Ford s-max

23 Sty 2021, 21:03

Witam serdecznie.
Planuje kupić auto rodzinne, 7-mio osobowe.
Zastanawiam się nad Fordem S-max z 2008 i oplem zafirą 1.8 benzyna 2008-2009. Chciałbym zapytać użytkowników o opinie i ewentualne doradzenie. Ford mi się podoba pod względem wizualnym zewnątrz i wewnątrz. Zafira podobnie jednak panel radia jest okropny. Co do silników w oplu 1.8 benzyna jest najmniej awaryjny, jak wyczytałem, zaś na temat 2 litrowych silników forda typu duratec mało wiem.
Może ktoś, coś doradzi bądź nakieruje.
Dziękuje z góry
nowy2021
Obserwowany

23 Sty 2021, 21:16

Jedno i drugie auto spoko, technicznie poprawne i nie ma co się zbytnio na ten temat rozwodzić. Obydwa są dobrym wyborem w swoich klasach
I tak naprawdę wyłącznie różnicy tych "klas" wybór dotyczy. S-max sporo większy, wygodniejszy, w większości przypadków lepiej wyposażony ale też trochę więcej zostawisz u mechanika jak i na stacji. Ogólnie rzecz biorąc jeśli rzeczywiście potrzebujesz tych 7 miejsc i nie będą wykorzystywane na trasy rzędu 5 km to bierz s-max'a.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Sty 2021, 21:24

Piszesz u mechanika częściej będę z s-max niż z zafirą. Wiesz może jakie problemy tam występują?? W zafirze wiem, że te EcoBosty lubią Olej pić.
nowy2021
Obserwowany

23 Sty 2021, 22:13

Nie napisałem, że częściej ale, że więcej zostawisz. Ale to wynika bezpośrednio z większego zaawansowania technologicznego i bardziej skomplikowanych rozwiązań np. w zawieszeniu.

nowy2021 napisał(a): W zafirze wiem, że te EcoBosty lubią Olej pić.

Napisz to po polsku, EB to silniki forda i nijak to porównywać z 1.8 w zafirze
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Te samochody są najbardziej trwałe
    Trwałość samochodu ma znaczenie zarówno dla tych kierowców, którzy kupują samochód raz na wiele lat, jak i dla tych, którzy rozglądają się za dobrym autem używanym. Amerykański portal zajmujący ...