX3 ma wszystkie silniki bezawaryjne, że jedynie v6 jest droższa w utrzymaniu ale to chyba logiczne a tutaj się dowiaduje że są to awaryjne silniki. Poczytam dokładniej:)

Dziękuje sebacrx3 no i wszystkich innym.
Piotr18
Nowicjusz