Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!

12 Kwi 2009, 14:55

Tylko 7% małych pasażerów podróżuje w odpowiednio zabezpieczonych fotelikach samochodowych, a do aż 40% poważnych wypadków z udziałem dzieci dochodzi podczas podróży krótszych niż 3 kilometry! Przewożenie prawidłowo zabezpieczonych dzieci mogłoby zredukować ilość poważnych obrażeń w trakcie wypadków aż o 88% w przypadku dzieci poniżej dziewiątego miesiąca i o 71% w przypadku małych pasażerów w wieku od 9 miesięcy do 4 lat.
Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!
Zdarza się, że podczas krótkich podróży dzieci przewożone są bez żadnych zabezpieczeń. Rodzice, zabierając dzieci, np. do osiedlowego sklepu po zakupy, rzadko wkładają je do fotelików myśląc, że w trakcie kilkuminutowej jazdy nic złego się nie wydarzy – mówi Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault. Zagwarantowanie najmłodszym podróży w bezpiecznych warunkach to obowiązek, bez względu na długość planowanej trasy

Dzieci są szczególnie narażone na obrażenia nawet podczas kolizji, które występują przy niewielkiej prędkości. Zderzenie przy jeździe zaledwie 20 km/h może mieć fatalne skutki dla nieodpowiednio zabezpieczonego dziecka. W takiej sytuacji wzrasta niebezpieczeństwo, że zostanie ono wyrzucone z samochodu przez szybę, a wówczas ryzyko utraty życia zwiększa się dziesięciokrotnie.

Równie ważne jak prawidłowe mocowanie fotelika jest to, aby został on odpowiednio dobrany do wieku i wagi dziecka, tak żeby systemy zabezpieczające mogły chronić najwrażliwsze partie ciała, które zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Dzieci w wieku do 2 lat mają wrażliwy kark i kręgosłup oraz nieproporcjonalnie ciężką głowę (1/4 wagi ciała w porównaniu do 1/8 wagi ciała u dorosłej osoby) dlatego częstym urazem podczas wypadków są obrażenia szyi. U dzieci w wieku od 2 do 4 lat prawie połowa urazów to obrażenia głowy, które zazwyczaj spowodowane są uderzeniem w przedni fotel. U starszych dzieci najczęstszymi urazami są urazy brzucha i miednicy.

Warto przeczytać:
Need for Speed Shift - już niedługo w Polsce!
Motocykliści pomiędzy sznurami samochodów stojącymi w korku?
Clarion CZ509E - nowy model
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Kwi 2010, 11:27

Statystyki pokazują, że w kolizjach, do których dochodzi na polskich drogach co czwarta ofiara jest dzieckiem. Na swoim blogu opisałem jak zapewnić bezpieczeństwo najmłodszym m.in jak dopasować fotelik do wieku dziecka, jakie są przepisy w Polsce i w Europie.
"Statystyki pokazują, że w kolizjach, do których dochodzi na polskich drogach co czwarta ofiara jest dzieckiem. To dość szokujące dane, ale nie zapominajmy, że dzieci często towarzyszą nam w podróży. Ponad 80% badanych rodziców deklaruje, że ich pociechy jeżdżą samochodem przynajmniej raz w tygodniu, w tym 24 % wozi dziecko codziennie. To wystarczający argument, by zaapelować do rodziców, aby przykładali większą uwagę do bezpieczeństwa najmłodszych uczestników ruchu drogowego. Poniżej przytoczę podstawowe przepisy, które pomogą zapewnić naszym dzieciom maksimum bezpieczeństwa.

Według polskiego kodeksu drogowego, dzieci poniżej 12 roku życia, które nie przekroczyły 150 cm wzrostu, mają obowiązek podróżować w specjalnym homologowanym urządzeniu, dostosowanym do wieku i masy ciała. Słowem – w foteliku. Przepis ten to nie jedynie czysta fanaberia, ale rozwiązanie o fundamentalnym znaczeniu. Pamiętajmy, że podczas wypadku na pasażerów odzdziaływują ogromne siły, na które w szczególności narażone są dzieci. Fotelik pomaga je niwelować i zapewnia najmłodszym lepszą ochronę przed ewentualnymi urazami.

W celu uniknięcia dowolności w kwestii systemów bezpieczeństwa przewożonych dzieci, opracowano stosowne przepisy homologacyjne, które są jednolite w całej Europie. Aktualną normą jest ECE-R-44/04. Foteliki z taką homologacją gwarantują największe bezpieczeństwo. Na atestowanych urządzeniach powiniem znajdować się znak “E” koloru pomarańczowego, symbol kraju, w którym urządzenie było homologowane (w przypadku Polski jest to litera “B” umieszczona wewnątrz odwróconego trójkąta, obok powinien znajdować się numer certyfikatu) oraz rok homologacji.

Zgodnie z międzynarodowymi uregulowaniami prawnymi, urządzenia zabezpieczające dzieci przed skutkami kolizji dzielą się na 5 grup:

- kategorie 0 i 0+: obejmują dzieci o masie ciała od 0 do 10 kg (dzieci w tej kategorii zaleca się przewozić tyłem do kierunku jazdy, co ma związek z delikatną budową głowy i szyji tak młodych dzieci)

- kategoria 1: tutaj zaliczają się dzieci pomiędzy drugim a czwartym rokiem życia o masie ciała od 9 do 18 kg (dla tej grupy wiekowej zaleca się korzystanie z fotelików z niezależnymi, 5-punktowymi pasami z regulacja dopasowaną do wzrostu dziecka; warto także zwrócić uwagę, czy fotelik posiada regulację kąta nachylenia siedzenia oraz regulację wysokości bocznych zagłówków)

- kategoria 2: obejmuje dzieci w wieku 4 – 7 lat i masie od 15 do 25 kg (dla zapewnienia prawidłowego ułożenia miednicy zaleca się stosowanie urządzeń współgrających z trzypunktowymi pasami bezpieczeństwa, które zamontowano w samochodzie; w tej kategorii zalecane jest także stosowanie fotelika z podpórką)

- kategoria 3: obejmuje dzieci powyżej siódmego roku życia o masie ciała od 22 do 36 kg (w tej grupie zaleca się stosowanie poduszki podwyższającej, wyposażonej w prowadnice pasów; pamiętajmy, że zagłówek powinien być ustawiony zawsze stosownie do wzrostu dziecka, czyli jego górna krawędź powinna znajdować się na wysokości wierzchołka głowy dziecka, nigdy poniżej poziomu oczu)

Miejmy jednak na uwadze, że zastosowanie się do powyższych zasad nie zwalnia nas z ostrożnej jazdy! Rozwaga na drodze to najlepsze zabezpieczenie przed wypadkiem."
Ostatnio edytowany przez grzeg1968, 07 Kwi 2010, 22:51, edytowano w sumie 1 raz
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

24 Kwi 2010, 22:29

Jestem właśnie w takie sytuacji ze muszę kupić fotelik dla mojej córki. Proszę o poradę jaki fotelik kupić ??? Czym się kierować przy zakupie bezpiecznego fotelika???
foliatek
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

30 Kwi 2010, 08:01

foliatek napisał(a):Jestem właśnie w takie sytuacji ze muszę kupić fotelik dla mojej córki. Proszę o poradę jaki fotelik kupić ??? Czym się kierować przy zakupie bezpiecznego fotelika???

Powienieneś zwrócić uwagę na to czy fotelik jest odpowiednio dopasowany do wagi i wielkości dziecka ( dla małych, średnich i dużych dzieci). Bardzo isotne są testy bezpieczeństwa. A tak poza tym:
•fotelik powinien mieć homologację
•przed zakupem należy ,,przymierzyć’’ fotelik w samochodzie
•dla dziecka do 13 kg fotelik mocuje się tyłem do kierunku jazdy ( w zasadzie takie foteliki nie mają możliwości zamontowania odwrotnie)
•fotelik po zamontowaniu musi być stabilny, bez możliwości przesuwania się czy też przechylania
•przy montażu fotelika należy stosować się do zaleceń producenta. Niedopuszczalnym jest przerabianie miejsc zamocowania fotelika!
grzeg1968
Początkujący

01 Maj 2010, 18:22

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
Prosze jak mozna o podanie firm ktore produkuja dobre foteliki a moze uzywacie jakis ktorz byscie polecili.
foliatek
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

10 Maj 2010, 12:17

foliatek napisał(a):Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
Prosze jak mozna o podanie firm ktore produkuja dobre foteliki a moze uzywacie jakis ktorz byscie polecili.

Podsyłam Ci link, w którym masz całą długa listę fotelików odpowiednich do wagi dziecka, testowanych. http://fotelik.info/pl/testy/
grzeg1968
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

29 Lip 2013, 13:21

Interesuje mnie zakup podstawki zamiast fotelika samochodowego dla dziecka,czy to jest dobre rozwiązanie?
rafalwilk2
Obserwowany

Auto: volvo

29 Lip 2013, 19:35

Fotelik chyba bezpieczniejszy?
Lidia
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

30 Lip 2013, 16:25

rafalwilk2 napisał(a):Interesuje mnie zakup podstawki zamiast fotelika samochodowego dla dziecka, czy to jest dobre rozwiązanie?

Lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest fotelik. Podstawkę można używać wtedy kiedy dziecko ma odpowiedni wzrost i waży powyżej ~18kg. Pas musi przechodzi w odpowiednim miejscu a nie przez szyję dziecka co jest bardzo ważne. Foteliki dla dzieci powyżej 18kg mają regulowane oparcie tak żeby można było dopasować do wzrostu i wygody dziecka!
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

03 Sie 2013, 10:34

Witam
Zakupiłem ostatnio fotelik dla dziecka,słyszałem ze bezpiecznym rozwiązaniem jest zamontowanie fotelika tyłem do kierunku jazdy? czy dziecko czuje się wtedy komfortowo? Co o tym sądzicie?
danielduda
Nowicjusz

Auto: audi

03 Sie 2013, 11:52

Zastanawiam się jakie miejsce w samochodzie bedzie najlepsze by zamocować fotelik samochodowy dla dziecka ,gdzie bedzie ono najbardziej bezpieczne? za kierowcą?
wojtek283
Obserwowany

Auto: audi

03 Kwi 2014, 13:45

Tyle się slyszy, aby nie wozic dzici tylem do kierunku jazdy. Nawet przepisy na to nie pozwalaja w samochodach wyposazonych w poduszke powietrzna. My jakis czas temu kupilismy fotelik w sklepie "ARTI" i przyznam, ze nam dobrze sluzy. Odpukac w niemalowane, nic sie nie stalo i mam nadzieje, ze nie dojdzie do zadnego wypadku.
kiwibanan
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Lut 2016, 16:00

W Polsce sprzedają foteliki tyłem tylko do czwartego roku życia, a po drugie montuje się go na tylnym siedzeniu auta. W Szwecji jest praktyka że długo dosyć rodzice wożą dzieci tyłem do jazdy. W Polsce nie ma takiej mody, mentalność rodziców w Polsce też jest inna. I choć dane statystyczne (statystyka dotycząca wypadków) jasno przedstawiają że foteliki tyłem są bezpieczniejsze to w zasadzie tylko niemowlaki są w nich wożone.
jezierski
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 09 1969
Auto: Alfa Romeo
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel