Ford Probe czy może coś innego?

02 Lis 2017, 17:24

Witam! :) Wpadł mi w oko Ford Probe z 98, silnik 2.0, ale nic nie wiem nt. tego auta. Czy ktoś byłby w stanie coś o nim powiedzieć? Jakie są koszta części?
Może lepszym wyborem byłby Opel Astra Bertone? Patrzałem też na Hyundaie Coupe, ale tutaj cena jest już wyższa.
Grabson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2015
Auto: Renault Clio II
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2017, 17:34

Probe to bardzo dobre auto, silnik i zawieszenie pochodzi z mazdy. 2.0 jest trochę ospały ale za to 2.5 jest bardzo mało i cena dużo wyższa. Auto nadaje się tylko dla dwóch osób bo z tyłu już nikt nie wsadzi nogi jest tak mało miejsca. Auto ogólnie bardzo fajne, ja jako były użytkownik od siebie bardzo polecam.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lis 2017, 17:56

Bardzo miło czytać taką opinię :) Głównie będę jeździć sam i to na niewielkie odległości, czasem przewiozę znajomych. Na mocy mi nie zależy, wolę wygląd, który będzie cieszyć oko, a poprzednie auto i Tak miało tylko 60 KM, więc będzie różnica.
Czekam na dalsze odpowiedzi :)
Grabson
Nowicjusz

02 Lis 2017, 18:24

A dodam jeszcze że bolączką tego auta są gnijące progi a z tego co pamiętam nie da się kupić nowych (zamienników) wiec przy oględzinach zwróć na to uwagę. Jeszcze co do spalanie to mi średnio paliło 9 litrów potem wrzuciłem gaz i nie liczyłem ile na gazie brało. Radzę też szukać auta z klimą chociaż będzie ciężko. Ogolnie wszystkie typy w które celujesz są dobre ale Probe jest najładniejszy (jak dla mnie)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lis 2017, 18:42

Szczerze? Jeśli miałbym brać Forda to tylko ten egzemplarz: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Nie wiem czy jest tyle wart, ale jest już chyba na maksa dopieszczony i wygląda pięknie. Bertony w takim stanie nie znalazłem (chcę skóry, silnik 1.8 itp.), a na HC patrzałem na wersje po liftowe, od 2005, a za to trzeba już chyba wyłożyć jakieś 20 tys. za dobry stan.
Grabson
Nowicjusz

02 Lis 2017, 18:59

Nie no niby fajny ładny piękny ale 15k za 2.0? Pojebawszy? Gdyby to było 2.5 to co innego ale nie 2.0 to ja bym wolał dać 5k za coś niezgnitego i powoli coś robić pod siebie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...

02 Lis 2017, 22:27

Jaką cena Twoim zdaniem jest ok? Tak na prawdę zupełnie nic nie wiem o tych autach, a widzę tylko, że reszta z ogłoszeń jest w średnim stanie.
Grabson
Nowicjusz

04 Lis 2017, 15:51

To już od Ciebie zależy czy chcesz wyrzucić 15k na ponad dwudziestoletni samochód, który totalnie niczym się nie wyróżnia (słaby silnik, żadna ciekawa wersja).
Jeśli ma to być weekendowe auto to spoko, jeśli masz zamiar tym jeździć na co dzień to kupno takiego egzemplarza totalnie nie ma ekonomicznego uzasadnienia (bo po dwóch latach i tak będzie wyglądał jak te "w średnim stanie").

Za 15k kupiłbym 406 coupe 3.0 albo volvo c70
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km