Fotoradar, a czerwone światło

16 Lut 2019, 19:04

Witam
Czy fotoradar ( prędkościomierz) zrobi mi zdjęcie oraz czy przyjdzie mi mandat jeśli przejadę na czerwonym świetle ?

Jechałem 50 km/h
trackes
Obserwowany

17 Lut 2019, 11:51

Wszystko zależy od tego jak był ustawiony fotoradar. Normalnie powinieneś otrzymać zdjęcie za przekroczoną prędkość ale jeżeli jest on ustawiony tak że widać całe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i przejeżdżając przez nie przekraczasz prędkość to na zdjęciu będzie również widać czerwone światło. W takim przypadku możesz otrzymać mandat za przekroczenie prędkości i czerwone światło. tak to wygląda przy zwykłym fotoradarze który aktywuje się po przekroczeniu prędkości.

W przypadku urządzenia które jest sprzężone z sygnalizacją świetlną zdjęcie zostanie zrobione jak wiedziesz na czerwonym świetle nie przekraczając prędkości ale takie urządzenia są odpowiednio oznaczone przed skrzyżowaniem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Lut 2019, 00:58

Dzięki bardzo :P Prędkości nie przekroczyłem rażąco myślę że na liczniku był z 52 km/h więc mam nadzieję że nie przyjdzie
trackes
Obserwowany

21 Lut 2020, 09:14

Przy takiej prędkości na pewno nie przyjdzie, a z pewnością twój licznik dodaje trochę kilometrów więc w rzeczywistości jechałeś wolniej. :D
kiertir
Obserwowany

Miejscowość: Białystok
Auto: Citroen C4 Grand Picasso
Silnik: 2,0 140 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

16 Mar 2020, 13:19

Też uważam że nic ci nie przyjdzie
RobertoN
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...