Ford Scorpio MK3 awaryjne otwieranie drzwi

01 Cze 2013, 15:16

Witam. Mój problem wygląda następująco zostawiłem Forda teścia na miesiąc czasu bez ruchu i prawdopodobnie padł akumulator. Nie wiem jaki był jego stan oraz wiek. Chodziło by mi o jakiś sposób na to jak otworzyć drzwi przy braku zasilania. Samochód ma centralny zamek oraz otwieranie z pilota które przy braku zasilania oczywiście nie działa. Dziwi mnie bardzo to ze nie jestem w stanie otworzyć go z kluczyka. Wkładam kluczyk w zamek przekręcam a drzwi się nie otwierają. Wiem, że w tym modelu stosowane były zamku podwójnie ryglujące i pneumatyczne na dodatek. A sposób na otworzenie samochodu musi istnieć, pewnie nawet przewidział go producent samochodu. Proszę bardzo o pomoc, może ktoś z was miał podobnie albo chociaż wie co zrobić. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki i porady.
piotr03
Początkujący

Prawo jazdy: 10 10 2011
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.6 TU5JP4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

07 Cze 2013, 23:52

Dziwne ze z klucza nie idzie. Jak dobrze pamietam w mojej skorupie tez tak bylo. Otwieranie chyba zgodnie z ruchem wskazowek zegara.

A próbowałes na zasadzie podwujnie wykonac otwarcie. Raz w prawo w celu odblokowania dodatkowego rygla i ponownie zeby je poprostu otworzyc?

A bagażnik? Mimo ze tam pewnie masz zamek elektryczny powinno sie dac otworzyc. Nie pamietam tylko czy sedan (jezeli o nim mowa) ma mozliwosc pomozenia foteli od strony bagaznika.

Najgorszy przypadek to...stuku puku w szybke
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

15 Sie 2013, 14:53

piotr03 napisał(a):Wiem, że w tym modelu stosowane były zamku podwójnie ryglujące i pneumatyczne na dodatek.

Nie ma znaczenia przy otwieraniu kluczykiem...

Temat raczej rozwiązany. Jakby co to napisz do mnie na mail'a. Może będę mógł pomóc.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

03 Kwi 2014, 22:27

Najlepiej zadzwonić po fachowców, raz, dwa i po problemie :)
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne