Ford Transit vs. Mercedes Sprinter, a moze jeszcze cos innego?

18 Gru 2018, 10:13

Hej! Szukam auta dostawczego.
-wysoki dach
-bardziej interesuje mnie wersja dluzsza, nie podstawowa.
Na chwile obecna sklaniam sie do Forda Transit, ale chetnie poczytam Wasze opinie!
I jesli zdecydowalabym sie na auto uzywane to na co najlepiej zwracac uwage? Oczywiscie, jak juz bede jechac zobaczyc auto, wezme specjaliste, ale na co zwracac uwage najbardziej? Szukam czegos sprawnego, co nie bedzie sprawiac problemow. Jaki przebieg jest uznawany za niski w takich dostawczych autach? Czy lepiej disel czy benzyna?
KasiaB
Nowicjusz

18 Gru 2018, 10:17

Benzyny w dostawczaku raczej nie uświadczysz, chyba że stary Transporter T4, to tak :D
Lanos 1.5 86km lpg -> Corolla 1.6 110km lpg :D
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Luboń/Poznań
Prawo jazdy: 24 07 2017
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.6 110km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Gru 2018, 23:31

Podstawowe pytanie BUDŻET? I jakie przebiegi mniej więcej będziesz robić?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Gru 2018, 10:41

Nie mam limitu jako takiego. W ogole zastanawiam sie nad nowym, ale wiadomo, ze wole wydac mniej kasy niz wiecej.
Chce przerobic ten van na tiny home i mieszkac i podrozowac w nim to oznacza, ze jezdzic bedzie duzo.
Aktualnie jestem w momencie odkladania pieniedzy, wiec po prostu na drozsza opcje bede musiala poczekac troche dluzej. Jasne, ze wolalabym szybciej niz pozniej, ale chce zeby ten zakup byl w 100 % przemyslany, dlatego pytam i szukam juz teraz!
KasiaB
Nowicjusz

19 Gru 2018, 21:49

Więc ani jeden ani drugi nie nadaję się na ''kampa'', jeżeli chcesz zrobić kampera to licz się z kosztami ok 100 tyś
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Gru 2018, 08:05

Hahah, dlaczego sie nie nadaje?
Licze sie z kosztami nawet wiekszymi, nie martw sie!
KasiaB
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...
    Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
    Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...

20 Gru 2018, 11:48

Tzn nadaje sie wszystko bo wszystko mozna przerobić tylko chodzi o funkcjonalność, lepszym wyborem jest ducato no i ma lepsze silniki niż merc. Transit jest mały. Wiesz trochę siedzę z tym temacie więc co niego mogę Ci zobrazować. A nie myślałaś o tym żeby kupić gotowca dużego? Moze nawet używkę ?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Gru 2018, 12:01

Jestem architektem i chce sama zaprojektowac cos w czym mam mieszkac full time. Zbyt wielkiego tez nie chce, bo potem gorzej z parkowaniem w miastach, ale chetnie poczytam o innych rekomendacjach, wiec jak masz chwile to byloby super jakbys opisal wiecej! :)
Dzieki!
KasiaB
Nowicjusz

20 Gru 2018, 12:22

Co do parkowania to sie zgodzę, jest tu utrudnione, dodatkowo większe spalanie ale cos za cos bo dzieki dużemu masz większe pole do manewru, wiecej możliwości, w zwykłych busach jest ciasno no chyba ze będziesz sie ograniczała do minimum i będą to projekcje maksymalnie funkcjonalne typu chowana kuchenka, prysznic z WC w jednym z drzwiami 90 stopni, bez salonu jedno 2 os stale łóżko i ew drugie 2 os. Rozkładane lub podwieszane nad fotelami z przodu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Gru 2018, 12:26

Pomyslow na rozplanowanie mam pelno, wiec to nie jest problemem. Bardziej to ze nie mam duzej wiedzy o autach i nie wiem gdzie i jak zaczac!
KasiaB
Nowicjusz

20 Gru 2018, 12:41

Wiec trzeba kupić auto jak najkorzystniej i pod nie projektować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Gru 2018, 13:43

Tylko pytanie jakie. Wlasnie dlatego opublikowalam ten temat! :) Ktore najbardziej korzyste?
Ktore latwe w naprawie, ktore ma latwo dostepne czesci, ktore mniej rdzewieje itp.
Jesli uzywane to na co zwracac uwage, ile km przebiegu to okej, ile super duzo itp.
KasiaB
Nowicjusz

20 Gru 2018, 14:19

z częściami nie ma żadnego problemu przy każdej marce lecz trzeba zauważyć że przy kupnie używanego to ryzyko bo wiadomo nikt go nie kupił aby wozić styropian raz na tydzień, te auta to woły robocze i przy busach przebieg nie jest totalnie żadnym wyznacznikiem stanu i kondycji, wczoraj sprzedaliśmy Sprintera po 80 tyś i wyglądał jak nowy a mamy też Mastera z 110 tyś i wygląda jakby miał 3 miliony, z drugiej strony przy kupie nowego to jest wyrzucona kasa w błoto zresztą przy używce też ale mniej, kempin jest jak jacht to służy tylko do połykania pieniędzy i uciechy że się ma. Sumując wszystko z zakupem nowego buda, zamudowa i sprzęt wyjdzie nam kwota blisko 200 tyś
Kao
Moderator
Awatar użytkownika