Ford Scorpio mk2 - instalacja elektryczna

02 Lis 2009, 21:51

Witam.
Posiadam Forda Scorpio mk2 2.5 TD. Samoczynne załączenie tablicy rozdzielczej wraz z zapłonem (bez kluczyka w stacyjce), spowodowało rozładowanie akumulatora. Przy próbie podłączenia naładowanego akumulatora ponownie się załączają wszystkie kontrolki . Przy użyciu kluczyka w stacyjce nie reaguje na wyłączenie.
Co może być przyczyną?
2Krzys
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
  • 02 Lis 2009, 22:38

Może być uszkodzona kostka pod stacyjka.
    Może być uszkodzony włącznik świateł awaryjnych.Zacznij od kostki pod stacyjką odłącz ją od instalacji i wtedy sprawdź.Zobacz też czy puszka z bezpiecznikami nie jest zalana wodą.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

06 Lis 2009, 14:35

2Krzys napisał(a):Witam.
    Posiadam Forda Scorpio mk2 2.5 TD. Samoczynne załączenie tablicy rozdzielczej wraz z zapłonem (bez kluczyka w stacyjce), spowodowało rozładowanie akumulatora. Przy próbie podłączenia naładowanego akumulatora ponownie się załączają wszystkie kontrolki. Przy użyciu kluczyka w stacyjce nie reaguje na wyłączenie.
    Co może być przyczyną?

napisz moze ktory rok tego scorca
    bo wydaje mi sie ,ze mowisz o mk3 94-98
    mk2 to jest od 92-94

jezeli jest tak jak mowie i rocznik od 94 w gore to zakladam ,ze masz skrzynki do regeneracji,po rpostu zgnilizna sie w nich usadowila
    druga mozliwosc to wiazka ,ktora byc moze wyglada jak pogryziona przez psa,a kabelki sobie zwarcie robia
    swano
    Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

01 Gru 2009, 20:03

Witam jestem tu nowy ale mam podobny problem tylko u mnie nie odpali rozrusznik wogole nie kreci a wlasnie jestem po wymianie skrzynki z bezpiecznikami bo jak koledzy mowia byla zgnita i tez mialem cuda w aucie ale teraz wszystko dziala ( procz rozrusznika ) ale mysle ze u kolegi bedzie podobnie trzeba wymienic skrzynka a wczesniej sprawdzic przewody bedzie ciezko sie dostac ale mysle ze bedzie ok pozdrawaiam . Jak bedzie trzeba pomoc to prosze pisac na meil lub na forum:lol:
    Tomasz Guzior
    masakra1982
    Nowicjusz

Miejscowość: Kamionka

02 Gru 2009, 19:39

Ja proponuję w jednym i drugim przypadku sprawdzić samą stacyjkę.W tym pierwszym przypadku po rozłączeniu kostki stacyjki kontrolki jak i silnik zgasnie.Bedzie to potwierdzeniem awarii stacyjki.
    W drugim przypadku tez może to być stacyjka - styk 50 nie podaje napięcia na elektrowłącznik rozrusznika.Można to sprawdzić mostkując przewód,który doprowadza napięcie z akumulatora do stacyjki z przwodem od rozrusznika.
    Obwód rozruchu nie jest zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem i raczej nie leci przez skrzynkę z bezpiecznikami.Chyba,że jest w tym aucie już zastosowany przekaźnik rozruchowy.Wówczas bezpiecznikiem może być zabezpieczony obwód cewki tego przekaźnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Lut 2010, 21:59

Witam ponownie właśnie nie dawno zapaliła mi się druga skrzynka przez wodę właśnie kupiłem już nowa ale nie pamiętam jak tam od spodu załączyć 2 kable są od wysokiego napięcia 2 czerwone tylko jeden z dodatkiem niebieskiego nie wiem który w które wejście morze ktoś pomóc ???
    Tomasz Guzior
    masakra1982
    Nowicjusz

Miejscowość: Kamionka
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
      Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...