Ford Sierra 2.3 D

25 Lis 2015, 15:59

Od pewnego czasu poszukuję niedrogiego starszego auta, tzw youngtimer'a dla celów kolekcjonerskich. Niedaleko mnie jest do sprzedania Sierra 2.3 D z 90 r. Chciałem sie Was poinformować jaki jest ten silnik, czy warto sie w niego pakować? czy jest nieudany i awaryjny ?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

25 Lis 2015, 17:05

Silnik pancerny, spokojnie pol melona zrobi bez wiekszych ingerencji i zeby nie bylo ze potem sie sypnie, widzialem taka scierke z 900tys km i jezdzila :yes:
Tanie czesci i sporo na rynku, dynamiki no... brak, ale cos za cos :D
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Lis 2015, 17:09

kalik napisał(a):dynamiki no... brak, ale cos za cos

To tam nie jest najważniejsze, auto nie miałoby służyć do codziennej eksploatacji.
Z tego co zauważyłem to jest najsłabszy z możliwych oferowanych silników Sierry. Tylko 67 KM i 140 Nm
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 17:27

krikus to ta sztuka?
[link do oferty na Olx wygasł]
Jak tak to nawet ładnie się prezentuje. Choć wiadomo to stare auto ale jak zadbane to ci posłuży. Silnik prosty i psuć się też zbytnio nie powinien.
Jeżeli mogę coś ci polecić to ja proponowałbym jako takie fajne auto rzadko spotykane opla omegę A ale niestety mało tego jest i lubi gnić:
[link do oferty na Olx wygasł] ten niby przyzwoity ale widać że już go bierze ruda ale odnowić go i będzie fajny klasyk (link oczywiście przykładowy)
Kadett też fajny jak dla mnie :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

25 Lis 2015, 17:31

Tak, to ta sztuka.
Za Omegą A jakoś nie specjalnie sie oglądam, z Opli to bardzo interesowałaby mnie Ascona. Ale ten gatunek już prawie wymarł. Nie ma nigdzie w mojej części kraju, a wiadomo że za starym autem do 3 tys zł nie pojadę kilkaset km, bo nie wiadomo co na miejscu zastanę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 17:36

No autko do roboty widac, ale przynajmniej nowa lampe juz bedziesz mial :D
Czemu nie cosworth ? :naughty:
kalik
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda5 bardziej elegancka, praktyczna i bezpieczna
    Mazda5 to model, który wprowadził przesuwane drzwi boczne do świata minivanów. Dostępny w trzech nowych kolorach karoserii – czerwonym Zeal Red, czarnym Jet Black i szarym Meteor Grey. Wnętrze samochodu ...
    Peugeot 208 1,2 PureTech o mocy 110 KM
    Samochód ten wyposażony jest standardowo w silnik generujący 110 KM. Jest to jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra, umożliwia ona przyspieszenie od 0 do 100 km/h w czasie 10,7 sekundy, s średnie spalanie według ...

25 Lis 2015, 17:41

krikus napisał(a):Za Omegą A jakoś nie specjalnie sie oglądam, z Opli to bardzo interesowałaby mnie Ascona. Ale ten gatunek już prawie wymarł. Nie ma nigdzie w mojej części kraju, a wiadomo że za starym autem do 3 tys zł nie pojadę kilkaset km, bo nie wiadomo co na miejscu zastanę.

No Ascona fajna jest ale faktycznie nie ma praktycznie nic w okolicach śląska.
kalik napisał(a):Czemu nie cosworth

Za 3000 zł :?: Pomyśl trochę te auta są sporo droższe. :ok: Ale są niezłe :naughty:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 17:42

No wiem, ale raz wyda wiecej i nie pozaluje :mrgreen:
kalik
Aktywny

25 Lis 2015, 17:46

kalik napisał(a):No wiem, ale raz wyda wiecej i nie pozaluje

Z pewnością nie pożałuje. :naughty: :twisted:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 17:59

kalik napisał(a):No autko do roboty widac,

Tzn nie mam parcia na zakup. Jak to będzie rzęch z silnikiem wymagającym remontu albo przegnitą podłogą to wiadomo że nie kupie.

Krzychu napisał(a):Pomyśl trochę te auta są sporo droższe.

Te nie są, to końcówka produkcji. Z czasem pewnie osiągną wyższą cenę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 18:13

krikus napisał(a):Te nie są, to końcówka produkcji. Z czasem pewnie osiągną wyższą cenę.

Cosworth jest droższy od dłuższego czasu (rzadkość) zwykłe sierry są tanie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 18:18

Ja bym poszukał jakiejś benzyny 2.0, kiedyś będzie bardzo poszukiwany na rynku wtórnym, na diesla mało kto spojrzy. Ta Sierra w dieslu moim zdaniem droga, szybko się nie sprzeda.
Jak z Opli to zobacz na Senatora czy Mante.
Z innych marek dużo jest ciekawych aut typu Safrane, 309, 405, stare Citroeny, Mercedesy itd.
Ze śląska takie ciekawsze auta
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2015, 18:18

Krzychu napisał(a): zwykłe sierry są tanie.

Póki co na razie tak. To jedne z nielicznych rzadko spotykanych aut które idzie jeszcze kupić za małe pieniądze. Bo z niektórymi markami i modelami zaczynają szaleć cenowo.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2015, 18:19

Sprawa o tyle fajna, że takich ścierek jest i tak mało a co dopiero w gnoju - większość zajeżdżona przez smollbiznes, zgnita czy zakończyła swój żywot w rowie. Sytuacja będzie wyglądać jak z e30 - był okres, że chodziły po cenie złomu a teraz jest sam złom za cenę dawnej perełki :o także nawet jeśli będzie wymagać nakładów (oczywiście nie generalki) to tylko brać :wink: zawsze do podłubania w zimę aby na wiosnę cieszyć się fajnym youngtimerem
P.S tak nawiązując do sytuacji z e30. Na moim osiedlu jest mały bazarem, przeważnie owoce, warzywa, mięso/ryby, jakieś tam ciuchy. Pewni goście z branży właśnie warzywno-owocowej codziennie dojeżdżają wraz z towarem... Mercedesem S124 (kombi) w gnoju. Niedawno jeździł z kartką "sprzedam", jednak teraz nie widuję ziomków, bo jak wracam z pracy to bazar już zamknięty a rano zawsze mi się spieszy i nie patrzę. I zastanawia mnie jedno - do której grupy sprzedających należą ci panowie? Czy są świadomi tego ile jest warte ich auto, czy raczej poprzez resztki ziemniaków jabłek wewnątrz cena będzie złomowa. Szkoda, że nie spisałem nr bo z ciekawości bym zadzwonił
Ew kupić za cenę złomu a potem sprzedać za 15-20k JEDYNY TAKI NA ALLEGRO ZOBACZ MIETEK W GNOJU OD NIEMCA :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Lis 2015, 18:27

Otóż to. Gdybym nie był lakiernikiem to bym nie szukał starocia. Z mechaniki też pierdoły sam sobie porobię (nie mówimy o generalce silnika). Tak przeglądam od pewnego czasu to same golfy II i audice 80 są, a toż to nie są youngtimery tylko zwykłe populusy którymi jeżdżą robole na bazar lub budowe. Sporadycznie trafiają sie stare unikatowe Fiaty, Ople, Citroeny ale ich ceny to nierzadko kosmos, od 10 tys wzwyż.

Przykładowe ceny;
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika