Fotoradary połączone w jedną sieć - tak będzie w Polsce!

18 Paź 2009, 08:46

Zauważmy że fotoradary są najczęściej ustawione na plus 20km/h czyli jadąc 65km/h tam gdzie jest ograniczenie 50km/h i tak nam foty nie cyknie.... to już wiem z własnego doświadczenia :P ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Paź 2009, 11:50

Juner napisał(a):Zasada jest prosta - jeśli kierowcy nie wiedzą, że zaraz będą mijać fotoradar, to nie zwolnią, a co za tym idzie fotoradar nie poprawi bezpieczeństwa. W Polsce od bezpieczeństwa ważniejsze są zyski i dlatego sytuacja jest taka, a nie inna.

Jako ciekawostka

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie jestem zwolennikiem fotoradarów, bo niestety jestem zdania, że ich głównym priorytetem jest zysk pieniędzy, a głównym postawionym celem nie jest poprawa bezpieczeństwa, ale to tylko moje zdanie. Co do filmiku...bzdura, auto wpadło w poślizg za nim fotoradar zrobił zdjęcie, zobacz, że przed zrobieniem zdjęcia auto już wpada w poślizg (ucieka tył). Po drugie wg mnie ludzie znajdujący się w aucie nie mieli zapiętych pasów bezpieczeństwa.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Lis 2009, 11:06

[quote="Maczkenz"]Wysokość mandatu powinna być ustalona na podstawie opodatkowanego dochodu kierowcy - tak jak jest to w krajach Skandynawskich. Sami pomyślcie, co znaczy 500zł mandatu dla szefa zarabiającego 40000zł miesięcznie, a co dla Kowalskiego zarabiającego 2500zł? Jedynie punktów mamy tyle samo, bo 5 stów dla Kulczyka to kwota na obiad (solo).[/quote]

Zgadzam się w 100% i powinno to dotyczyc wszystkich kar, nie tylko za wykroczenia drogowe, ale takze przestepstwa z innych paragrafów. Jakby taki milioner zamiast odsiedziec pol roku za przestepstwo gospodarcze, miał zapłacic 10 mln kary od razu odechciało by musie matactw. ZOczywiscie z tymi na mniejsza skale równiez. Kilka lat temu, chyba w 97/99 była taka akcja, ze z konwoju znikneły pieniadze, nie pamietam dokąłdnie jaka to była kwota, ale kilkaset tys. na pewno. Winni zostali skazani na kilka lat, ale cashu jak nie znlezli, tak nie znalezli. Po wyjsciu z paki wszyscy znikneli, przepadli jak kamfora. Ciekawe dlaczego...
melon
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

05 Lis 2009, 11:30

Piter napisał(a):
Juner napisał(a):Zasada jest prosta - jeśli kierowcy nie wiedzą, że zaraz będą mijać fotoradar, to nie zwolnią, a co za tym idzie fotoradar nie poprawi bezpieczeństwa. W Polsce od bezpieczeństwa ważniejsze są zyski i dlatego sytuacja jest taka, a nie inna.

Jako ciekawostka

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-4nHFrdO8IU[/youtube]

Nie jestem zwolennikiem fotoradarów, bo niestety jestem zdania, że ich głównym priorytetem jest zysk pieniędzy, a głównym postawionym celem nie jest poprawa bezpieczeństwa, ale to tylko moje zdanie. Co do filmiku...bzdura, auto wpadło w poślizg za nim fotoradar zrobił zdjęcie, zobacz, że przed zrobieniem zdjęcia auto już wpada w poślizg (ucieka tył). Po drugie wg mnie ludzie znajdujący się w aucie nie mieli zapiętych pasów bezpieczeństwa.

Zgadzam sie ze auto wpadło w poslizg jeszcze przed fotką.
Co do samych fotoradarów to jak dla mnie to tylko i wyłacznie represja, które nie ma nic wspolnego z poprawa bezpieczeństwa. Chodzi o to by zarobic.
Zresztą co tu duzo pisac - studiuje z gosciem który jest szefem strazy miejskiej mniejszego miasta w wielkopolsce i ten sam przyznał otwarcie, ze z fotoradarow nie zreyzgnują bo to im zasila budzet a pieniedzy, wiadomo, jak wszedzie nigdy dosc.
Ostatnio edytowany przez melon 06 Lis 2009, 01:13, edytowano w sumie 2 razy
melon
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

05 Lis 2009, 15:09

Luke16 napisał(a):Zauważmy że fotoradary są najczęściej ustawione na plus 20km/h czyli jadąc 65km/h tam gdzie jest ograniczenie 50km/h i tak nam foty nie cyknie.... to już wiem z własnego doświadczenia :P ...

niestety nie zawsze tak jest, mi przyszło zdjęcie jak przekroczyłem prędkość o 15 km :???:
pangufer
Nowicjusz

Miejscowość: RZeszów!

06 Lis 2009, 18:03

forumowicze, a czy to prawda, że w Polsce ustawiane są fotoradary na autostradach? Zna ktoś taki przypadek?
marcin_gl21
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań/Głogów