Fotoradar-czy musze płacić mandat

28 Lut 2008, 19:28

Jakis czas temu niedaleko mojej miejscowosci funkcjonariusz w nieoznakowanym samochodzie rozlozyl fotoradar no i to sprosne urzadzenie zrobilo mi zdjecie. Dzis przyszedl mi do zaplaty mandat, ale dowiedzialem sie od kolegi ze takiego mandatu niemusze placic gdy na zdjeciu niewidac twarz kierowcy, bo przeciez takim autem mogl jechac ktos inny a niekoniecznie ja. Czy to prawda i jesli tak to gdzie mam sie odwolac i jak to wyglada?
Z gory pozdrawiam
tirque
Nowicjusz

28 Lut 2008, 20:24

zadnego mandatu nie trzeba płacic :D najwyzej po roku zapuka komornik , a jezeli na fotoradarze jest wszystko jak na dloni to nie wiem do czego to sie odwoływac
greyt
Początkujący

28 Lut 2008, 21:17

Za samochód odpowiedzialny jest właściciel. Policja zgłosi się więc do właściciela auta i tam prześle mandat. Możesz się odwołać i stwierdzić, że autem jechał kolega, ale kolega musi mandat przyjąć. Jeżeli kolega nie przyjmie mandatu, to ostatecznie zapłacisz go Ty.

Tak jak od każdego mandatu masz prawo odmowy przyjęcia i sprawa trafia do Sądu Grodzkiego.

Szanse na uniknięcie kary masz jednak mizerne. Gdyby to było takie proste, to każdy by sobie te fotoradary olewał i jeździł np. w czapce z daszkiem, żeby nie było widać twarzy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lut 2008, 23:53

Dishman napisał(a):Za samochód odpowiedzialny jest właściciel. Policja zgłosi się więc do właściciela auta i tam prześle mandat. Możesz się odwołać i stwierdzić, że autem jechał kolega, ale kolega musi mandat przyjąć. Jeżeli kolega nie przyjmie mandatu, to ostatecznie zapłacisz go Ty.

Tak jak od każdego mandatu masz prawo odmowy przyjęcia i sprawa trafia do Sądu Grodzkiego.

Szanse na uniknięcie kary masz jednak mizerne. Gdyby to było takie proste, to każdy by sobie te fotoradary olewał i jeździł np. w czapce z daszkiem, żeby nie było widać twarzy.

Jest dokładnie tak jak kolega mówi. Jeszcze jest taka opcją, iż możesz ściemnić, że samochód został skradziony i nie wiesz, kto tam jedzie. ALe szczerze mówiąc, i tak wyjdzie na jaw co i jak...jaki mandat by nie był spłacaj w ratach i już. Po kłopocie
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

29 Lut 2008, 00:35

tak powie ze auto bylo skradzione a e nie zglosił tego na policje i jeszcze zlodzieje mu odaali co ? nie przesadzaj nie ma takiej opcji. Najlpeiej zaplacic pare groszy i miec spokoj
greyt
Początkujący

29 Lut 2008, 15:11

W tym wlasnie problem ze to niejest pare groszy dostalem 600 zl mandatu o 9 ponktow. Ale dzieki za pomoc, bede mosial to jakos splacic
tirque
Nowicjusz

29 Lut 2008, 15:42

Co do złodzieji to cuda się zdarzają :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 08:30

Eeee...!
Tylko cieniasy płacą! Dupki takie, co to mają miękkie nóżki i łapki!
W sumie to za nic nie trzeba płacić!
Za chleb w sklepie nie musisz, za paliwo na stacji nie musisz, OC też nie musisz... No chyba, że jesteś "mientki lolek"...

:evil: :evil: :evil:
Ludzie!
Skąd się biorą takie wątki :!: :?:
Jak miałeś na tyle odwagi, żeby złamać przepisy, to bądź na tyle konsekwentny, żeby teraz przyjąć na klatę z pokorą karę, jaką Ci nałożyli!
Bądź MEŻCZYZNĄ, a nie gaciami!
:evil: :evil: :evil:

600PLN i 9pkt nie dają za przekroczenie o 10km/h poza terenem zabudowanym! To spory mondat więc i wykroczenie było niemałe! Ciesz się, że to był fotoradar, a nie (tfu-tfu-tfu, w puste odpukać!) dziecko wbiegające na jezdnię!

Panie i Panowie!
Jeszcze raz powtarzam - daliśmy ciała? Umiejmy się do tego przyznać i pogódźmy się z konsekwencjami! A nie twórzmy potem obrazu biednego studencika ucieśnionego przez nieludzką Policję!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

03 Mar 2008, 11:33

Coś nas tu autor postu oszukuje - nie ma mandatu 600 zł i 9 pkt za przekroczenie prędkości.Za przekroczenie prędkości maksymalny mandat to 500 zł i 10 pkt.Za żadne przekroczenie prędkości nie ma 9 pkt.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2008, 11:51

fourup napisał(a):Panie i Panowie!
Jeszcze raz powtarzam - daliśmy ciała? Umiejmy się do tego przyznać i pogódźmy się z konsekwencjami! A nie twórzmy potem obrazu biednego studencika ucieśnionego przez nieludzką Policję!

I ja to popieram. To, że sobie ktoś jeździ szybko - jego sprawa. Skoro jednak już jedzie szybko to niech liczy się z konsekwencjami i nie biadoli później, że droga zła, pogoda gorsza i wszędzie fotoradary.

Już prędzej zrozumiem irytację na mandat za złe parkowanie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 14:42

Dishman napisał(a):
fourup napisał(a):Panie i Panowie!

I ja to popieram. To, że sobie ktoś jeździ szybko - jego sprawa. Skoro jednak już jedzie szybko to niech liczy się z konsekwencjami i nie biadoli później, że droga zła, pogoda gorsza i wszędzie fotoradary.

Już prędzej zrozumiem irytację na mandat za złe parkowanie.

Również się zgadzam. Sam zostałem złapany, nie pracuję a wydać mi kilkaset złotych nie było łatwo, ale skoro przegiąłem, zapłaciłem.

MotoAlbercik napisał(a): Coś nas tu autor postu oszukuje - nie ma mandatu 600 zł i 9 pkt za przekroczenie prędkości.Za przekroczenie prędkości maksymalny mandat to 500 zł i 10 pkt.Za żadne przekroczenie prędkości nie ma 9 pkt.

O prawda prawda...czekamy na wytłumaczenie :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Mar 2008, 12:53

I wytłumaczenia niema :-)

Wałek poprostu :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

08 Mar 2008, 12:59

Jak cicho bylo tak cicho zostalo. Ciekawe czy kolega jeszcze coś napisze :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika