Ford Scorpio 2.4 125KM

29 Maj 2012, 23:05

Witam. Mam mały problem z moim Scorpiusiem. Kiedyś na odcinku 15km w tą i z powrotem palił mi średnio 12-13l/100km. Teraz na tej samej trasie wychodzi mu 16-17l/100km. W dłuższe trasy rzadko nim jeżdżę więc nie wiem ile spali. Miał dziurawy tłumik ale już jest zaspawany i na pewno układ wydechowy jest szczelny. Niedawno wymieniałem też świece. Co mu może być?
Joahim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2001
Auto: Ford Scorpio I, 2.4 125KM

30 Maj 2012, 15:52

Pierwsze,to zobacz na filtr powietrza,potem opory toczenia,układ zaworowy(regulacja, jeśli jest), czy zawory cichutko się zachowują,mocny jest,nie słabnie pod górkę,dobrze się zbiera?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Maj 2012, 20:46

Nie, jeśli chodzi o moc to nie zauważyłem zmiany.
Joahim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2001
Auto: Ford Scorpio I, 2.4 125KM

30 Maj 2012, 22:35

Może być problem np.z wydechem wypalonym w środku,wtedy auto więcej zaczyna palić,może być problem z niskiej jakości paliwem,zacznij od sprawdzenia ciśnienia powietrza w oponach ,oraz oporów toczenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    BMW Night Vision - dynamiczne oświetlenie punktowe
    BMW Night Vision, system wspomagania kierowcy z programu BMW ConnectedDrive znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wypadku w czasie jazdy po zmroku. Dzięki dynamicznemu oświetleniu punktowemu (BMW Dynamic Light Spot), ...