Ford S -max

13 Paź 2010, 16:18

Witam
Zstanawiam się nad kupnem Forda s-maxa. Nie jestem jednak pewien i mam kilka pytań. Pierwsze z nich to takie : Lepiej kupić diesla w automacie czy manualu? Jak to jest ze spalaniem w automacie, jest większe czy mniejsze niż w manualnej? Czy silniki nie są awaryjne (występuje tu proble z kołem dwumasowy tak jak w toyocie?) i na co zwracać uwage przy zakupie tego auta? Bardzo proszę o komentarze.
przemko221
Nowicjusz

Miejscowość: luban

13 Paź 2010, 20:43

Jeżdzę S-Maxem w dieslu 2.0 tdci 143 kM ze skrzynią manualną. Samochód chyba najlepszy, jaki dotąd miałem. Zwinny(przy manualnej skrzyni biegów :)), spalanie waha sie w granicach 7,6/100 km, więc rewelacja. osobiscie doradzałbym Ci skrzynię manualną. Chociaż to zależy od Ciebie-najlepiej , jesli masz taką możliwosc przejedź sie obydwiema skrzyniami, żebys miał porównanie. Ja wiem, że skrzynia automatyczna jest raczej dla dziadków albo leniuchów, a skoro kupujesz S-maxa-samochód rodzinny ze sportowym pazurem, to raczej samo sie nasuwa, że skrzynia powinna byc manualna. Z raportów TUV wynika, ze samochó jest malo awaryjny i wiele osób Ci to potwierdzi. Nie ma w nim problemów z kołem dwumasowym jak w toyocie. :mrgreen:

Przy zakupie najlepiej patrzeć na dźwięk silnika i na jego rozruch. Powinieneś tez posprawdzac wszystkie kontrolki , czujniki parkowania i inne elektorniczne dobrodziejstwa, bo czasami sprzedawca nie raczy ujawnić, że np. ogrzewania tylniej szyby nie działa, lub czujniki parkowania wariują. Jesli samochód na pierwszy rzut oka jest w dobrym stanie, to w 85% tak samo jest pod maską :grin:

Jaką dysponujesz kwotą?
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

14 Paź 2010, 07:23

pinio124 napisał(a):Jaką dysponujesz kwotą?

Chcę przeznaczyć tak około 42 tyś zł
przemko221
Nowicjusz

14 Paź 2010, 10:32

No to za tą kwotę możemy cos znaleźć. Coprawda nie bedziesz miał full wypasu jak ja, ale ja wydałem na swojego prawie 60 tysi :smile:
Jeśli będziesz potrzebował pomocy przy szukaniu modelu daj znać, pomogę Ci cos znaleźc w necie
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Paź 2010, 13:13

pinio124 napisał(a):No to za tą kwotę możemy cos znaleźć. Coprawda nie bedziesz miał full wypasu jak ja, ale ja wydałem na swojego prawie 60 tysi
Jeśli będziesz potrzebował pomocy przy szukaniu modelu daj znać, pomogę Ci cos znaleźc w necie

Mam kilka propozycji np
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Sprawdz który byłby najlepszy i może dorzuć jakieś od siebie z góry dzieki

ps jakimi autami jeździł Pan wcześniej
przemko221
Nowicjusz

14 Paź 2010, 20:15

Jeździłem citroenem berlingo, potem był mitshubishi eclipse, a o statnim była toyota corolla.

Te, które mi wysłałeś wyglądają dobrze. Podsunę Ci jeszcze z nawigacją takiego. Alufelgi też ma niezłe, bo z nowej serii forda :-)

PS. Wersję silnikowa 1.8 sobie odpuśc, bo troche za mułowaty hehe. szukaj 2-litrowego 140 koni :D
Ostatnio edytowany przez pinio124, 14 Paź 2010, 20:25, edytowano w sumie 1 raz
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...

14 Paź 2010, 20:23

pinio124 napisał(a):Jeździłem citroenem berlingo, potem był mitshubishi eclipse, a o statnim była toyota corolla.

Te, które mi wysłałeś wyglądają dobrze. Podsunę Ci jeszcze z nawigacją takiego. Alufelgi też ma niezłe, bo z nowej serii forda :-)

Mam jeszcze jedno pytanie. Ty kupowałeś nowego czy używanego? Ile nim jeździsz i czy odnotowałeś jakieś usterki. Bardzo zależy mi na wiarygodnej opini bo dotąd jeźdźi łem toyotą i nie jestem przekonany do innych marek. No i najważniejsze czy jakbyś kupował samochód teraz to wybrałbyś Forda?
pozdrawiam
przemko221
Nowicjusz

14 Paź 2010, 20:33

Ja mam rocznik 2006/2007. Kupowalem go w marcu tego roku z przebiegiem 137.000 km, więc nie tak źle. Teraz mam 145.000 bo w wakacje troche po Polsce jeździlem(2 wesela itp)
Odkąd go mam nic nsie nie zepsuło, w trasie to mój najlepszy przyjaciel. wyprzedzam bez problemu, bo ma bardzo duzo zapasu mocy. Samochód to isny potwór. Za każdym razem jak jadę obwodnicą to sie wszyscy patrzą ze zdumienia co to za fura ich wyprzedza :-)
jak na razie musze zapłacic tylko 2 tysiące na opony i felgi stalowe na zimę, bo trzrba wymieniac.
Gdybym mógł jeszcze raz kupić forda, to na pewno bym to zrobił! :-)
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2018, 20:41

Witam
Jestem tu nowy i potrzebuje rady i opinie o S-Maxie. Zamierzam kupić S Maxa do 20 tys, i nie bardzo wiem na co patrzeć jaki silnik będzie najtrwalszy i mało awaryjny(sporo jazdy z dziećmi) jest sporo silników 1.8 i 2litry.macie jakiś rady i czy może za taką kosmiczna sumę ona coś ciekawego znalesc
Andrzej315
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 1990
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford S Max
Silnik: 2.0tdci 136KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2007

25 Mar 2018, 11:32

Do 20 tyś kupisz auto z roczników 2006-2008, więc przed liftem. Ten był w 2010.
Polecane są silniki benzynowe 2,0 i 2,3 ccm. Diesle lepiej odpuścić. Najczęściej psuje się elektryczne wspomaganie, które było wymieniane na gwarancji i poprawiane, więc można trafić na auto z już poprawionym i bezawaryjnym wspomaganiem. Ale to powinno być odnotowane w książce gwarancyjnej. Czasem zdarzają się kłopoty z tylnym zawieszeniem ( nie radzi sobie za dobrze z naszymi drogami, zresztą jak każde auto ), szybko zużywają sie końcówki drążków kierowniczych, ale z kolei wahacze są dośc trwałe. Szybko zuzywają się tarcze hamulcowe, które są już od początku źle dobrane dla takiego auta ( trzeba kupować naprawdę z dobrych firm ). Warto też sprawdzić podwozie - nie jest najlepiej wykonane. W starszych modelach ( powyżej 10 lat ) zaczyna się łuszczyć lakier bezbarwny.
No moim zdaniem masz za mało kasy, żeby kupić dobre auto. Ceny naprawdę dobrych egzemplarzy zaczynają się od około 40 tys zł.
Ale to nie znaczy, że nie warto kupić takiego auta za 20 tys zł, z rocznika np. 2008. Z tym, ze trzeba je dobrze posprawdzać. Jak trafisz na auto zadbane, to pojeździsz kilka lat.
No i w necie jest pełno opinii o tym aucie, o silnikach. Poszukaj i zdecyduj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2018, 20:04

Dzięki
Troszkę szukałem na temat tego autka i dobra opinie miał diesel 2.o
Bardzo dużo złych opinii jest o C Maxie tam trzeba uważać na wszystko a zwłaszcza na silniki
S Max ma dobre opinie i mało kto pisze o tarczach zawieszeniu.
Teraz to sam już nie wiem co wybrac :(
Andrzej315
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 1990
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford S Max
Silnik: 2.0tdci 136KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2007

25 Mar 2018, 20:12

Andrzej315 napisał(a):Troszkę szukałem na temat tego autka i dobra opinie miał diesel 2.o

Ten Diesel jest firmy PSA i dobrym jest 140 konny. Ale jak wszystkie Diesle jest problematyczny w używaniu. Chyba, że robisz długie trasy, czyli pracujesz w jakiejś firmie i jeździsz na delegacje, czyli walisz kilometry autostradami i podobnymi drogami. Najczęściej spotykane problemy to oczywiście DPF i EGR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000