Formalności przy kupnie samochodu używanego z zagranicy

07 Kwi 2009, 11:01

Witam, mam pytanie. Mam w planach kupić swój pierwszy samochód. Mam już upatrzony, dzisiaj jadę zobaczyć go w środku itd. Tyle że jest on na
niemieckich blachach. Czy orientujecie się może, na co powinnam zwrócić
szczególną uwagę kupując taki samochód? Jest on sprowadzony z Niemiec,
ale znajduje się w Polsce. Jaki czeka mnie ewentualny koszt załatwienia
wszystkich potrzebnych spraw? O jakie dokumenty pytać osobę sprzedającą?
Pozdrawiam
Kasia ([email widoczny po zalogowaniu])
Kasia
Katarzyna
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 14:48

Rownież dołączam się do pytania Kasi. Załóżmy, że kupuję Audi A4 z 2003 roku o pojemności 1,9 TDI. Ile muszę zaplacić urzędowi celnemu a ile skarbowemu? Słyszałem, że 3% od wartości a mój kolega twierdzi, że może to być nawet 13%? Jak to jest dokładnie? Myślicie że zarejestruje go za mniej niż 2000zł?
Thunderace
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Kwi 2009, 18:00

Odpowiadam po kolei:
1. dokumenty od sprzedawcy z zagranicy:
1.1. umowa kupna zawarta z tym sprzedawcą (często handlarze sprzedają samochody z umową in blanco gdzie wpisane są dane osoby z zagranicy, kupując tak auto trzeba mieć świadomość, że w razie kłopotów sprzedawca może powiedzieć, że on tego auta nie sprzedał ;(
1.2. dowód rejestracyjny w przypadku Niemiec może to być mały brief zielone ramki i duży brief Fahrzeugbrief to są stare dokumenty lub obecnie obowiązujący dowód rejestracyjny cz. I i II

Te dokumenty na początek wystarczą.

Następnie (ceny zaokrąglam w górę):
2. badanie techniczne - 200 zł
3. tłumaczenia przysięgłe 100-150 zł
4. urząd celny 17 zł+ akcyza, która zależy od ceny RYNKOWEJ takiego pojazdu zarejestrowanego w Polsce i jego pojemności. wyliczamy ją CENA RYNKOWA X 3,1% (jeżeli pojemność do 2000 cm3) lub x 18,6% jeżeli pojemność powyżej 2000cm3
5. urząd skarbowy - 160 zł za wydanie zaświadczenia vat-24
6. opłata recyklingowa 500 zł jak na firmę kupiony samochód to może być taniej
7. rejestracja samochodu (dowody rejestracyjne, karta pojazdu, tablice, naklejki) - 300 zł

Całość zajmuje ok tygodnia.

Jeżeli nie chce się Wam tego załatwiać to zapraszam do skorzystania z usługi [link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda do ostrej jazdy - Lexus RC 300h F Sport
    Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników ostrej jazdy – coraz więcej krajów zapowiada wprowadzenie ograniczeń dla samochodów z napędem konwencjonalnym. Są jednak samochody, które łączą ekologiczny ...