Fotoradary połączone w jedną sieć - tak będzie w Polsce!

27 Sty 2009, 22:37

Przepraszam za podwójnego posta. Przypadkowo mi się wysłał.
Ostatnio edytowany przez Marcjan, 27 Sty 2009, 22:42, edytowano w sumie 1 raz
Marcjan
Nowicjusz

27 Sty 2009, 22:41

Może miałeś lepsze auto i policjant pomyślał sobie, że masz też więcej kasy na mandat :) . Tak mu się chciało i już.

Moim zdaniem ludzie i tak znajdą sposoby na fotoradary. Poinstalują sobie w nawigacje miejsca z fotoradarami i będą tam zwalniali.
Marcjan
Nowicjusz

27 Sty 2009, 22:41

niewiele daje navi, gdyż dośc często w moich okolicach ustawia sie cywilny samochód (daewoo Espero) i pstryka z bagażnika albo zza krzaczków tuż za słupami. Na zabudowanym terenie lub na drogach prowadzących przez wsie za przekroczenie predkości dwukrotnie zabierałbym dozywotnio prawo jazdy, jeżeli by to ode mnie zależalo. To szczyt kretynizmu pędzic przez wioskę z prędkością 80 lub 100km/h Widać ktoś kto nie posiada czegoś takiego jak wyobraznia może tylko tak jezdzić. I co w takiej sytuacji może mi tez powiecie że to wina tego że brakuje autostrady? ROTFL!
luksky

27 Sty 2009, 22:53

Daewoo? W moim powiecie jeździ Citroen C5 3.0 210KM, ale możliwe, że podrasowany. Pod koniec grudnia zatrzymali Porsche które jechało 136km/h przez wioske i 214 po krajowej drodze. Więc trudno przed nimi uciec :)
Na szczęście jeżdżą głównie po tej krajowej czyli nie po mojej gminie.
Marcjan
Nowicjusz

27 Sty 2009, 23:00

ja mówię o cywilnym pojezdzie nie wyposazonym w zadne policyjne gadgety, tylko to facet ktory rozklada fotoradar na trojnogu w krzakach. To nie cywilny radiowóz, to cywilny pojazd od a do Z. Standardowo kiedys mieli Mondea, teraz mają 200 konne śkody. Fakt że skuteczne bardzo.
luksky

27 Sty 2009, 23:00

Dokładnie, nawigacja i CB i nie ma mocnego na Ciebie kolego.
Mam nawigacje w telefonie komórkowym i sprawuje się przyzwoicie. Informuje mnie nie tyle jak jechać, ale gdzie mam fotoradar.

Oczywiście są też nieoznakowane, fotoradary przenośne, ale na przenośne najlepszym patentem jest CB, a na nieoznakowane też + lista nieoznakowanych, choć ilośc aut np. w wawie jest tak duża, że nie sposób spamiętać rejestracji nawet połowy z nich.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię
    Jednym z zagrożeń dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię. Już w czerwcu wejdą jednak w życie przepisy, które tego zakazują. Choć to kierujący pojazdami powodują ...

27 Sty 2009, 23:06

Tylko jak widze ku powszechnej radości posiadacze CB (ktorego posiadaczem także jestem) i innych gadgetów cały czas powszechnie uważaja iz zwalnia ich posiadany sprzęt z myślenia i wyobraźni a to niestety kończy się zwykle tragicznie nie dla nich tylko dla ich ofiar.
luksky

28 Sty 2009, 00:12

jezdze bardzo czesto na trasie kielce-slupsk i gdybym chcial przestrzegac przepisow to jechalbym ta trasa ok 3 dni,a niedzielni kierowcy niech lepiej nie zabieraja glosu w takich tematach.bo mozna jezdzic szybko a zarazem bezpiecznie, chodzi tylko o to zeby wiedziec gdzie i kiedy oraz dobrze ocenic odleglosc przed manewrem wyprzedzania. jetsem za zaostrzeniem kar za predkosc pod warunkiem ze jest tak jak np.w niemczech gdzie zeby sie dostac na drugi koniec niemiec przejezdzam caly kraj autostrada a docelowe powiedzmy 30 km. po zjechaniu z autostrady to dla relaxu zwolnie zeby zwiedzic okolice.gdy tak bedzie w polsce jak w niemczech to moga sobie wstawic nawet 10 milionow tych fotoradarow.a teraz zeby sie dostac z kielc do slupska jade 10 godz.(noca)bo w dzien moglbym w miejskich korkach umrzec z glodu.
manuell1
Nowicjusz

Miejscowość: świetokrzyske

28 Sty 2009, 07:09

manuell1 napisał(a):bo mozna jezdzic szybko a zarazem bezpiecznie

szczególnie jak nagle na ograniczeniu 40km/h wybiegnie dziecko - gratuluję czarnego poczucia humoru
luksky

28 Sty 2009, 15:17

Dokładnie pierwsza cześc zdania jest jak najbardziej prawidłowa, druga nie ma pokrycia

Nie rób z siebie świętoszka. Bo 100% nim nie jesteś.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

01 Kwi 2009, 15:22

Przypominam, że policjanci, urzędnicy to tacy sami Polacy jak kierowcy. Choć oczywiście macie rację, że w tym kraju drogi są w stanie opłakanym, urzędnicy są niekompetentni, a czasem złośliwi to trzeba się zastanowić, jacy są kierowcy? Chcielibyśmy mieć drogi takie, jak mają Niemcy ale czy jeździlibyśmy tak jak Niemcy? Jechałem sobie Pierdkiem po Toruniu za nowym, czarnym BMW serii 7 na niemieckich blachach. Zastanawiałem się wtedy czy za kółkiem siedzi Niemiec i doszedłem do wniosku, że na 99% nie jest to Polak, który dopiero sprowadził sobie to cudo, a to dlatego, że jechał równiutko 50km/h mimo wyremontowanej drogi, dwóch pasów i "zielonej fali" przez najbliższe 300m.

Kiedy jadę poza miastem wielu kierowców wyprzedza mnie na ciągłej (nie wspominając o obszarach wyłączonych z ruchu), w ten sposób, że gdybym nie wcisnął buta w hebel, to przytarłby mi zderzak zjeżdżając z powrotem na prawy pas. Zwrócę jeszcze uwagę na to, że zazwyczaj są to kierowcy w nowych Audi, WV (Passat szczególnie), a o SUV' ach nawet nie wspomie; więc może odczepmy się m. in. od właścicieli BMW, którzy po prostu oczekują od swojego samochodu czegoś więcej, niż jest w stanie dać im nowa Skoda czy Opel.

Problem jest też taki, że to kierowcy w Polsce decydują, jaki przepis jest dobry, a jaki zły. Pojęcie bezwzględnego pierwszeństwa rozumiemy tylko wtedy, gdy sami je mamy! Mam tu na myśli szczególnie przejścia dla pieszych, bo kto dziś ustępuje pieszym? Jeszcze bezczelnie się ich obtrąbia gdy wchodzą na pasy (choć może to częściowo wina samych pieszych, powinni być bardziej zdecydowani). Sorki za offtopa w tym akapicie.

Przydała by się budowa wielu nowych dróg, modernizacja starych, lepsze oznakowanie, wiadomo... bezpieczeństwa i wygody nigdy nie za wiele. Z drugiej strony jestem zwolennikiem tego, że zamiast biadolić, należy zacząć od siebie.

"Po wybudowaniu sieci obwodnic, dróg ekspresowych i autostrad zdecydowana większość Polaków po autostradach będzie się poruszała z prędkością 130 km/h lub 140km/h po zwiększeniu limitu...". Koń by się uśmiał :lol:, mamy 1 kwietnia więc pozwoliłem sobie na taki żarcik ;).

Zgadzam się z tym, że policja bywa niesprawiedliwa (i to nie rzadko), dla tego ja również uważam, że fotoradary będą bardziej sprawiedliwe, niezależnie od tego, czy jadę Kalibrą w "pakiecie WTO", obniżoną do ziemii Beemką czy pierdzącym czerwonym Maluchem niczym Concorde na dwóch kołach :D, zostanę ukarany odpowiednio.

Na dystansie 20km w mieście jadąc 70 zamiast 50km/h nie zyskujemy wiele. Mnie osobiście szkoda paliwa na te trzy minuty różnicy :P.

A swoją drogą, kiedy policjant pyta "dokąd się tak spieszymy?", najlepiej zaprzeczyć i powiedzieć, że przyczyną nie jest pośpiech, tylko że na piątym biegu przy prędkości między 100, a 110 mamy optymalny moment obrotowy i mniejsze spadalnie niż przy 90 :D:D:D.

Podsumowując: politycy kłamią, urzędnicy są niekompetentni, policjanci złośliwi, kierowcy nieostrożni i wymagający. Wniosek jest taki, że jesteśmy egoistami. Egzekwujmy to, co nam się należy ale pamiętajmy o tym, że czasem od siebie też trzeba wymagać.
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Kwi 2009, 14:53

[quote="luksky
szczególnie jak nagle na ograniczeniu 40km/h wybiegnie dziecko - gratuluję czarnego poczucia humoru[/quote]

A gdzie matka tego małego gnoja ? Pytam się, gdzie ???
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

17 Paź 2009, 22:09

Agi napisał(a):Tego typu systemy wprowadziły Francja (ok. 1,5 tys. urządzeń), Wielka Brytania (ok. 4 tys.), Niemcy (ok 3 tys.), ...

Tylko porównajcie sobie jak są oznakowane fotoradary w Wielkiej Brytanii, a jak w Polsce. Tam fotoradary są bardzo dobrze oznakowane, "pudła" często malowane są na dobrze widoczne kolory. Jak jest w Polsce? Schowane po koszach itd.

Ot, taki przykład ZAMASKOWNE FOTORADARY

Fotoradary połączone w jedną sieć - tak będzie w Polsce!

Czy w ten sposób ustawiony fotoradar poprawi bezpieczeństwo na drogach? Moim zdaniem nie.
Ostatnio edytowany przez Juner, 18 Paź 2009, 18:50, edytowano w sumie 1 raz
Juner
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

17 Paź 2009, 22:20

U nas na sąsiedniej wiosce jak się fotoradar pojawił zniknął bez śladu z ciągu godziny od zainstalowania go... Co gdzie i jak nikt nie wie :D od tamtej pory już fotoradarów nie stawiają :D Ale to co się dzieje w Polsce teraz to masakra.... nieraz taki fotoradar może doporwadzić do wypadku.... bo dajmy to przekraczasz prędkość a tu z za rogu wyskakuje fotoradar nieraz kierowcy z piskiem opon hamują przed nimi widać to na asfalcie po śladach... a to co teraz odwalają z tymi fotoradarami w koszach to ja nie rozumie już nic :/
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Paź 2009, 23:03

Zasada jest prosta - jeśli kierowcy nie wiedzą, że zaraz będą mijać fotoradar, to nie zwolnią, a co za tym idzie fotoradar nie poprawi bezpieczeństwa. W Polsce od bezpieczeństwa ważniejsze są zyski i dlatego sytuacja jest taka, a nie inna.

Jako ciekawostka

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-4nHFrdO8IU[/youtube]
Ostatnio edytowany przez Juner, 18 Paź 2009, 18:51, edytowano w sumie 1 raz
Juner
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk